Neatenţia, neglijenţa şi viteza- ucigaşii de pe şoselele judeţului Botoşani

Neatenţia, neacordarea de prioritate şi viteza sunt principalele cauze care au dus la producerea de accidente rutiere grave în judeţul Botoşani, ale căror consecinţe au fost pierderea de vieţi omeneşti sau răniri grave. Dincolo de statistici, însă, sunt tragedii greu de suportat.

Neatenţia, neglijenţa şi viteza- ucigaşii de pe şoselele judeţului Botoşani

   Foto: arhivă

Un tânăr de 22 de ani, din Suceava, a ajuns după gratii după ce autoutilitara pe care o conducea a trecut peste un bărbat de 58 de ani, din Blândeşti, care încercase să traversele neregulamentar drumul naţional 29C, prin comuna Vârfu Câmpului. S-a întâmplat chiar zilele trecute, iar tragedia a fost sesizată poliţiştilor printr-un apel la Serviciul 112, de către un şofer care a văzut trupul fără viaţă pe marginea drumului.

Concluziile poliţiştilor au fost că victima accidentului a fost lăsată să moară. O nenorocire care putea fi evitată dar care s-a întâmplat, iar consecinţele sunt dramatice.

O situaţie a Serviciului Poliţiei Rutiere referitoare la riscul rutier în primele trei luni ale acestui an arată că dinamica accidentelor de circulaţie produse în judeţ relevă un trend ascendent, chiar dacă numărul accidentelor rutiere a crescut de la 80- în aceeaşi perioadă a anului trecut-, la 81. În ceea ce priveşte accidentele grave, numărul acestora aproape s-a dublat, de la 14 în primele trei luni ale anului trecut, la 26.

Dacă numărul morţilor a rămas acelaşi, numărul răniţilor grav a crescut de la 11 la 22.

Potrivit studiului elaborat de poliţiştii rutieri, cele mai multe evenimente rutiere grave, şapte la număr, s-au produs din cauza abaterilor pietonilor. Alte cinci evenimente s-au produs din cauza neacordării de prioritate, iar în cazul a patru evenimente rutiere grave, cauza a fost viteza.

În schimb, în privinţa accidentelor uşoare, care au scăzut de la 66 în primul trimestru al anului trecut la 55 în primul trimestru din 2019, acestea sunt cauzate de viteza neadaptată, neacordarea de prioritate pietonilor şi abia în ultimul rând abaterile comise de pietoni.

Un alt aspect evidenţiat de poliţişti este acela din din totalul celor 81 de accidente, şase au fost produse de conducători auto cu o vechime în conducere de mai puţin de un an, or, oricât de minoră ar părea cifra, relevă un fapt despre care autorităţile vorbesc de mult timp: proaspeţii conducători auto cu permis nu sunt suficient de bine pregătiţi pentru a face faţă rigorilor traficului şi nu dau dovadă de suficientă responsabilitate faţă de ceilalţi participanţi la trafic.

Ce soluţii se impun? Conducerea Serviciului Poliţiei Rutiere susţine că periodic se întocmesc analize strategice de stabilire a riscului rutier pentru a se identifica zonele de risc, astfel încât modul de acţiune preventivă să fie permanent adaptat la realitatea din teren.

"De asemenea, sunt organizate acţiuni punctuale ce vizează principalele trei cauze generatoare de accidente de circulaţie, iar rezultatele sunt mediatizate. Mai mult, sunt organizate periodic acţiuni în dispozitive mixte, cu ajutorul colegilor de la ordine publică din mediul rural, al căror scop este prevenirea accidentelor rutiere", susţine cms.şef Teodor Orhei, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Anunț important de la Tribunalul Botoșani pentru candidații la CJ!

astăzi, 10:51
7

Tribunalul Botoșani înștiințează candidații care și-au anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, dar și pentru consilieri...

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Paul Aretzu – Dumitru Augustin Doman

astăzi, 10:36
11

Pentru lecturi și discuții, sunt invitați poeții Paul Aretzu și Dumitru Augustin Doman. Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie 2024, începând cu ora 10.00, la Colegiul Național &...

Au început înscrierile pentru admiterea în școlile care pregătesc polițiștii din penitenciare! (foto)

astăzi, 10:17
64

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) anunță că au început înscrierile pentru admiterea în unitățile de învățământ care pregătesc personalul din sis...