Muzeul vieții cotidiene în comunism, în Hala CET, rămâne blocat

Muzeul vieții cotidiene în comunism, în Hala CET, rămâne blocat

La Institutul cultural italian de la București, profesorul Agostino Bossi, de la Universitatea de Arhitectură din Napoli, Italia, a prezentat public, miercuri, 31 oct. a.c., „Expoziția cu un singur obiect”, care face parte din Muzeul vieții cotidiene în comunism(www.muvicc.ro), cu în sediul Hala CET, Botoșani.

În septembrie 2016, la invitațaia Asociației CulturEst, profesorul A.Bossi a venit la Botoșani, a făcut o documentare la sediul Muzeului vieții cotidiene în comunism(MuViCC) , Hala CET. Schița proiectului a fost prezentată public la Primăria Botoșani. În 2017, „ Expoziția cu un singur obiect” a apărut în volumul, semnat de prof. Ludovico Maria Fasco,„Il museo per un opera sola, due progetti di Agostino Bossi”( Edizioni scentifuche italiene, 2017, Napoli).   

"În 2015, i-am propus profesorului Bossi să proiecteze o expoziție eseu, cu un singur obiect, pentru Muzeul Vieții cotidiene în comunism de la Botoșani. E o expoziție în stilul pe care l-am impus pentru MuViCC Botoșani, de o modernitate europeană. Din păcate, cu toată insitența de care am dat dovadă în acești ani de la lansare, Muzeul vieții cotidiene în comunism, în Hala CET de la Botoșani, un prim  muzeu al comunismului în România, cu o viziune de excepție – se poate vedea acest lucru din proiectele desfășurate deja! – a rămas deocamdată blocat. E o mare deziluzie pentru mine, am cheltuit și bani, și timp, în cantități enorme! Spun și eu ca cei 90 la sută dintre localnici, săraci și deziluzionați, că din cei 50 de ani de comunism, cu industria aceea locală, la o extremă pozitivă -  care-i crease orașului o faimă națională-, cu închisoarea politică, la cealată extremă, care era atât de cunoscută de deținuții politici, în anii 50, a rămas în picioare la Botoșani doar închisoarea. Cel puțin, din punct de vedere economic, dacă privim lucid lucrurile, putem spune cu părere de rău, marea industria  botoșăneană a murit pentru totdeauna! 
     
Mă bucur - și aici trebuie să mulțumesc unor oameni luminați din Primărie- că avem posibilitatea să prezintăm frânturi din istoria comunismului, în sediul primit, în central istoric. Chițibișca, cum îi spuneam acelui sediu, deziluziunat, la început, se pare că e norocoasă. 

Îi invit pe botoșăneni să vină să ne viziteze, să ne susțină, căci, așa cum spunea profesorul A. Bossi, în această conferința lui de la București, MuViCC Botoșani, construit așa cum este proiectat acum, ar putea fi un muzeu europen, care să facă o faimă binemeritată  acestui oraș în lume”( Constantin Iftime, coordinator MuViCC)
                                   
Comunicat de presa
Asociația CulturEst

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
157

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
246

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
376

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...