Masa de praf saharian ajunge în aceste zile deasupra României

Meteorologii avertizează că un nor dens s-a desprins din nordul Africii şi vine spre estul, centrul, şi sudul Europei. Concentrația cea mai mare în țara noastră va fi înregistrată în Vinerea Mare. În combinaţie cu stropii de ploaie, rezultatul este previzibil, un strat de noroi roşiatic pe geamuri, maşini şi străzi.

Masa de praf saharian ajunge în aceste zile deasupra României

Praful saharian nu este un fenomen de speriat, spun meteorologii, însă este recomandat ca cei cu probleme respiratorii şi copiii să fie atenţi. Medicii îi sfătuiesc pe aceştia ca în zilele cu concentraţie mai mare de praf să încerca să evite să iasă afară din casă sau să poarte măşti chirurgicale.

Nisipul roşiatic din Sahara a fost ridicat în atmosferă furtunile din deşert. În acest fel, s-au format nori de praf saharian care sunt purtaţi de masele de aer.

Dinu Mărășoiu, meteorolog: ”În fiecare an, din Sahara, mai ales, în anotimpul de vară, atunci când circulaţia este din sector sudic, este transportat praf saharian, el este permanent în Sahara. Deci dacă acolo este vânt, este ridicat în atmosferă, poate fi transportat peste marea Mediterană şi afectează mai ales ţările din sud.”

Deasupra ţării noastre praful arămiu va ajunge miercuri. Apoi, de la zi la zi, stratul va fi din ce în ce mai dens.

Dinu Mărășoiu, meteorolog: El ajunge la sol antrenat de ploaie, se vor vedea nişte urme colorate de nisip. 
Reporter: Când va fi concentraţia cea mai mare? 
Dinu Mărășoiu, meteorolog: Vineri.

stirileprotv.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce s-a întâmplat cu Ayan după ce a fost găsit. ”A vorbit tot drumul, spunea că a văzut un lup…”

astăzi, 07:38
1295

Băiețelul era sprijinit de un copac, epuizat și speriat, în apropierea unei lăcaș de cult, la câțiva kilometri de locul în care fusese văzut ultima dată.Copilul a fost ur...

Doliu în mediul academic, s-a stins un profesor care a pregătit studenți și la Botoșani!

astăzi, 07:10
574

Din rândul universitarilor de la departamentul de Căi de Comunicații și Fundații de la Facultatea de Construcții și Instalații, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Ia...

Calendar ortodox: Îi cinstim pe Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria, Claudiu şi Ilaria; Sfântul Mucenic Marian diaconul (Zi aliturgică. Canonul Mare)

astăzi, 07:00
29

Sfântul Hrisant († 283) era din Egipt, dar s-a mutat la Roma împreună cu tatăl său, Polemon, care era păgân. După ce a învăţat toată filosofia păgână, Hr...