Legea închisorii la domiciliu a trecut de Parlament

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege potrivit caruia executarea pedepselor la domiciliu se poate realiza doar in cazul condamnarilor de maximum un an, cu exceptia faptelor comise cu violenta. Totodata, condamnatii primesc dreptul sa participe la inmormantarea rudelor.

Proiectul a intrunit 176 de voturi "pentru", 93 contra si o abtinere. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, astfel ca legea merge acum la presedintele Klaus Iohannis care va decide daca o promulga sau o contesta la CCR.

 

"Art. 381 . - (1) In cazul persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii de pana la un an (in forma de la Senat pedeapsa era de 18 luni - n.red.) executarea pedepsei se realizeaza prin detentie la domiciliu, cu exceptia persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenta prevazute la art. 36 alin. (11).

Prevederile alin. (1) se aplica si persoanelor condamnate care mai au de executat 18 luni pana la implinirea fractiei minime obligatorii pentru liberarea conditionata din pedeapsa initiala a inchisorii mai mare de un an (in forma de la Senat pedeapsa era de 18 luni - n.red.) ", se arata in lege.

De asemenea, deputatii au decis abrogarea articolului care prevedea ca "regimul detentiei la domiciliu se aplica si pedepselor cu inchisoarea de pana la 10 ani, aplicate femeilor insarcinate, persoanelor care au in intretinere minori, daca acestor persoane nu li s-au interzis drepturile parintesti inaintea pronuntarii unei hotarari de condamnare definitive".

Totodata, "regimul semideschis se aplica initial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenta la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 3 ani, respectiv persoanelor condamnate pentru fapte comise fara violenta la pedeapsa inchisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depaseste 13 ani".

Un alt amendament introdus prevede ca "regimul deschis se aplica initial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenta la pedeapsa inchisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fara violenta la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 3 ani".

In cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 20 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie, potrivit actului normativ.

Senatul a adoptat, pe 29 octombrie, modificarile aduse proiectului de lege pentru executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, ca urmare a reexaminarii legii in urma deciziei CCR cu privire la unele articole neconstitutionale. (Ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mihaela Arhip: P L A N I F I C A R E A

astăzi, 12:10

Un teanc de scrisori, o întâlnire pe străzile din Iaşi şi una în Botoşaniul pe care nu şi l-a rupt niciodată din suflet, convorbiri telefonice şi câteva cărţi îm...

Șase migranți prinși la Prut, înainte de a intra ilegal în România! (Video)

astăzi, 11:26

Acțiunea a fost posibilă ca urmare a schimbului operativ de date dintre autoritățile de frontieră de pe cele două maluri ale Prutului. Cooperarea transfrontalieră dintre România și Repub...

Titularizare 2025: Pe 15 iulie are loc proba scrisă, VEZI centrele de concurs din Botoșani!

astăzi, 10:22

Accesul candidaților în sălile de concurs în vederea susținerii probei scrise se va face în intervalul orar 7.00 – 8.00. După primirea subiectelor, durata de redactare a lu...