PreÅŸedintele Klaus Iohannis a mulÈ›umit în această seară românilor pentru faptul că au respectat restricÈ›iile pe timpul stării de urgență È™i a anunÈ›at că în condiÈ›iile în care situaÈ›ia de va înrăutăți din nou în România, nu va ezita să declare din nou stare de urgență.
Iată declaraÈ›ia susÈ›inută în această seară de preÈ™edintele Klaus Iohannis:
Dragi români, astăzi este ultima zi în care România se mai află în stare de urgență. Suntem la finalul a două luni dificile, în care cei mai mulÈ›i dintre dumneavoastră, majoritatea covârÈ™itoare, aÈ›i respectat cu stricteÈ›e restricÈ›iile instituite de autorități. AÈ›i stat în case, aÈ›i renunÈ›at să vă mai vedeÈ›i familia È™i prietenii, v-aÈ›i schimbat cu totul întreaga viață punând mai presus nu doar sănătatea voastră, dar È™i pe a celorlalÈ›i.
Printr-un efort naÈ›ional, am reuÈ™it să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei È™i să limităm semnificativ numărul de victime.
Dumneavoastră, dragi români, sunteÈ›i eroii acestui efort naÈ›ional. Vă mulÈ›umesc pentru toate sacrificiile pe care le-aÈ›i făcut!
Acum, când încheiem cele două luni de stare de urgență È™i tragem linie, putem spune cu toată certitudinea: Împreună am salvat vieÈ›i! AÈ™a arată o naÈ›iune puternică È™i unită! Și la fel de puternici È™i uniÈ›i trebuie să continuăm È™i în lunile următoare, pentru că lupta cu acest virus nemilos este departe de a se fi încheiat.
România a acÈ›ionat rapid È™i a luat primele măsuri preventive chiar înainte de a avea cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID–19. Era obligatorie instituirea unor măsuri excepÈ›ionale dacă voiam să reducem răspândirea virusului. DeÈ™i numărul de îmbolnăviri atunci era mai mic decât în cazul multor altor state, la data de 16 martie România a intrat în stare de urgență, fiind printre primele țări care au făcut un astfel de demers. Faptul că a fost o decizie bună a autorităților o confirmă numărul redus de infectări È™i de decese.
Fiecare viață pierdută a însemnat o înfrângere pentru noi în bătălia pe care am început-o în februarie È™i pe care o vom continua multă vreme de acum înainte. Dar È™tim sigur că fără aceste măsuri, unele foarte dure, precum carantinarea unor localități, restricÈ›ionări severe de circulaÈ›ie, închiderea È™colilor, suspendarea întregii activități a restaurantelor, magazinelor comerciale, numărul victimelor ar fi fost mult, mult mai mare.
Unde se află România la finalul stării de urgență? Vă spun doar câteva cifre, care să ne ofere o imagine generală:
Astăzi, la data expirării stării de urgență, România înregistrează 16.247 de cazuri de îmbolnăvire, cu 245 de cazuri noi de ieri până astăzi, ceea ce arată un trend epidemiologic în uÈ™oară scădere. Numărul de cazuri vindecate - 9.053 astăzi - este mai mare decât cel al cazurilor active, È™i anume astăzi 6.148.
225 de pacienÈ›i se află internaÈ›i în secÈ›iile de tratament intensiv È™i vreau să menÈ›ionez că pe toată durata stării de urgență nu s-au înregistrat depășiri de capacitate în sectorul de tratament intensiv.
La începutul stării de urgență, în România capacitatea zilnică de testare a fost de 704 teste pe zi. Astăzi, prin efortul concertat al autorităților, capacitatea de testare a crescut progresiv, am ajuns la un număr de 10.643 de testări pe zi. Până la această dată, în România au fost efectuate 277.804 teste.
Vreau să mulÈ›umesc încă o dată medicilor È™i personalului medical pentru eforturile extraordinare din toată această perioadă! Protejarea cu prioritate a cadrelor medicale prin dotarea cu celeritate cu echipamente È™i materiale sanitare - măști de protecÈ›ie, combinezoane, mănuÈ™i, echipamente medicale È™i substanÈ›e dezinfectante - a fost esenÈ›ială în lupta cu răspândirea virusului.
România, din păcate, a fost foarte puÈ›in pregătită pentru a face față unei crize. În rezerva statului nu am găsit, aÈ™a cum ar fi fost normal, toate materiale necesare într-o situaÈ›ie de urgență. Am fost nevoiÈ›i să identificăm rapid soluÈ›ii È™i iată că am reuÈ™it ca, într-un timp foarte scurt, să achiziÈ›ionăm tot ce era nevoie.
SituaÈ›ia fără precedent cu care ne-am confruntat în aceste săptămâni ne-a pus în față o oglindă de multe ori nemiloasă pentru ce a însemnat eÈ™ecul din ultimii 30 de ani în fundamentarea unui stat eficient. Nu este prima dată când spun că cea mai importantă reformă de care România are nevoie este reconstrucÈ›ia statului. Este un obiectiv ambiÈ›ios, care nu se poate realiza în patru ani, dar este obligatoriu să începem resetarea pentru a putea dezvolta È›ara noastră. Sănătatea, educaÈ›ia, administraÈ›ia, sistemele ignorate atâÈ›ia ani È™i căpuÈ™ate, trebuie să fie prioritățile noastre. Dacă aceste sisteme nu sunt puternice, statul se îndoaie.
În plus, în această perioadă ne-am confruntat È™i cu o legislaÈ›ie aproape inexistentă, în orice caz insuficientă pentru o situaÈ›ie de criză. A trebuit să ne descurcăm pe baza a două-trei acte normative adoptate destul de neglijent în urmă cu 20 de ani. În trei decenii, nu s-a construit în România o legislaÈ›ie coerentă, prin care statul să poată face față inclusiv unei epidemii extinse. Guvernul este obligat să se adapteze permanent la puÈ›inele resurse legislative pe care le are la dispoziÈ›ie, în timp ce în Parlament politicieni vechi È™i retrograzi au încercat să dărâme È™i modestele instrumente pe care le aveam la dispoziÈ›ie.
Am văzut de altfel chiar zilele trecute cu câtă iresponsabilitate unii parlamentari erau gata să facă aproape inoperabilă È™i legea privind starea de alertă.
Această situaÈ›ie nu mai poate continua! LegislaÈ›ia trebuie croită într-un mod coerent, astfel încât să permită intervenÈ›ia rapidă a statului. Într-o situaÈ›ie de urgență ori de alertă, Guvernul, indiferent de culoarea politică, este cel care trebuie să ia măsuri imediate pentru că el are instrumentele executive pentru a le pune în practică rapid atunci când se impune.
În ultimele săptămâni, s-au văzut foarte bine deficienÈ›ele statului. Dar această perioadă ne-a arătat È™i că cele mai grele provocări pot fi depășite dacă Executivul, reprezentat de PreÈ™edinte È™i Guvern, lucrează ca o echipă. Și acesta este modul de funcÈ›ionare corect într-un stat consolidat, ca PreÈ™edintele È™i Guvernul să îÈ™i înÈ›eleagă responsabilitățile È™i să colaboreze pentru a proteja cetățenii.
De mâine intrăm într-o nouă etapă, pentru că încetarea stării de urgență nu echivalează, din păcate, cu finalul epidemiei.
Din punct de vedere medical, avem ceva semnale pozitive, dar trebuie să conÈ™tientizăm cu toÈ›ii că pericolul reprezentat de acest virus este departe de a fi trecut. Ce am făcut până acum s-a dovedit eficient È™i am reuÈ™it să È›inem epidemia sub control. În continuare sunt însă necesare măsuri pentru revenirea la o viață mai apropiată de normalitate, dar în aceleaÈ™i condiÈ›ii de maximă siguranță.
Astăzi, Comitetul NaÈ›ional pentru SituaÈ›ii Speciale de Urgență declară starea de alertă È™i va institui toate reglementările obligatorii prin care vor fi menÈ›inute măsurile de prevenÈ›ie. Am văzut discuÈ›ii în spaÈ›iul public legate de intrarea în vigoare a noii legi privind starea de alertă abia de luni, iar unii politicieni, care se dovedesc total iresponsabili, alimentează ideea de vid legislativ.
Dragi români, nu vor urma trei zile fără reguli È™i restricÈ›ii! Reîntoarcerea bruscă la situaÈ›ia de dinainte de pandemie este imposibilă. Virusul nu È›ine cont de acte administrative, iar renunÈ›area prematură la toate regulile care s-au dovedit bune ar însemna o gravă eroare.
Avem un cadru legal în vigoare È™i în baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv în următoarele trei zile să păstrăm toate regulile necesare pentru ca sănătatea È™i viaÈ›a cetățenilor să nu fie puse în pericol.
Intrarea în starea de alertă aduce cu sine riscuri noi È™i responsabilități suplimentare pentru toÈ›i cei care îÈ™i vor relua, într-o formă sau alta, activitatea.
DistanÈ›area socială, munca de acasă acolo unde este posibil, respectarea tuturor normelor de igienă, purtatul măștii de protecÈ›ie sunt esenÈ›iale pentru a putea controla È™i în continuare epidemia.
Fără aceste măsuri și reguli, fără responsabilitatea fiecăruia dintre noi, lucrurile pot ușor degenera.
Și vreau să fiu foarte clar: Dacă situaÈ›ia se va înrăutăți È™i datele vor arăta un număr galopant de infectări, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgență!
Să nu compromitem, aÈ™adar, tot ce am realizat până acum cu mari sacrificii!
COVID-19 este o boală greu de combătut tocmai pentru că oamenii îi pot infecta pe ceilalÈ›i fără să dezvolte simptome È™i fără să fie conÈ™tienÈ›i de riscul pe care îl reprezintă pentru semenii lor.
Această particularitate a bolii, care nu ne permite să È™tim sigur cine e infectat È™i cine nu, arată cât de important este să purtăm toÈ›i măști în spaÈ›iile publice.
Păstrând distanÈ›area socială È™i purtând mască ne protejăm pe noi înÈ™ine, îi protejăm pe cei de lângă noi È™i le uÈ™urăm munca medicilor, cei aflaÈ›i în linia întâi. Este fundamental să înÈ›elegem că facem aceste lucruri nu de teama amenzilor, ci pentru că sunt spre binele nostru È™i al celor de lângă noi.
Nimeni nu poate spune cu precizie când vom depăși această pandemie. Ce È™tim însă cu siguranță este că depinde de fiecare dintre noi să facem ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Vă mulÈ›umesc!