În plină epidemie de coronavirus, locuitorii din şase comune din Botoșani nu au medic de familie

În plină epidemie de coronavirus, locuitorii din şase comune din Botoșani nu au medic de familie

Locuitorii din mai multe comune din judeţul Botoşani nu au medic de familie, iar pentru ei epidemia de coronavirus reprezintă o ameninţare constantă. Potrivit directorului Casei de Asigurări de Sănătate Botoşani, Carmen Nicolau, şase unităţi administrativ-teritoriale - Avrămeni, Adăşeni, Conceşti, Dimăcheni şi Drăguşeni, Manoleasa - nu au propriile cabinete de medicină de familie.

Mulţi dintre ei au încercat să se înscrie pe listele medicilor de familie din comunele limitrofe, însă, în contextul actual, serviciile medicale care le sunt oferite sunt la un nivel minimal.

Medicii de familie susţin că abia fac faţă volumului mare de activitate de la cabinetele din comunele pe care le deservesc în baza contractelor încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar posibilităţile de a se deplasa în satele vecine sunt foarte mici. În plus, ei afirmă că, pe fondul epidemiei de COVID-19, le este foarte greu să consulte pacienţi pe care nu îi cunosc şi despre care nu deţin informaţii.

„Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii mei, toţi au spus că e greu acum să preiei un sat, o zonă necunoscută, pentru că nu ştii cine sunt pacienţii. Pacienţii încă mint. Ei declară că nu au fost în străinătate, dar uită să spună că au fost la spital la Suceava", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Colegiului Medicilor din Botoşani, Didi Moşneguţu.

Primarul comunei Manoleasa, Cristinel Aroşculesei, spune că a făcut demersuri repetate pentru găsirea unui medic care să asigure servicii pentru localnici, însă nici autorităţile sanitare judeţene, nici cele naţionale nu au găsit soluţii pentru rezolvarea acestei probleme. El se plânge nu doar că nu are cine să asigure consultaţii de urgenţă pentru locuitorii comunei, ci şi de faptul că nu există un medic care să emită un certificat de deces, atunci când este cazul, sau o reţetă pentru pacienţii care au deja un diagnostic şi au nevoie de tratament continuu.

Cei în vârstă, iar satele sunt îmbătrânite, nu au medic. O să moară oamenii ăştia cu zile, cum se spune. Nici nu vreau să mă gândesc să apară aşa ceva (n.r. - un focar de coronavirus) aici, că nici nu ştii cu cine să te duci la om", a subliniat primarul din Manoleasa. 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acuzații pe axa politică după FC Botoșani – FC U Craiova 4-1. ”Nu se poate așa ceva!”

astăzi, 07:45
79

Centralul argeșean și-a schimbat două decizii la VAR, în prim plan fiind de fiecare dată echipa lui Valeriu Iftime. Mai întâi, la 0-0, Călin le-a dat penalty moldovenilor pentru...

Fugarul Ionel Arsene spune că s-ar putea sinucide în închisoarea din Botoșani din cauza condițiilor proaste!

astăzi, 07:10
117

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat luni că procedura în cazul fugarului Ionel Arsene, condamnat la 6 ani şi 8 luni pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de infl...

Calendar ortodox: Le cinstim astăzi pe Sfintele Muceniţe fecioare Agapia, Irina şi Hionia

astăzi, 07:00
24

Părinţii lor erau păgâni, închinători la idoli, dar ele îşi închinaseră viaţa lui Hristos, ca şi învăţătorul lor, Sfântul preot Zoil. Fiind prinse cele t...