Impozitul pe clădire: Cine depune declaraţie fiscală şi unde, aflăm de la Direcția de Impozite și Taxe Locale Botoșani!

Impozitul pe clădire: Cine depune declaraţie fiscală şi unde, aflăm de la Direcția de Impozite și Taxe Locale Botoșani!
Noile reglementări ale Codului Fiscal, intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2016, i-au bulversat pe mulți dintre botoșănenii care sunt proprietari ai unui apartament sau ai unei case. Noul cadru legislativ prevede că proprietarii unor astfel de imobile trebuie să depună o declarație fiscală, în vederea stabilirii impozitului pe clădiri. Cum acest impozit se calculează de anul acesta în funcție de destinația unui spațiu, și nu de calitatea proprietarului, respectiv prsoană fizică sau juridică, încă din primele zile ale lunii ianuarie zeci de botoșăneni au mers la Administrația Județeană a Finanțelor Publice sau la Direcția de Impozite și Taxe Locale pentru a cere clarificări și a se interesa dacă fac parte din categoria contribuabililor care intră sub incidența noilor prevederi din Codul Fiscal.

Am mers și noi la reprezentanții administrației publice locale pentru a ne explica cine sunt contribuabilii care trebuie să completeze formularul pentru stabilirea impozitului pe clădiri.

"Contribuabilii care dețin clădiri nerezidențiale, care nu au destinația de locuință, sau dețin clădiri cu destinație mixtă, în sensul că au sedii de firme sau desfășoară activitate economică în apartamentele sau în casele care sunt cu destinația de locuință au obligația să depună declarație fiscală în care să declare exact care este spațiul cu destinația de clădire nerezidențială pentru a se calcula impozitul diferențiat pentru clădirile nerezidențiale. Aceste declarații se depun până la data de 31 martie 2016. Aceste calcule le facem noi (n.red. Direcția de Impozite și Taxe Locale) pentru că la clădirile nerezidențiale valoarea trebuie să o declare contribuabilul, nu este o valoare normată", a precizat Dumitru Neamțu, director adjunct al Direcției de Impozite și Taxe Locale Botoșani.

Cu alte cuvinte, dacă dețineți un apartament sau o casă în care locuiți, nu trebuie să depuneți respectivul formular. Dacă însă în respectivul spațiu desfășurați activitate economică sau ați închiriat pentru această destinație, trebuie să depuneți declarație fiscală la Direcția de Impozite și Taxe Locale.


"În condițiile în care nu declară o valoare contribuabilul, în sensul că acea clădire nu a fost dobândită în ultimii cinci ani și să fie valoarea din actul de dobândire, nu este construită în ultimii cinci ani și să fie valoarea din actul de construire și de recepție, sau nu are o evaluare făcută de către un evaluator autorizat, atunci valoarea impozabilă a acelei clădiri nerezidențiale se determină de către organul fiscal pe baza valorilor normate pentru clădirile rezidențiale, dar cota de impozitare în loc să fie 0,4% va fi 2%", a mai explicat directorul adjunct al Direcției de Impozite și Taxe Locale Botoșani.

O altă confuzie apărută este aceea că formularele ar trebui depuse la Fisc.

"Tot ce ține de impozite și taxe locale, trebuie să se prezinte la noi. Altă problemă era legată de Finanțe, dacă contribuabilii au clădiri închiriate sau date cu comodat, ar trebui acele contracte să le înregistreze la Finanțe. În contractele respective, persoanele fizice și juridice care primesc în închiriere sau în comodat ar trebui să separe exact prin schiță suprafața care este destinată activității", a mai spus Dumitru Neamțu.

Potrivit acestuia, în spațiile unde nu se mai desfășoară niciun fel de activitate economică, proprietarii trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere și să facă dovada cu documente.

 

Spune-ne opinia ta