Guvernul nu are bani de pensii în decembrie. Va apela la fondul de rezervă

Guvernul nu are bani de pensii în decembrie. Va apela la fondul de rezervă

Ministerul Muncii a ramas fara bani pentru plata pensiilor in luna decembrie si a cerut Guvernului sa suplimenteze fondurile alocate institutiei. Marius Budai, noul ministru al Muncii, a declarat ca este nevoie de bani atat pentru plata pensiilor, cat si pentru achitarea comisioanelor catre Posta Romana.

"Am mai propus suplimentarea ordinii de zi cu doua hotarari de guvern privitoare la majorarea fondurilor alocate Ministerului Muncii. Prima in valoare de 42,556 milioane lei si a doua de 670 mii de lei. Prima a fost necesara pentru inchiderea tuturor calculelor cu valoarea pensiilor pe luna decembrie, iar a doua, dupa cum bine stiti, in sedinta trecuta de guvern s-a majorat cuantumul platilor catre Posta Romana cu comisioanele de plata a pensiilor acasa la oameni si am avut nevoie de aceasta suma pentru acoperirea acestei majorari", a declarat ministrul Muncii, Marius Budai.

Intrebat de unde va lua Executivul acesti bani, Marius Budai a spus ca din fondul de rezerva al Guvernului. "In ultima sedinta de guvern, am prevazut aceasta situatie, pentru ca nu aveam gata toata situatia calculelor pentru luna decembrie si am socilictat Guvernului posibilitatea ca intr-o sedinta urmatoare de guvern, in masura necesitatilor, sa avem imputernicire si aprobare sa putem din fondul de rezerva al Guvernului sa solicitam acesti bani", a explicat Budai.

Ministrul Muncii a precizat ca este o situatie normala pentru final de an, pentru ca nu se poate face din timp o estimare exacta a sumelor necesare. "E o situatie normala pentru sfarsit de an, deoarece in dinamica activitatilor Caselor Judetene de Pensii se schimba foarte mult recalcularile pensiilor, nu putem estima de la inceput exact cati oameni vor opta pentru pensie, pentru ca sunt diferite tipuri de pensie, de la pensie de invaliditate, de limita de varsta sau anticipata si atunci intervine acest reglaj in ultima luna. Au fost ani cand au fost bani suplimentari si au fost dati inapoi la stat, in anul acesta ne-am trezit cu aceasta suma care a fost estimata ca vom avea nevoie si prinsa in aprobarea pentru accesarea fondurilor necesare din fondul de rezerva al Guvernului", a completat Budai.

La rectificarea bugetara de luna trecuta, Ministerul Muncii a primit, suplimentar, 787 de milioane de lei. Premierul Viorica Dancila a afirmat ca banii sunt pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilitati, a alocatiilor de stat pentru copii si a indemnizatiilor pentru cresterea copilului.

Pensiile cresc anul viitor, Guvernul ne asigura ca are bani

Amintim ca, potrivit noii Legi a pensiilor, aflata in acest moment in Parlament pentru a fi adoptata, punctul de pensie va creste anul viitor la 1.265 de lei. Desi masura va avea in 2019 un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei, guverantii dau asigurari ca exista bani pentru aceste majorari.

Chiar vineri, la inceputul sedintei de guvern, premierul Viorica Dancila a tinut sa sublinieze ca atat pensiile, cat si salariile vor creste in 2019 si ca sunt bani suficienti.

"Vreau sa subliniez ca salariile din sistemul bugetar vor continua sa creasca potrivit Legii salarizarii unitare adoptata de Parlament. Constructia bugetului pentru anul viitor are in vedere cresterea salariului in sistemul public, cat si veniturile pensionarilor, asa cum este stabilit in Legea pensiilor. Cu alte cuvinte, salariile si pensiile nu vor fi inghetate, ci vor creste. Aceasta pentru ca a aparut in spatiul public anumite informatii (Sic!) care pot crea incertitudine si nu e corect si drept sa cream ingrijorari, sa ne jucam cu sentimentele pensionarilor, salariatilor si sa ducem in spatiul public informatii eronate. Aceste speculatii sunt nefondate", a declarat Dancila. sursa

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Două mașini au fost puternic avariate după o ciocnire violentă pe strada Sucevei din Botoșani

Duminică, 9 August 2020
631

Două mașini au fost puternic avariate, duminică seară, după o tamponare produsă pe strada Sucevei din municipiul Botoșani.Cele două autoturisme se deplasau în aceeași direcție, di...

Campionul european Alin Alexuc - Ciurariu: Baza sportivă multifuncţională din Răchiți îmi va purta numele

Duminică, 9 August 2020
235

“Sunt bucuros să vă anunţ că au început lucrările la baza sportivă multifuncţională din Răchiți, Botoșani. Aceasta îmi va purta numele şi voi primi titlul de cetăţean d...

FC Botoșani lansează an de an speranțe pentru fotbalul românesc: a devenit "aeroportul de talente"!

Duminică, 9 August 2020
309

După promovarea în prima ligă, FC Botoșani a fost constant o echipă de mijlocul clasamentului. Totuși, în ultimele trei sezoane, echipa a avut o creștere semnificativă, asta datorit...