Grefierii anunță un miting de amploare în fața Guvernului, urmat de proteste pe termen nedeterminat!

Grefierii anunță un miting de amploare în fața Guvernului, urmat de proteste pe termen nedeterminat!

Mai multe organizatii sindicale ale grefierilor care reprezinta aproximativ 8.000 de angajati in personalul auxiliar de specialitate din instante anunta ca vineri vor organiza un miting de amploare, cu 1.500 de participanti, in fata Guvernului Romaniei.

Acest miting este urmat de alte actiuni de protest, organizate impreuna cu Federatia PUBLISIND, pe termen nedeterminat, pana la solutionarea revendicarilor, potrivit unui comunicat de presa. Demersul vine dupa ce anterior, in saptamana 11-15 martie 2019, grefierii din toata tara au purtat banderole albe. Incepand cu data de 18 martie 2019, ei au refuzat sa lucreze suplimentar in instante si parchete, iar acest lucru ar genera blocaje in activitate in maxim 10 zile. 

"Functionarea sistemului judiciar si activitatea instantelor si parchetelor depinde de munca suplimentara", explica sindicalistii.

Nemultumirile

Grefierii sunt nemultumiti de conditile de munca, de salarizare si de neplata unor drepturi salariale care au fost amanate prin ordonante succesive.

"Legile succesive de salarizare au avut un efect si mai grav: au pozitionat grefierul ca fiind cea mai prost platita categorie profesionala din sistemul de justitie. Astfel ca, daca in anii 2000 salariul unui grefier era in procent de 70-80% din salariul unui judecator, in prezent, acesta a ajuns sa fie in procent de numai 25-30%, astfel cum a recunoscut, in mod public, insusi actualul ministru al Justitiei, intr-un comunicat de presa", arata sindicalistii de ce ies in strada.

Potrivit acestora, modificarile legislative au adus atributii suplimentare care au grevat activitatea grefierilor, mai ales prin transferul unor atributii administrative de la magistrati, cum ar fi redactarea dupa model a hotararilor judecatoresti, iar modificarea regulamentelor de ordine interioara a adus atributii numeroase in sarcina grefierilor care au devenit, pe rand, statisticieni, arhivari, informaticieni, agenti procedurali si chiar factori postali.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
269

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5275

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
205

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...