Fumatul interzis în maşina de serviciu

Fumatul interzis în maşina de serviciu
Fumătorii nu-şi vor mai putea aprinde ţigările în maşinile de serviciu, în taxiuri sau în ambulanţă, potrivit unor amendamente aduse ieri de Comisia de sănătate din Senat legii pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Baruri separate

Propunerea de modificare a Legii 349/ 2002 cuprinde prevederea ca fumatul să fie interzis complet în spaţiile publice. Senatorii spun că prin spaţiu public" se înţelege orice zonă la care are acces publicul larg, indiferent de forma de proprietate, de stat sau privată, inclusiv maşina de serviciu, scrie Adevarul.

"Prin amendamentele aduse legii, noi am vrut să aliniem legislaţia noastră la cea europeană. Am constatat că în prezent aplicarea legii antifumat are loc numai de formă, în sensul că în multe spaţii publice delimitarea dintre spaţiul pentru fumători şi cel pentru persoanele care nu fumează are loc numai la nivel vizual. Spaţiul propriu-zis nu este închis şi fumul se răspândeşte peste tot", a declarat pentru Adevarul Manuela Mitrea, deputatul care a iniţiat modificările şi care a venit ieri la şedinţa comisiei din Senat. Ea a mai spus că modificările sunt menite să prevină afectarea nefumătorilor prin "fumatul la mâna a treia". Prin acest lucru se înţelege că persoanele care nu fumează intră în contact cu substanţele impregnate în covoare, draperii şi alte obiecte.

În schimb, consumatorii de tutun vor putea merge în baruri şi restaurante special amenajate pentru acest lucru. Toate unităţile dedicate fumătorilor vor avea o suprafaţă de maximum 150 mp şi vor fi izolate complet de restul spaţiilor. Tinerii sub 18 ani nu vor avea acces înăuntru.

Ţigările, mai departe de şcoli

Conform Adevarul, proiectul de modificare prevede că, în continuare, ţigările nu pot fi vândute în apropierea şcolilor şi spitalelor, numai că distanţa s-a mărit de la 50 la 250 de metri, măsuraţi pe drumul rutier cel mai scurt.

Noile prevederi modifică şi cuantumul amenzilor. Persoanele fizice vor fi amendate cu 300 de lei, iar cele juridice cu 5.000 de lei la prima abatere şi cu suspendarea autorizaţiei de funcţionare la a doua. Legea urmează să fie înaintată la comisia de specialitate de la Camera Deputaţilor, care este forul decizional. Luni, primăria din New York a interzis fumatul în zone aflate în aer liber, inclusiv în parcuri, plaje, centre de recreere şi alte spaţii aflate sub jurisdicţia Departamentului Parcuri şi Agrement.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Poli Iași 2-1! Marius Croitoru, locul 3, în primul sezon de antrenorat! VIDEO

Luni, 24 Februarie 2020
999

Derby-ul Moldovei s-a jucat luni, de la ora 20:00. Aproximativ 1500 de suporteri au asistat la un derby cu o miză minimă.FC Botoșani a avut lovitura de deschidere. Tot FC Botoșani a avut și p...

Tânăr „drogat” cules de pe stradă. Polițiști au chemat ambulanța

Luni, 24 Februarie 2020
687

Polițiștii locali din cadrul serviciului ordine publică au desfășurat activități pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță pe raza municipiului Botoșani.Astfel, vineri, &icir...

Tânăr din județ, amendat pentru o țigară fumată în parc

Luni, 24 Februarie 2020
852

Patrula Poliției locale care acționa în zona parcului Mihai Eminescu, din municipiul Botoșani, a intervenit vineri, în jurul orei 15.50, în parcul de  joacă pentru copii din...