Fost jurnalist de la Botoșani, purtător de cuvânt al Guvernului Cioloș: “Am muncit la o fermă de fructe peste 3 luni. Pe brânci, dormind într-o rulotă, încercând să pricep ceva din comenzile primite în rusește”

Fost jurnalist de la Botoșani, purtător de cuvânt al Guvernului Cioloș: “Am muncit la o fermă de fructe peste 3 luni. Pe brânci, dormind într-o rulotă, încercând să pricep ceva din comenzile primite în rusește”

Un botoșănean,  fost jurnalist, care a fost și purtător de cuvânt al Guvernului Cioloș (4 martie 2016 – 4 ianuarie 2017), iar în prezent este membru PLUS și chiar candidat pentru Primăria Iași, Liviu Iolu, a reacționat foarte dur și s-a solidarizat cu românii nevoiți să plece să lucreze în străinătate.

Liviu Iolu a explicat pe pagina sa de socializare că românii trebuie să învețe că orice muncă este onorabilă și a dezvăluit propria experiență de agricultor sezonier.

Iată textul integral al lui Liviu Iolu

„Muncitor sezonier în agricultură, în Anglia, Stratford-upon-Avon, 2003. Eu.

Văd comentarii care stigmatizează acești oameni care își caută poate cu disperare un loc de muncă temporar în Vest, în condiții critice.

«N-au față de agricultori!», am citit. Dar cum e fața unui muncitor sezonier în agricultură? A mea se încadrează în șabloanele standard? Sunt conform? Trebuie să arăt mai a «țăran» în viziunea strâmtă și strâmbă a celor care au găsit vinovații pentru toate relele care ni se întâmplă azi?

În 2003 eram student, aveam bursă de performanță științifică la Universitatea «Al. I. Cuza» din Iași și fusesem acceptat student Erasmus la Bruxelles, cu începere din toamna lui 2003. Însă nu aveam bani ca să rezist 6 luni în UE (din România încă se pleca greu, cu viză, accesul nostru în Uniune era un vis). Primeam o bursă, dar, după toate calculele, ieșeam pe minus.

Așa am plecat, printr-o schemă a Guvernului britanic pentru muncitorii în agricultură din Estul Europei, și am muncit la o fermă de fructe peste 3 luni. Pe brânci, dormind într-o rulotă, încercând să pricep ceva din comenzile primite în rusește de la «supervizorul» bulgar. Cei mai mulți ajunși acolo, în acea perioadă, erau din Ucraina, Rusia și țările baltice.

Cei care aleg să plece muncitori sezonieri în agricultură nici nu trebuie să fie într-un anume fel pe care cei mai mulți și-l imaginează. Sunt poate studenți, fermieri care au nevoie de un capital cu care să-și înceapă o afacere acasă, poate oameni care tocmai și-au pierdut slujba și trebuie să-și întrețină copiii sau părinții.

Ce s-a întâmplat pe Aeroportul din Cluj-Napoca nu a fost din vina lor, ci dintr-o lipsă completă de coordonare a autorităților cu firmele de recrutare. O incapacitate deja critică a statului român.”, a povestit acesta pe pagina sa de socializare revoltat de modul în care sunt priviți românii care pleacă în străinătate în aceste zile din România.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
115

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
73

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
73

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...