Focar de leptospiroză la subsolul unui bloc din Dorohoi!

Focar de leptospiroză la subsolul unui bloc din Dorohoi!
Cazul pacientului de la Dorohoi, diagnosticat la sfârşitul lunii trecute cu leptospiroză, a fost adus şi la cunoştinţa specialiştilor din Direcţia de Sănătate Publică.

Dat fiind că niciun laborator botoşănean nu are posibilitatea diagnosticării acestei boli, acest lucru se întâmplă de regulă în laboratoarele specializate ale Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Dorohoianul, însă, din cauza complicaţiilor renale grave, este acum internat la Spitalul Clinic "Dr. C.I. Parhon", starea lui fiind stabilă.

Medicul Ecaterina Chihaia, epidemiologul şef al judeţului, spune că s-au făcut deja investigaţii în privinţa focarului de infecţie de la subsolul blocului în care dorohoianul a călcat desculţ pe fecale de rozătoare. "Pacientul de 65 de ani, fără ocupaţie în momentul de faţă, care locuieşte într-un bloc din municipiul Dorohoi, are prezentare în Spitalul de Urgenţă Mavromati în 25 iulie, aproape de miezul nopţii şi a plecat spre Iaşi a doua zi, după prânz, cu diagnosticul de insuficienţă renală acută nespecificată. El se află la Spitalul Parhon, la Nefrologie, iar insuficienţa renală acută, cu necesitate de dializă este o boală gravă. Noi nu am primit documente medicale dar ştim că este acolo" , declară medicul Ecaterina Chihaia.

Sursa de infecţie pentru leptospiroză este reprezentată de rozătoare dar şi porcul, care prin urină pot contamina în special apa, cea stătăroare- cum ar fi cea din subsoluri de bloc, mlaştini, lacuri, ape pluviale.

"Asta este calea de transmitere- prin ape contaminate cu urină de rozătoare. Un mililitru de urină de rozătoare bolnavă conţine până la două milioane de leptospire, iar poarta de intrare în organism de cele mai multe ori este transcutană- altfel spus, la contactul cu pielea care nu trebuie neapărat să fie rănită, traversează chiar pielea intactă şi produce boală infecţioasă, febrilă, cu astenie, cu altzerarea organelor- a ficatului, a rinichilor şi se ajunge la insuficienţă renală", adaugă medicul specialist.

Proprietarii din blocul respectiv trebuie să igienizeze subsolul blocului şi să distrugă rozătoarele, pentru că deşi boala nu este contagioasă, ci infecţioasă, dar starea de igienă la subsolul blocului este responsabilitatea proprietarilor, a asociaţiei de locatari. Potrivit Ecaterinei Chihaia, în acest an, Compartimentul de Epidemiologie a Direcţiei de Sănătate Publică a fost notificat în privina unui alt caz de leptospiroză, de asemenea diagnosticat la Iaşi.

Citiţi şi: Dorohoian cu leptospiroză, în stare gravă într-un spital din Iaşi 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care a ucis-o pe Mihaela, trimis în judecată!

astăzi, 12:56
90

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui P.F., în vârstă de 54 de ani, din municipiul Botoşani....

Vrei să cânți în fanfara Jandarmeriei Române?

astăzi, 12:42
19

Centrul de Instruire pentru Muzici Militare al Ministerului Apărării Naționale a alocat în acest an 3 locuri pentru nevoile Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cursul de for...

Șpagă de 500.000 de euro pentru angajarea unui botoșănean! Dosar răsunător la DIICOT (Video)

astăzi, 12:19
373

Apar informații din dosarul în care primarul Iașului, Mihai Chirica, este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași.Un funcționar, martor...