Europa, lovită de "iadul roșu". Corpul uman va resimţi temperaturi de 47-48 de grade

Europa, lovită de "iadul roșu". Corpul uman va resimţi temperaturi de 47-48 de grade

Este o săptămână de foc în Europa, mai ales în vestul și centrul continentului. Oamenii îndură cu stoicism valul de căldură instalat de mai multe zile.

În câteva țări, au fost sau urmează să fie depășite recorduri istorice pentru luna iunie. Zeci de școli au fost închise în Franța, iar Germania a introdus limită de viteză pe autostrăzi, unde în mod normal nu există asemenea restricții. Pentru joi, în regiunea pariziană sunt preconizate 41 de grade la umbră.

Aproape toată Franța a fost miercuri sub avertizare cod portocaliu, cu temperaturi între 35 şi izolat 40 de grade Celsius, urmând ca joi şi vineri, la apogeul valului de canicula, harta să se înroşească. Temperaturile prognozate se vor situa între 38 şi 40 de grade, dar corpul uman va resimţi 47-48 de grade.

Franța a fost traumatizată de valul de căldură din 2003, care a provocat aproape 15.000 de decese - cele mai multe în rândul persoanelor în vârstă. Acum, autorităţile fac tot posibilul că episodul să nu se repete.

Zeci de şcoli au fost închise, pentru că nu au aparate de aer condiţionat care să asigure o temperatură suportabilă în interior. Parizienii care obişnuiesc să alerge prin parcuri şi-au schimbat orarul.

În Cehia, autorităţile trimit pe străzile oraşelor cisterne cu apă - pentru că turiştii şi localnicii să se răcorească la orele amiezii.

În Spania, un site meteo a postat harta colorată în roşu intens cu mesajul: „Vine iadul! Vineri sunt prognozate 45 de grade Celsius!”

În Belgia, poliţiştii care patrulează pe străzi au primit permisiunea să poarte pantaloni scurţi.

Poliţia din landul german Brandenburg a postat o fotografie cu un bărbat care a luat măsuri extreme ca să se răcorească - a fost oprit când îşi conducea scuterul... gol goluţ. Germania a emis avertizare de cod violet, adică peste 40 de grade la umbră.

Şi în Austria, au fost anunţate 38 de grade Celsius la umbră, cu doar o jumătate de grad mai puţin decât recordul istoric. În schimb, în Olanda s-a depăşit deja marți precedentul record, care data de 43 de ani. Mercurul a trecut de 34 de grade, cu 14 mai multe decât temperatura obişnuită în această perioadă a anului.

Canicula este greu de suportat şi în grădinile zoologice. În Berlin, elefanţii sunt răcoriţi cu furtunul, iar animalele de talie mică, precum aceste suricate, primesc mâncare congelată.

stirileprotv.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
290

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5366

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
211

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...