Dupa pesta porcina, urmeaza apocalipsa oilor? Sute de rumegatoare au fost ucise pentru a impiedica raspandirea scrapiei

Dupa pesta porcina, urmeaza apocalipsa oilor? Sute de rumegatoare au fost ucise pentru a impiedica raspandirea scrapiei

Dupa ce, in ultimele luni, peste 350.000 de porci au fost ucisi din cauza pestei, autoritatile sanitar veterinare anunta ca, in aceste zile, si cateva sute de oi urmeaza sa fie omorate. Motivul: unele dintre ele sufera de scrapie, boala periculoasa care nu trebuie lasata sa se extinda.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Sibiu a informat ca, in judet, s-a inceput uciderea a sute de animale, in incercarea de a stinge 5 focare de scrapie. Pana la aceasta data au fost ucise oi din localitatile Salcau si Bogatu-Roman. In plus, urmeaza sa se sacrifice inca 98 de rumegatoare din localitatea Presaca. si asta nu e tot. Potrivit informatiilor comunicate de DSVSA Sibiu, in prezent se face evaluarea genetica a mai multor turme din localitatea Loames. In functie de rezultate, se vor selecta animalele cu gene slabe care vor fi ucise, tot in incercarea de a opri raspandirea scrapiei.

Si in Mures, judet vecin cu Sibiul, scrapia incepe sa creeze mari probleme. Deja 2.000 de animale au fost ucise la Sovata, iar alte 1.200 urmeaza sa fie sacrificate, cel mai probabil in cursul saptamanii urmatoare, la Ludus.

Dupa luni intregi in care veterinarii au fost nevoiti sa omoare sute de mii de porci din cauza pestei, iata ca acum trebuie sa se ocupe si de uciderea, in masa, a rumegatoarelor. Din fericire - au explicat specialistii consultati de Ziare.com - scrapia nu este nici pe departe atat de periculoasa ca pesta porcina africana si in niciun caz nu risca sa provoace pagube la fel de mari.

Presedintele Colegiului Medicilor Veterinari: Cu scrapia, situatia e mult mai usor de tinut sub control
 
Presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, dr. Viorel Andronie, spune ca raspandirea scrapiei poate fi tinuta sub control.

"Scrapia exista de multi ani in Romania, nu s-a descoperit acum. Mai demult se considera ca e de origine virala, ulterior s-a constatat ca e vorba, mai degraba, de un prion (agent infectios de natura proteica - n.red.) . Nici acum nu e foarte clar, de fapt. Oricum, boala se transmite, in principal genetic, iar cei responsabili de transmitere sunt berbecii.

Exista programe menite sa impiedice aparitia bolii. Spre exemplu, exista un program de testare a berbecilor. Acestora li se ia sange si, in cazul in care la teste se depisteaza gena alela (care determina trasaturi diferite -n.red.), berbecul este ucis, iar proprietarul, despagubit.

Daca, totusi, boala apare, se fac testele de laborator si se lichideaza exploatatia respectiva, dupa o procedura cat se poata de clara. Iar fermierii sunt despagubiti pentru animalele care se sacrifica. Exista si un regulament european care reglementeaza aceste lucruri, iar aplicarea masurilor se cofinanteaza cu bani europeni. Romania a achesat printre primele din regiune la aceste finantari, in urma cu mai multi ani. Eram direct interesati, de vreme ce avem multe oi.

Boala s-ar mai putea transmite si prin alimentatie. Adica un animal bolnav poate fi transformat in faina proteica, folosita apoi in hrana altor animale, care sa se contamineze si ele. Dar la noi, utilizarea fainii proteice in hrana rumegatoarelor e interzisa deja de prin anii 1970!

Scrapia e o boala pentru care nu exista nici tratament si nici vaccin. Dar, daca fermierii inteleg si comunica la timp autoritatilor cazurile, boala poate fi tinuta sub control fara probleme. Nu exista nicio asemanare cu pesta porcina africana si nu se poate vorbi despre conditii similare de transmitere sau despre posibilitatea producerii unor pagube similare. E drept, interventiile impotriva pestei i-au sensibilizat pe oameni. De aceea e bine sa explicam ca, in cazul scrapiei, nu vorbim despre acelasi tip de amenintare", a explicat dr. Viorel Andronie pentru Ziare.com.

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doi pacienți cu COVID-19, reconfirmați pozitiv după ce au fost externați

astăzi, 18:24
3

Doi pacienți din Buzău care ar fi fost vindecați de coronavirus au fost testați din nou pozitiv. Direcția de Sănătate Publică din Buzău a anunțat repozitivarea a doi pacienți externați....

Raid al poliției în municipiul Botoșani. Zeci de autovehicule trase pe dreapta, pietoni opriți

astăzi, 17:06
632

Efective impresionante ale Poliției Municipale din Botosani, însoțiți și de agenți ai Poliției Locale au efectuat, miercuri, o acțiune de control în regimul circulației, pentru ver...

Casieriile Nova Apaserv, redeschise. Care este programul

astăzi, 16:38
286

Datorită schimbărilor intervenite în legislația privind starea de urgență și ținând cont de fluxul de utilizatori prezenți în casieriile S.C. Nova Apaserv S.A. din Boto...