Două noi arii naturale protejate în judeţul Botoşani

In perioada de preaderare a României la Uniunea Europeană, una din condiţiile impuse la Capitolul 22 Mediu, a fost şi declararea unor zone naturale protejate în care se găseau habitate, specii de floră şi faună protejate în spaţiul comunitar. Uniunea Europeană avea deja o Reţea ecologică intitulată generic Reţeaua ecologică europeană Natura 2000, care adapostea specii reprezentative pentru biodiversitatea ţărilor membre.

România a finalizat procesul de declarare a primelor zone naturale de interes comunitar, care au fost incluse în Reţeaua Natura 2000, în anul 2007. In judeţul Botoşani, au fost declarate atunci prin H.G. nr 1284/2007, 2 situri naturale protejate cu o suprafaţă de 4563,8 ha, pentru protecţia speciilor de păsări de interes comunitar, şi anume: Lacul Stânca Costeşti şi Iazurile de pe Valea Ibănesei, Başeului şi Podrigăi.

Deoarece in perioada următoare în România s-au identificat noi zone naturale eligibile a fi incluse in Reţeaua Natura 2000, s-a demarat o nouă campanie pentru declararea lor ca situri Natura 2000. Acest proces s-a finalizat cu apariţia unei hotărâri de Guvern care nominalizează noile arii de protecţie specială avifaunistică de pe teritoriul României.

Astfel, judeţul Botoşani mai are încă două zone naturale, cu o suprafaţă totală de 27.435,6 ha, şi anume: Dorohoi - Şaua Bucecei (aflată pe teritoriul a 13 comune, oraşului Bucecea şi municipiului Dorohoi) şi Rogojeşti–Bucecea (de pe teritoriul comunelor Mihăileni şi Vf Câmpului). In judeţul Botoşani, suprafaţa totală a siturilor Natura 2000 declarate pentru protecţia unor specii de pasări de interes comunitar a crescut la 31.999,4 ha.

In zonele respective pot fi continuate activităţile tradiţionale ca şi până acum, dar vor fi evaluate mai atent activităţile care pot genera poluarea sau deteriorarea habitatelor, precum şi perturbări ale speciilor de păsări pentru care au fost desemnate ariile respective.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FOTO&VIDEO: Peste 400 de oameni au venit la Cornișa, în premieră, pentru muzica Filarmonicii

astăzi, 19:52
278

Sâmbătă, începând cu ora 19:00, parcul „Cornișa” a fost gazda unei premiere la Botoșani: Filarmonica de Stat a concertat în amfiteatrul obiectivului, ...

Reacție halucinantă a unui membru CNA, vizavi de falsa urgență a unei fete: „O cretină de 16 ani (...) S-o ducem la școala de corecție”

astăzi, 18:50
216

Radu Herjeu, membru în Consiliul Național al Audiovizualului, a avut o reacție halucinantă în cazul fetei de 16 ani, care a ținut zeci de polițiști în alertă timp de mai ...

Imagini deplorabile ale cimitirului „Pacea”: containere căzute și mormane de deșeuri printre morminte

astăzi, 17:02
376

Un polițist din Botoșani a publicat, pe o rețea de socializare, o serie de imagini sugestive pentru modul în care arăta cimitirul „Pacea” sâmbătă, în juru...