Două noi arii naturale protejate în judeţul Botoşani

In perioada de preaderare a României la Uniunea Europeană, una din condiţiile impuse la Capitolul 22 Mediu, a fost şi declararea unor zone naturale protejate în care se găseau habitate, specii de floră şi faună protejate în spaţiul comunitar. Uniunea Europeană avea deja o Reţea ecologică intitulată generic Reţeaua ecologică europeană Natura 2000, care adapostea specii reprezentative pentru biodiversitatea ţărilor membre.

România a finalizat procesul de declarare a primelor zone naturale de interes comunitar, care au fost incluse în Reţeaua Natura 2000, în anul 2007. In judeţul Botoşani, au fost declarate atunci prin H.G. nr 1284/2007, 2 situri naturale protejate cu o suprafaţă de 4563,8 ha, pentru protecţia speciilor de păsări de interes comunitar, şi anume: Lacul Stânca Costeşti şi Iazurile de pe Valea Ibănesei, Başeului şi Podrigăi.

Deoarece in perioada următoare în România s-au identificat noi zone naturale eligibile a fi incluse in Reţeaua Natura 2000, s-a demarat o nouă campanie pentru declararea lor ca situri Natura 2000. Acest proces s-a finalizat cu apariţia unei hotărâri de Guvern care nominalizează noile arii de protecţie specială avifaunistică de pe teritoriul României.

Astfel, judeţul Botoşani mai are încă două zone naturale, cu o suprafaţă totală de 27.435,6 ha, şi anume: Dorohoi - Şaua Bucecei (aflată pe teritoriul a 13 comune, oraşului Bucecea şi municipiului Dorohoi) şi Rogojeşti–Bucecea (de pe teritoriul comunelor Mihăileni şi Vf Câmpului). In judeţul Botoşani, suprafaţa totală a siturilor Natura 2000 declarate pentru protecţia unor specii de pasări de interes comunitar a crescut la 31.999,4 ha.

In zonele respective pot fi continuate activităţile tradiţionale ca şi până acum, dar vor fi evaluate mai atent activităţile care pot genera poluarea sau deteriorarea habitatelor, precum şi perturbări ale speciilor de păsări pentru care au fost desemnate ariile respective.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Trasă pe dreapta de polițiștii din Siret!

astăzi, 11:51
21

Duminică, la ora 20.50, polițiștii suceveni au oprit pentru control, pe strada Alexandru cel Bun din orașul Siret, autoutilitara condusă de o femeie de 45 de ani, din județul Botoşani, &ic...

Botoșănean sancționat de polițiști, după ce bărbatul a sunat la 112 pentru a reclama furtul mașinii!

astăzi, 11:31
105

Poliția Municipiului Botoșani a fost sesizată sâmbătă, prin intermediul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, de către un bărbat în vârstă de 50 ani, cu ...

OFICIAL: Ministrul Muncii a semnat majorarea alocațiilor pentru copii, de la 1 martie

astăzi, 10:40
124

Ministerul Muncii a anuntat ca a elaborat proiectul de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru majorarea alocatiilor copiilor. Maririle vor fi aplicate incepand de la 1 martie 2019.Proiectul a fo...