Două noi arii naturale protejate în judeţul Botoşani

In perioada de preaderare a României la Uniunea Europeană, una din condiţiile impuse la Capitolul 22 Mediu, a fost şi declararea unor zone naturale protejate în care se găseau habitate, specii de floră şi faună protejate în spaţiul comunitar. Uniunea Europeană avea deja o Reţea ecologică intitulată generic Reţeaua ecologică europeană Natura 2000, care adapostea specii reprezentative pentru biodiversitatea ţărilor membre.

România a finalizat procesul de declarare a primelor zone naturale de interes comunitar, care au fost incluse în Reţeaua Natura 2000, în anul 2007. In judeţul Botoşani, au fost declarate atunci prin H.G. nr 1284/2007, 2 situri naturale protejate cu o suprafaţă de 4563,8 ha, pentru protecţia speciilor de păsări de interes comunitar, şi anume: Lacul Stânca Costeşti şi Iazurile de pe Valea Ibănesei, Başeului şi Podrigăi.

Deoarece in perioada următoare în România s-au identificat noi zone naturale eligibile a fi incluse in Reţeaua Natura 2000, s-a demarat o nouă campanie pentru declararea lor ca situri Natura 2000. Acest proces s-a finalizat cu apariţia unei hotărâri de Guvern care nominalizează noile arii de protecţie specială avifaunistică de pe teritoriul României.

Astfel, judeţul Botoşani mai are încă două zone naturale, cu o suprafaţă totală de 27.435,6 ha, şi anume: Dorohoi - Şaua Bucecei (aflată pe teritoriul a 13 comune, oraşului Bucecea şi municipiului Dorohoi) şi Rogojeşti–Bucecea (de pe teritoriul comunelor Mihăileni şi Vf Câmpului). In judeţul Botoşani, suprafaţa totală a siturilor Natura 2000 declarate pentru protecţia unor specii de pasări de interes comunitar a crescut la 31.999,4 ha.

In zonele respective pot fi continuate activităţile tradiţionale ca şi până acum, dar vor fi evaluate mai atent activităţile care pot genera poluarea sau deteriorarea habitatelor, precum şi perturbări ale speciilor de păsări pentru care au fost desemnate ariile respective.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CUMPLIT: Bătrână ștrangulată în propria casă pentru banii de pensie!

astăzi, 09:05
127

A supraviețuit războiului, foametei și zecilor de ani de comunism, dar a ajuns batjocura unui individ care a tânjit la fărâma ei de bani. Femeia în vârstă de 87 de ani a f...

Revolta unui dascăl după ce profesoara înjunghiată în fața cancelariei a fost găsită vinovată. "Nu aveți suflet, sunteți seci pe dinăuntru şi complici cu agresorul"

astăzi, 08:38
284

Comisia Liceului "Spiru Haret" din Ploiești a analizat cauzele incidentului deosebit de grav în care un cadru didactic a fost înjunghiat de un fost elev. Profesoara de mate...

Meteo: Nu renunțați încă la umbrele!

astăzi, 07:44
97

Urmatoarele zile se anunta ploioase si mohorate, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). Vineri va ploua in aproape toate regiunile tarii, exceptie facand estul. Se anunta 1...