Doi virusi gripali foarte periculosi vor afecta Romania, la iarna

Doi virusi gripali foarte periculosi vor afecta Romania, la iarna
Populatia Romaniei va fi afectata, in iarna 2008-2009, de trei virusi gripali noi, dintre care doi pot duce la forme grave ale bolii si chiar la deces, au precizat, pentru NewsIn, specialistii in virusologie.

"Virusurile gripale pot provoca epidemii, in special in intervalul ianuarie-martie din 2009. Doi dintre virusi sunt agresivi si pot provoca forme severe de gripa, cu o evolutie exploziva, care pot duce la deces", spun reprezentanti ai Centrului National de Gripa. Cei trei virusi provin din statul american Florida si din Australia.

Cele mai vulnerabile categorii de populatie, care prezinta si un risc mai mare de deces, sunt persoanele de varsta inaintata, cele care sufera de afectiuni cardiovasculare cronice, boli bronho-pulmonare sau diabet, copiii sub sase luni, gravidele si persoanele institutionalizate. Potrivit specialistilor, un sfert dintre imbolnavirile de gripa sunt provocate de copiii scolari, care reprezinta factori de raspandire a virusului in societate.

Pentru vaccinarea populatiei, Ministerul Sanatatii a cumparat 3.100.000 de doze de vaccin, care vor fi distribuite gratuit, prin intermediul medicilor de familie. Vaccinul va fi administrat in intervalul octombrie-decembrie. Efectul vaccinului antigripal dureaza cateva luni, pana la un an. Potrivit specialistilor, la 5-15% dintre adulti, vaccinul se poate dovedi ineficient. Protectia impotriva virusului se instaleaza dupa doua saptamani de la vaccinare, perioada in care pacientilor li se recomanda antivirale, pentru ca riscul de imbolnavire nu este exclus.

In perioada de epidemie, persoanele cu risc crescut de imbolnavire trebuie sa evite locurile aglomerate. Simptomele gripei sunt febra care debuteaza brusc, durerile de cap, astenia, durerile de articulatii si de muschi, tusea uscata si durerile in gat. Daca aceste simptome persista mai mult de doua-trei zile, este necesara prezentarea de urgenta la medic, intr-un spital de boli infectioase. Medicii avertizeaza populatia sa nu se se trateze cu antivirale si antibiotice fara recomandarea medicului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
87

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
52

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
54

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...