Dispută în Consiliul Județean Botoșani, de la banii din fondul de rezervă! "Mi se pare cel puțin imoral..."

Dispută în Consiliul Județean Botoșani, de la banii din fondul de rezervă! "Mi se pare cel puțin imoral..."
Contre între consilieri județeni de la utilizarea fondului de rezervă constituit la nivelul bugetului propriu județean! Un proiect de hotărâre inițiat de președintele Consiliului Județean Botoșani, și care a fost supus dezbaterii și aprobării în ședința ordinară de joi, a stârnit nemulțumire în rândul consilierilor liberali.

Propunerea conducerii Consiliului Județean a fost de a se aloca suma de 265.000 de lei din fondul de rezervă pentru comuna Manoleasa, în vederea achitării de servicii de proiectare care au fost efectuate de o firmă pentru realizarea mai multor investiții la nivelul unității administrativ-teritoriale, respectiv reabilitarea căminului cultural și modernizare de drumuri comunale.

Întrucât Primăria Manoleasa nu a achitat aceste servicii, societatea care le-a executat a solicitat intrarea unității administrativ-teritorile în situația de criză financiară. Cu conturile poprite și fără a avea fondurile necesare pentru plata acestor arierate, Primăria a cerut sprijinul Consiliului Județean Botoșani. 

Alocarea din fondul de rezervă de sume pentru acoperirea acestor datorii nu a fost însă acceptată de consilierii județeni ai PNL.

"Nu mi se pare cel puțin moral să aprobăm din fondul de rezervă al județului pentru o comună, în condițiile în care constituirea lui este în general pentru calamități naturale. Am avut destule calamități și situații de calamități anul acesta încât puteam să utilizăm banii. Comuna Manoleasa cred că trebuie să găsească alte surse financiare să iasă din această situație de criză. De altfel, este un contract de proiectare încă din anul 2010, cred că este mai degrabă o situație de management defectuos acolo decât o situație de criză financiară. Vom vota împotriva acestui proiect de hotărâre", a precizat Gheorghe Sorescu.

Consilierul Gheorghe Vâzdoagă a arătat că situația cu care se confruntă Primăria din comuna Manoleasa este una de criză ce necesită o rezolvare imediată.

"Situația trenează de mai multă vreme și situația care trebuie să ne-o punem: așteptăm să facem anchete sau ajutăm comuna Manoleasa să iasă din situația pe care nu actualul primar a generat-o. Este o situație de urgență și până ce facem noi analize să vedem cine sunt vinovații comuna s-ar putea să aibă probleme serioase", a spus consilierul social-democrat Gheorghe Vâzdoagă.

Liberalul Radu Judele a propus ca sumele necesare pentru acoperirea acestor datorii să fie prinse în bugetul pe anul viitor, iar fondul de rezervă să fie folosit cu altă destinație.

"Nu este vorba de a face analize și anchete. Situația de la Manoleasa am analizat-o la constituirea bugetului pe anul 2016, ei nu au făcut atunci o solicitare pentru plata acestor sume, deși le aveau. Propunerea mea ar fi să se ducă această alocare, cum ar fi și legal și corect, în bugetul anului 2017 și Consiliul Județean va fi obligat să acorde cu prioritate sume unităților care au arierate. Să păstrăm fondul de rezervă pentru ce a fost constituit", a spus Radu Judele.

În ciuda opoziției liberalilor, proiectul de hotărâre a trecut cu votul consilierilor PSD. Astfel, din cei 300.000 de lei aflați în fondul de rezervă al Consiliului Județean, 265.000 de lei se duc la Primăria Manoleasa. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

astăzi, 20:34
243

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

astăzi, 19:51
91

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

astăzi, 19:15
60

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...