Deputatii propun pedepse mai mici pentru patronii care nu vireaza contributiile angajatilor la asigurarile sociale!

Deputatii propun pedepse mai mici pentru patronii care nu vireaza contributiile angajatilor la asigurarile sociale!
De la pedeapsa cu inchisoare de la unu la 15 ani sau amenda, la inchisoare de la unu la 3 ani sau amenda!

Camera Deputatilor a trimis miercuri la promulgare, presedintelui Romaniei, Traian Basescu, legea care modifica legea pensiilor administrate privat si legea pensiilor facultative, adoptata cu modificari, saptamana trecuta, de deputati.

Unul dintre amendamentele aduse actului normativ emis de Guvern vizeaza modificarea pedepsei aplicate persoanelor din vina carora contributia la fondurile de pensii administrate privat nu este virata sau este utilizata in alte scopuri decat cele prevazute de lege.

Astfel, potrivit legii trimise la promulgare, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda "fapta persoanei de a nu declara si de a nu vira contributia de asigurari sociale datorata de angajat, la bugetul asigurarilor sociale de stat, astfel incat sa nu se poata vira contributia la fondurile de pensii administrate privat".

In prezent, Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat prevede o pedeapsa de la 1 la 15 ani sau amenda pentru "fapta persoanei din vina careia contributia la fondul de pensii nu este virata sau este utilizata in alte scopuri decat prevede prezenta lege".

Conform Legii nr. 387/2007 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2008, angajatorul are obligatia de calcula, de a retine si de a vira o contributie individuala de 9,5% a fiecarui angajat, la bugetul asigurarilor sociale.

In aceasta contributie este inclusa si cota de 2% aferenta fondurilor de pensii administrate privat.

La nivelul judetului au fost deschise peste 40.000 de conturi pentru virarea acestor sume, insa aproape un sfert din acestea sunt goale.

Oficialii spun ca o parte din conturi au ramas goale pentru ca angajatorii nu au depus declaratiile nominale aferente perioadei martie - iunie 2088.

Alte cauze au fost neasigurarea persoanelor in sistemul public de pensii pe baza unui contract de asigurare sau situatiile in care o parte din angajati se aflau in concediul pentru cresterea copilului la inceputul acestui an.

Legea a fost trimisa spre promulgare presedintelui si urmeaza sa intre in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone își prezintă scuzele după victoria Botoșaniului cu Dinamo: ”Vreau să explic de ce mi-am ieșit din fire!”

astăzi, 08:48
1

Bogdan Andone (49 de ani), antrenorul celor de la FC Botoșani, a avut o ieșire nervoasă la partida câștigată cu Dinamo, 2-1.Tehnicianul s-a certat cu arbitrul partidei, în prima r...

Verdictul medicilor în cazul morții artistului de 40 de ani, din Botoșani. ”Nu a suferit, s-a stins brusc...”

astăzi, 08:12
337

Durere imensă în familia cunoscutului artist Daniel Relenschi. Fratele său, Cătălin, care devenise la rândul său cunoscut prin creațiile plastice, s-a stins din viață la doar 40 de...

Orașul în sărbătoare: O nouă pictură stradală în Botoșani! (Foto)

astăzi, 07:34
210

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani, începând de miercuri, 24 aprilie, cetățenii pot admira o nouă pictură stradală.Potrivit prof. Claudia Hârtie, de la Școal...