Decembrie 2019: două accidente soldate cu incapacitate temporară de muncă la Botoșani

Decembrie 2019: două accidente soldate cu incapacitate temporară de muncă la Botoșani

Un număr de 57  angajatori, cu un număr de 1943  salariaţi, din care 979  femei şi un minor, au făcut obiectul controalelor efectuate în cursul lunii decembrie  2019 de către inspectorii din domeniul  Relaţii de Muncă de la Botoșani.

“Au fost  sanctionaţi  5  angajatori, au  fost  dispuse 42  măsuri, au  fost  aplicate  5 sancţiuni contravenţionale  din  care  3  avertismente  şi 2 amenzi   în  valoare  totală de 4.000 lei. Au  fost aplicate sancţiuni pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la evidenţa timpului de muncă și nerespectarea prevederilor legale privind registrul de evidenţă al salariaţilor”, a anunțat astăzi într-un comunicat de presă, Dan Moldovanu, Inspector şef - adjunct Sănătate şi Securitate în Muncă din carul ITM Botoșani.

În paralel, cursul  lunii  decembrie  2019,  în   cadrul  domeniului  Securitate   şi  Sănătate  în  Muncă au  fost  efectuate  controale  la  41  agenţi economici, fiind constatate 94 neconformităţi  şi au  fost  dispuse  99  măsuri. Au fost aplicate 94 sancţiuni contravenţionale, dintre care 93 avertismente şi o amendă în valoare de 8000 lei: 3 evenimente   au  fost   comunicate  în  această   lună   de  către  angajator  către ITM;  5 evenimente au fost cercetate de către angajator şi avizate de către ITM, un eveniment a fost comunicat de către ITM  către IM, au fost înregistrate  2 persoane accidentate, în accidente de muncă soldate  cu  incapacitate  temporară.

“Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnavire profesională, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, nu erau întocmite instrucţiunile proprii, lipsa certificatului constatator care să ateste autorizarea funcţionării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă. De asemenea, angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor și nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor”, a mai explicat , Dan Moldovanu, Inspector şef - adjunct Sănătate şi Securitate în Muncă din carul ITM Botoșani.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ITM Botoșani, în cadrul domeniilor Sănătate şi Securitate în Muncă şi Contro Relaţii de Muncă, în cursul lunii decembrie 2019 a fost de 12.000 lei.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție la fraudele informatice și la „investițiile” online! Iată cum vă puteți proteja!

astăzi, 17:13
39

În ultima perioadă se constată o creștere a sesizărilor referitoare la săvârșirea  unor infracțiuni de înșelăciune în mediul online care au ca bază folosirea &ic...

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21
98

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
311

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...