De ce se tem botoșănenii? Stabilitatea venitului, întreţinerea copiilor și pensia!

De ce se tem botoșănenii? Stabilitatea venitului, întreţinerea copiilor și pensia!

Deși nu ar trebui să se întâmple acest lucru, campania electorală este momentul în care politicienii exploatează de fapt temerile și cele mai crunte fobii ale populației.

În căutarea voturilor care să-i aducă patru ani într-o funcție publică, îi vezi făcând tot felul de declarații: de la investiții imense, în cazul în care speră că vor câștiga și până la venirea Apocalipsei, dacă cumva sunt pe punctul de a pierde puterea! Sună cunoscut? Evident: astfel de declarații vedeți în fiecare zi în ziare!

Te-ai întrebat vreodată cum ajung politicienii să facă aceste declarații? Ei bine, la mijloc este vorba de știință și despre măsurători exacte, prin sondaje, a tendințelor, fobiilor și năzuințelor membrilor unei comunități.      

Un studiu finalizat recent, la care au participat și botoșănenii, arată, de exemplu, care sunt cele mai mari temeri pe care le au românii în acest moment.

Rezultatele arată că vorbim clar despre teama de a nu avea un venit sigur, imposibilitatea de a-şi întreţine copiii şi lipsa unor resurse financiare suficiente la pensie! Sunt doar câteva dintre temerile adulţilor români, arată acest studiu, pornit pentru a argumenta nevoia esenţială de educaţie financiară în familii.

La studiu au participat peste 1000 de persoane din Botoșani și din toată ţara, 61% dintre persoane fiind  căsătorite, iar 25.7% necăsătorite.

Iată și statistic care sunt aceste mari temeri când vine vorba despre banii în familie, un subiect atât de rostogolit în campaniile electorale de politicienii zilei.

În primul rând vorbim de frica de a nu avea un venit sigur, de care se tem 30,3% dintre respondenţi, de frica de a nu îţi putea întreţine copiii, vorbim de încă 17,5% dintre respondenţi, iar de frica de a nu avea bani la pensie se tem 15,5% dintre respondenţi. În total, aproape 65% din cei chestionați au aceste trei fobii!

Iar dacă vreți să știți și subiectele despre care românii ar dori să afle mai multe, acestea sunt investiţiile (35,7%), educaţia financiară a copiilor (18,8%), achiziţiile mari, precum case, maşini sau pământuri (10,7%) şi economiile (10,7%)!  Toate acestea sunt alte elemente folosite și pe care suntem siguri că le recunoașteți în discursul public!

Iniţiatorii studiului au vrut să afle şi ce fel de comportamente financiare au membrii într-un cuplu. 36,6% dintre respondenţi au spus că au un comportament asemănător cu cel al partenerului când vine vorba despre a cheltui sau a câştiga bani, iar 35,4% dintre participanţii la studiu au comportamente parţial diferite de cele ale partenerilor lor. Ce înseamnă acest lucru: ei bine, în general, în cuplu, agenda publică este comună și are legătură cu bugetele familiei!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Cifrele dezastrului: în 10 ani, România a pierdut 300 mii de angajați din mediul privat

Marţi, 3 Decembrie 2019
734

În ultimii 10 ani, România a rămas fără aproximativ 300 mii angajați din mediul privat. Dacă în 2009 existau 4,2 milioane de angajați, în 2018 această cifră a scăzut l...

Mâine, preoții vor oficia o slujbă de pomenire pentru Nicolae Iorga: se împlinesc 79 de ani de la trecerea în neființă a celui mai mare istoric român

Marţi, 26 Noiembrie 2019
529

Cei 79 de ani de la trecerea în neființă a celui mai mare istoric român al tuturor timpurilor va fi marcată în acest an cu ample manifestări de către Muzeul Judeţean Botoşani....

România, țara în care zilnic, 5 persoane sunt răpite sau lipsite de libertate. Doar 10% din agresori au fost trimiși în judecată!

Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019
458

Un comunicat privitor la cauzele de lipsire de liberate în mod ilegal din România, emis de Parchetul de pe lângă Înalta curte de Casație și Justiție arată că în fie...