De ce recomandă nutriționiștii să înlocuiți pâinea cu mămăligă!

Mălaiul este un înlocuitor de nădejde al produselor de panificaţie, numit de specialişti "prietenul intestinului subţire". Dispreţuit pe nedrept, acest medicament tradiţional aduce numai beneficii atât omului sănătos, cât şi celui care suferă de boli grave.

Potrivit doctorulzilei.ro, in privința numărului de calorii, literatura de specialitate a stabilit că 100 de grame de mămăligă conțin doar 100 de calorii, adică la jumătate față de cât am primi din partea aceleiași cantități de pâine pe care o consumăm. În plus, preparatul pe bază de porumb oferă organismului carbohidraţi complecşi de bună calitate, care conferă energie, saţietate şi o mai bună digestie.

"În America sunt suplimente cu amidon extras din porumb. Cu alte cuvinte, unii plătesc bani grei pentru un aliment pe care noi putem să-l facem, foarte ieftin, acasă. Mie, personal îmi place porumbul pentru că, în primul rând, nu are gluten, aceasta este o caracteristică foarte importantă. Îmi place pentru că vorbim despre o cereală sursă de amidon, sursă de carbohidrați complecși. Mă interesează și faptul că are conținut de carotenoizi, zeaxantină, acel colorant natural care dă culoarea galbenă bobului de porumb, un antioxidant foarte bun. Există chiar niște studii efectuate pe mămăliga rece care demonstrează că are un indice glicemic destul de scăzut și chiar un efect prebiotic", a declarat nutriționistul Cristian Mărgărit pentru Super-Hrana.ro.

Diferența dintre pâine și mămăligă este dată de absența glutenului. Glutenul este o proteină care are și beneficii dar din păcate vine și cu un aport însemnat de riscuri.

"Pentru că tot e la mod alimentația fără gluten, vă sugerez mămăligă în loc de pâine. Ca și făina, mălaiul face parte din categoria glucidelor lente, conține amidon care se absoarbe treptat în sânge și ne ține de foame 3-4 ore. Spre deosebire de pâinea proaspătă care e făcută cu drojdie și fermentează, mămăliga nu balonează. În plus, nu conține gluten, acea proteină din cereale care e tolerată mai greu de unele persoane. În boabele de porumb există mulți carotenoizi (de unde și culoarea galbenă), pigmenți din care se sintetizează vitamina A. Prin urmare, mămăliga face bine la piele și la vedere iar conținutul mare de fibre o recomandă pentru problemele de tranzit intestinal. Ca și calorii o felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine, adică 70-80cal. Deși 100g mămăligă au 70cal iar 100g paine au 230cal nu faceti greșeala să credeți că mămăliga nu îngrașă. O felie de mămăligă e grea (are 100g) în timp ce felia de pâine e ușoară (25g) ceea ce face ca în final să fie echivalente. Dacă vorbim de mămăliga caldă socotiți că 3 linguri corespund unei felii. Concluzia e că mămăliga reprezintă o alternativă sănătoasă la pâine și ne scapă de balonări. Dar de îngrășat, îngrașă la fel", a adăugat nutriționistul Mihaela Bilic.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Guvernul a aprobat deblocarea a peste 300 de posturi pentru creşe!

astăzi, 18:00

Guvernul a aprobat deblocarea a peste 300 de posturi pentru creşe, ministrul Educaţiei, Daniel David, afirmând că această decizie este una care îl bucură şi că educaţia trebuie să...

Nu se învață minte! Un alt șofer prins beat la volan și cu o viteză uriașă în Tudora!

astăzi, 17:15

La data de 7 decembrie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 38 de ani, din localitatea Bucecea, cercetat sub aspe...

Sportivii de la CS DAO Botosani, premiați la Campionatul Național de Arme Tradiționale!

astăzi, 15:50

În perioada 6 - 7 decembrie 2025 a avut loc ediția anuală a Campionatului Național de Arme Tradiționale, în municipiul Onești, județil Bacău, în Sala Polivalentă ”Nadia...