Producătorii români au adăugat o substanță interzisă, în fructe È™i legume. Cele mai riscante alimente sunt merele È™i cartofii. Consumul acestor alimente pe termen lung poate crea afecÈ›iuni grave È™i, totodată, femeia însărcinată îÈ™i poate pierde fătul.
În România se comercializează fructe È™i legume cu extrem de multe pesticide. Medicii ieÈ™eni spun că cel mai toxic pesticid depistat este imazaliul, E233, substanță interzisă în Uniunea Europeană.
Fructele și legumele contaminate cu pesticide nu au un miros sau culoare aparte, fapt pentru care medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și oferă o serie de indicații prin care să recunoaștem alimentele contaminate.
Autoritatea NaÈ›ională Sanitar-Veterinară È™i pentru SiguranÈ›a Alimentelor a efectuat teste È™i a identificat zece substanÈ›e nocive introduse în fructe È™i legume.
„Merele È™i cartofii sunt cele mai riscante. Aproximativ 98 la sută din mostrele testate conÈ›in cel puÈ›in un tip de pesticid. Din păcate, nu există antidot pentru acest tip de intoxicaÈ›ie. Tratamentul este doar asimptomatic. Pentru tratarea unui pacient intoxicat, esenÈ›iale sunt decontaminarea È™i suportul vital. Recomandăm celor care simt că sunt expuÈ™i acestor riscuri să sune la centrul de toxicologie sau la 112”, a precizat doctorul ieÈ™ean Tudor Ciuhodaru.
