Dacă a fost conspirație, atunci au învins! Românii vor pune pe masa de Crăciun porc din import!

Dacă a fost conspirație, atunci au învins! Românii vor pune pe masa de Crăciun porc din import!

Românii riscă să nu aibă carne de porc autohtonă pe masa de Crăciun. În fermele din România au rămas tot mai puţini porci din cauza pestei, iar carnea din import este mai scumpă ca în urmă cu un an. Astfel, de sărbători vom pune pe masă carne din Spania şi Germania!

În România, dezastrul din ferme, făcut de pesta porcină scăpată de sub control de fosta guvernare, a crescut preţul cu 25% faţă de toamna anului trecut, iar în preajma sărbătorilor de iarnă, producătorii anunţă noi scumpiri, după ce pesta porcină a provocat pagube de o jumătate de miliard de euro.

Doar în ultimele două săptămâni, carnea de porc s-a scumpit cu 25%. Pesta porcină care a dus la sacrificarea a peste o jumătate de milion de animale a afectat dramatic inclusiv preţul produselor finite. Din cauza pestei porcine africane, efectivele de animale s-au diminuat dramatic, iar preţurile s-au umflat.

„Dacă chinezii, cei mai mari consumatori din lume, vor continuă să ceară carne de porc, preţul va creşte. Criza de carne de porc din China a scumpit preţul pe piaţa mondială, care a ajuns la 3 euro/kg în viu. Dacă îl calculăm la carcasă mai adăugăm 20%. Cererea mare de carne din China şi Vietnam, unde pesta porcină a făcut ravagii, a influenţat preţul. Nu doar ceea ce se întâmplă pe plan naţional duce la creşteri de preţ, ci evoluţia pestei pe plan global. Cu siguranţă vom avea carne de porc pe masa de Crăciun, însă nu ştim în ce proporţii va fi românească. Foarte probabil vor fi scumpiri, însă nu putem să facem o estimare”, a explicat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

China a crescut cu 45% importurile de carne de porc din ţările membre ale Uniunii Europene, în primele şapte luni din acest an, conform Comisiei Europene.

Din Uniunea Europeană au fost livrate pe piaţa chineză, în această perioadă, 1,14 milioane tone de carne de porc în carcasă, reprezentând 44% din totalul vânzărilor UE pe pieţele extracomunitare, scrie stirileprotv.

Crescătorii de porci vând carnea cu aproape 25% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Şi vor creşte din nou preţurile pentru că au pagube uriaşe provocate de pesta porcină africană. Boala a redus efectivele de animale din ferme cu aproape 500.000 de capete.

“Niciodată, producţia autohtonă nu a fost suficientă pentru aprovizionarea pieţei de consum din România. În  cei mai buni ani ai noştri se asigura un procent de 60% din necesar. Deci, eram nevoiţi să importăm 40%. Ca să vă faceţi o idee despre cum stau lucrurile, acum procentele s-au inversat: asigurăm 40% pentru consum şi importăm 60%. Principalele ţări din care facem aprovizionarea sunt Spania şi Germania”, a spus Ladoşi.

Ultimul raport al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare arată că virusul pestei porcine s-a răspândit în peste jumătate din teritoriul României. Sunt afectate 26 de judeţe faţă de 19 câte erau la începutul anului, iar numărul focarelor ajunsese la 792 în data de 18 noiembrie.

„Importurile de carne de porc au crescut în România de la 260.000 tone în 2017, la 320.000 tone în 2018. Exporturile de carne de porc sunt zero, după ce, în urmă cu doi ani, ajunseseră la o cifră rezonabilă, de 30.000 de tone anual”, a spus Ladoşi.

Efectivele de animale existente în România la 1 mai 2019 au scăzut, faţă de aceeaşi dată a anului 2018, cu 9,8% pe total şi cu 10,4% la efectivul matcă, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Numărul sacrificărilor de porci, în primul semestru din acest an, este cu aproximativ 10% mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Eurostat.

În același timp, boala pare scăpată de sub control la nivel mondial, în timp ce specialiștii susțin că încă nu au găsit un tratament.

În loc de concluzie putem spune că, dacă a fost conspirație, atunci au învins! Iar dacă a fost prostia administrației care nu a reușit să stopeze extinderii bolii în țară, atunci ne-am bătut singuri. Indiferent de variantă, adevărul rămâne unul singur: Românii vor pune pe masa de Crăciun porc din import!

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Doina Federovici: Credința poporului român este vie și de nestrămutat, indiferent de obstacolele puse de oamenii politici aflați la putere! Toți creștinii îl pomenim astăzi pe Sfântul Andrei, Ocrotitorul românilor!

astăzi, 09:40
44

Comunicat:Președintele Consiliului Județean Botoșani și al Organizației Județene a PSD, Doina Federovici a transmis astăzi un mesaj, cu ocazia zilei de 30 noiembrie, când are loc &ici...

Tânăr anchetat, după o cursă cu mașina, fără permis și drogat

astăzi, 08:50
96

Un tânăr de 25 de ani, din Hârlău, s-a ales cu dosar penal şi cu o amendă usturătoare după o petrecere cu alcool şi droguri. Acesta a mers sâmbătă în vizită...

(P) Cătălin Silegeanu, candidatul PRO România pentru Camera Deputaților: În 6 Decembrie nu decizi doar pentru următorii 4 ani. Decizi direcția României în următorii zeci de ani.

astăzi, 08:13
55

Comunicat:PNL-ul a reușit să îmbolnăvească și economia, nu doar oamenii. O economie cu lacătul pe ușă nu poate supraviețui. Sute de mii de oameni își văd viitorul amenințat...