Cum se obtin despagubirile in urma unui accident rutier!

Cum se obtin despagubirile in urma unui accident rutier!
Mii de accidente au loc, anual, in Romania. Victimele ori rudele persoanelor decedate ajung la mana Justitiei si trebuie sa tina piept calvarului unui proces ce poate dura si cativa ani de zile.

Asa cum suntem obisnuiti, pentru un om care nu a avut de a face cu Politia, Parchetul ori salile de judecata, pasii pe care trebuie sa-i urmeze in cazul unui accident in care este victima sau, si mai rau, trebuie sa "pledeze" cauza unei rude decedate sunt niste necunoscute. Orice persoana care, fara vreo vina, devine victima a unui accident rutier trebuie sa stie ca poate obtine despagubiri serioase daca urmeaza pasii corecti. Ce trebuie sa faca?

In primul rand, trebuie sa stie cine este asiguratorul RCA al autovehiculului vinovat de producerea accidentului, eventual sa faca rost de o copie a acesteia. In cazul in care nu poate lua lega-tura cu soferul, daca se cunoaste macar numarul de inmatriculare al autovehiculului, se pot cere date despre asigurare ori asigurator de la Centrul de Informare care functioneaza pe langa Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) sau se poate verifica situatia asigurarii in CEDAM (o baza de date ce a fost implementata de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor).

In cazul in care autovehiculul nu era asigurat, victima ori rudele ei vor trebui sa avizeze dauna la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii. Aceasta avizare trebuie insotita de un document din care sa rezulte circumstantele in care s-a produs accidentul si vinovatia. Dat fiind faptul ca ne referim in materialul de fata la accidentele soldate cu vatamari corporale ori deces, Politia nu are decat competenta de a consemna producerea evenimentului si cum a avut el loc, dar cei care constata vinovatia sunt judecatorii.

Importanta certificatului medico-legal!

Trebuie sa stiti ca este foarte important sa aveti in mana un certificat medico-legal din care sa rezulte zilele de ingrijiri medicale de care aveti nevoie pentru a va insanatosi! Iar asta pentru ca de acest lucru se leaga alte aspecte pe care le-a impus legiutorul in astfel de situatii.

Daca vatamarea corporala a necesitat pentru vindecare un numar mai mare de 60 de zile de ingrijiri medicale, actiunea penala impotriva celui care a comis fapta se pune in miscare din oficiu. Daca numarul zilelor de ingrijiri medicale este mai mic de 60 de zile, actiunea penala va fi pusa in miscare numai la plangerea prealabila a partii vatamate. Aceasta poate fi introdusa in maximum doua luni de la data la care partea vatamata a cunoscut cine este faptuitorul.

Tocmai de aceea, in general, Politia Rutiera asteapta sa vada daca pentru fapta respectiva trebuie sa se sesizeze din oficiu ori partea vatamata depune plangere in acest sens. Este foarte important sa stiti acest lucru pentru ca, daca numarul zilelor de ingrijiri medicale este sub 60 si nu depuneti plangere prealabila, politistii vor inainta dosarul catre procuror cu propunerea de neincepere a ur-maririi penale. Singura posibilitate de a fi despagubiti, in acest caz, este un proces civil.

De ce proces penal si nu civil?

Daca insa dosarul penal merge mai departe, fie pentru ca Politia e obligata sa faca acest lucru, fie la plangerea prealabila a partii vatamate, cercetarea continua la Parchet, iar apoi in instanta. In proces, trebuie sa fie chemata si societatea de asigurari. Judeca-torul este cel care se va pronunta atat in ceea ce priveste vinovatia inculpatului, cat si daunele (materiale si morale) pe care acesta, prin societatea de asigurari, va trebui sa le plateasca. Daca exista un dosar penal pe rol, nu are rost sa deschideti un proces civil privind daunele. Pe de o parte, pentru ca va trebui sa platiti taxe de timbru, iar, in al doilea rand, pentru ca procesul civil va sta pe loc pana la solutionarea celui penal.

Despagubiri de un milion de euro!

Amintim ca, in luna septembrie 2011, a fost platita una dintre cele mai mari despagubiri RCA, de un milion de euro! Ea a fost acordata familiilor a doua fetite din orasul Stefanesti, judetul Arges, care au fost victimele unui accident rutier petrecut in 2009. Vinovata de producerea accidentului a fost sotia unui om de afaceri din localitatea respectiva, care a avut o asigurare pentru raspundere civila. De retinut ca, in Romania, acoperirea maxima a politelor RCA pentru vatamari corporale si deces a fost in 2011 de 3,5 milioane de euro, iar in 2012 este de cinci milioane de euro.


sursa: cugetliber.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
19

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
40

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...

Olimpiada de Limba și literatura ucraineană maternă 2024 – etapa națională – se va desfășura începând de luni la Botoșani

astăzi, 09:05
32

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se va desfășura a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pre...