Criminal perseverent: vrea să iasă din puşcărie, după ce a luat viaţa unui poliţist

Criminal perseverent: vrea să iasă din puşcărie, după ce a luat viaţa unui poliţist
Au trecut 12 ani de când comuna Răuseni era scena unui conflict sângeros: un recidivist ucidea un poliţist, pe motiv că, înainte cu doi ani, omul legii îl băgase la închisoare pentru că îl atacase cu un cuţit chiar în sediul postului de poliţie.

Pentru a-şi apăra viaţa, poliţistul făcuse atunci uz de armă, împuşcându-l pe agresor în picior, dar nu a mai reuşit să se apere şi a doua oară de cuţitar. În septembrie 2004, Dumitru Bălineanu l-a văzut pe şeful de post, Constantin Macovei, stând de vorbă cu doi consăteni şi l-a înfruntat din nou, reproşându-i faptul că l-a băgat în închisoare. L-a aşteptat apoi pe un drum lăturalnic şi i-a tăiat gâtul cu un cuţit, hemoragia fiindu-i fatală poliţistului care a murit în drum.

Tot satul l-a plâns atunci pe şeful de post, dar a plâns şi soarta familiei acestuia, în urma bărbatului rămânând doi copii orfani. La funeraliile lui Constantin Macovei au venit şefi din Poliţia judeţeană şi naţională, chiar şi ministrul de interne de la acel moment, Marian Săniuţă. Cu toţii au deplâns soarta poliţistului care îşi pierduse viaţa tocmai din cauza meseriei sale.

La un an după oribila crimă, Dumitru Bălineanu era condamnat la 25 de ani de închisoare precum şi la plata unor despăgubiri către familia şefului de post, Constantin Macovei. Instanţele şi-au îndeplinit datoria, sistemul penitenciar l-a "înghiţit" pe Bălineanu, dar acesta a rămas neîmpăcat. Aşa că de atunci a pornit câteva acţiuni în instanţă astfel încât să scape mai repede de după gratii.

A început cu contestaţii la executarea pedepsei, ba chiar modificarea Codului Penal, din februarie 2014, i-a oferit şansa reducerii pedepsei. Pe care de altfel a şi obţinut-o, la Tribunalul Giurgiu, în septembrie 2014, unde o instanţă a tăiat cinci ani din totalul pedepsei de 25 de ani de puşcărie. Ca atare, după 2019 va putea chiar să ceară eliberarea condiţionată. Însă nu s-a oprit aici, astfel că în iulie 2016, a înregistrat la Tribunalul Botoşani o cerere de revizuire a dosarului sau de judecare a dosarului în procedură simplificată. Nu era foarte clar din cererea sa. "Am fost condamnat la pedeapsa de 25 de ani în care am recunoscut fapta şi doresc revizuirea dosarului pentru a beneficia de noua lege şi Decizia nr. 8 din 2014", scria Dumitru Bălineanu în cererea sa. În aceste condiţii, personalul Tribunalului a căutat dosarul iniţial prin arhive, l-au adăugat cererii, s-a stabilit un prim termen, dar deţinutul nu s-a prezentat.

A urmat un al doilea termen, în care instanţa aştepta ca Bălineanu să precizeze ce anume doreşte: rejudecarea cazului în procedură simplificată, cu recunoaşterea vinovăţiei, astfel încât să beneficieze de o reducere a pedepsei sau revizuirea dosarului pentru a beneficia de o pedeapsă mai mică pe baza modificării Codului Penal. La termenul stablilit, Bălineanu a retras cererea de revizuire a sentinţei penale din 2015 prin care i se refuza contestaţia la executare.

"A scăpat un pic din Penitenciar, s-a plimbat până la Botoşani din celălalt capăt al ţării şi gata. Nu este primul deţinut care vrea o gură de aer", spun surse judiciare.

La 12 ani de la tragedia de la Răuseni situţia în mediul rural nu s-a schimbat prea mult. Şi acum sunt comune în care ordinea este menţinută de câte un singur poliţist pe tură, iar riscurile la care se supun aceştia sunt foarte mari. Cum infracţionalitatea în rural s-a "dezvoltat" mult în ultimii ani, oamenii legii sunt puşi în ingrata situaţie de a încerca să facă faţă atât actelor de violenţă cât şi numărului mare de infracţiuni la patrimoniu.

 

Spune-ne opinia ta