Consilieri de probaţiune, la protest în Capitală!
BOTOSANI

Consilieri de probaţiune, la protest în Capitală!
Ajuns ieri la Guvern pentru a participa la discuţiile cu federaţiile sindicale despre salarizare, ministrul justiţiei, Raluca Prună, clama că "România este în criză" şi că nu poate face nimic pentru funcţionarii din Probaţiune.

Şi chiar aşa este: de câteva luni consilierii din Serviciile de Probaţiune din întreaga ţară cer atenţie şi soluţionarea cererilor lor privind un nivel de salarizare decent, potrivit muncii pe care o prestează, o suplimentare a posturilor pentru că sunt supraaglomeraţi dar şi respectarea cadrului legal în care ei trebuie să-şi desfăşoare activitatea. Cum nimic din cele solicitate nu a fost oferit, consilierii de probaţiune trec la măsuri mai dure de protest.

Potrivit unui comunicat al sindicaliştilor din Serviciul de Probaţiune Bucureşti, de miercuri până săptămâna viitoare, consilierii de probaţiune din mai multe judeţe vor picheta în fața sediului Ministerului Justiţiei, orele 14.00-16.00.

"Atragem atenția asupra faptului că nu suntem o problemă de băgat sub preș pentru că nu noi suntem adevărata problemă. Ministerul Justiției nu va fi mai alb fără Probațiune, iar problemele probațiunii nu vor dispărea prin eliminarea noastră din structura Ministerului Justiției. Problema constă în faptul că avem aproape 5.000 de persoane condamnate aflate în libertate, supravegherea lor fiind asigurată de către 21 de consilieri de probațiune. Activității de supraveghere i se adaugă celelalte activități specifice: consiliere, evaluare, întocmire rapoarte către judecători, participare la comisiile de liberare condiționată etc. Și că acestora li se adaugă activitățile administrative de secretariat, curățenie, oferire de informații, întocmire bază de date etc", explică preşedintele Sindicatului, Crina Mocanu.

Potrivit acestuia, toate problemele au fost aduse la cunoștința Ministerului Justiției în nenumărate rânduri.

"Sunt peste 60 de zile de când, în urma întâlnirii cu doamna ministru, problemelor noastre li s-a răspuns doar cu declarații de susținere. Nici un demers nu s-a finalizat. "Prioritatea zero", așa cum era invocată de către doamna Raluca Prună, ministru al justiției, a rămas în acelaşi punct în care se afla şi atunci:
-Nici un post de consilier de probațiune nu a fost scos la concurs;
-Schema de personal bugetată a rămas aceeași;
-Posibilitățile de a beneficia de o creștere a salariului au dobândit, conform grilei de salarizare puse în discuție de către Guvern pentru 1 august, valențe negative;
-Situația discriminatorie față de drepturile pe care toate celelalte categorii de personal din justiție le au, este neschimbată;
-Serviciile de Probațiune nu beneficiază de pază din partea Jandarmeriei Române, așa cum legea prevede. Singura schimbare înregistrată este cea a numărului de persoane aflate în supraveghere care este în continuă creștere"
, arată Crina Mocanu.

Reprezentanţii Serviciului de Probaţiune Botoşani spun că şi ei se vor ralia protestului de Capitală. "În zilele de 21 şi 22 aprilie, şapte consilieri de probaţiune vor fi în Bucureşti, astfel că la sediu va rămâne un singur consilier", explică aceştia.
853 de persoane condamnate sunt în "grija" celor şapte consilieri de probaţiune şi a şefului Serviciului care are şi atribuţii administrative, statistica fiind valabilă la sfârşitul lunii martie. Lunar, în jur de 70 de persoane intră în rândul celor urmăriţi de Serviciul de Probaţiune. 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
27

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
326

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
183

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...