Cod Portocaliu de INUNDAȚII în județul Botoșani!

Cetăţenilor li se recomandă să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu), iar utilajele aflate în apropierea albiilor să fie retrase. Cursurile de apă şi acumulările din administrare sunt monitorizate în permanență, fiind impusă starea de vigilență maximă.

Cod Portocaliu de INUNDAȚII în județul Botoșani!
Echipele Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad monitorizează în permanenţă cursurile de apă şi acumulările din administrare,  fiind impusă starea de vigilență maximă.
 
A.N. "Apele Române", prin Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, a instituit cod portocaliu şi galben de inundaţii pe cursurile de apă din spaţiul hidrografic Prut -Bârlad. Codul hidrologic portocaliu este instituit pe cursurile de apă Jijia şi Sitna (judeţul Botoşani), Bahlui (judeţul Iaşi), Bârlad şi afluenţi (judeţul Vaslui şi Galaţi), iar codul galben de inundaţii pe râurile Jijia (jud. Iaşi), Bârlad pe sectorul mijlociu și inferior(jud. Vaslui şi Galaţi) şi Siret (jud. Galaţi).
 
Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE.
Codul portocaliu de inundaţii se menţine până vineri, 27.07.2018 la ora 10.00, iar codul galben de inundaţii este instituit până mâine la ora 24.00.
 
Precipitaţiile maxime cumulate în ultimele 12 de ore înregistrate la staţiile  automate sunt: 23.0 l/mp la s.h. Răuşeni  (S.G.A. Botosani), 22.6 l/mp la s.h.  Prisăcani (S.G.A. Iaşi), 33.4 l/mp la s.h. Crasna (S.G.A. Vaslui ) şi 23.6 l/mp Găiceana 2 (S.G.A. Galaţi). Până la această oră nu s-au înregistrat depăşiri ale mărimilor de apărare pe cursurile de apă sau în acumulări, excepţie făcând pe râul Prut la staţia hidrometrică Oroftiană, unde nivelul maxim a depăşit cota de inundaţii  +25 CI, în prezent tendinţa este în scădere, iar la s.h. Rădăuţi Prut, nivelul depăşeşte cota de atenţie +76 CA, tendinţa fiind de staţionare. 
 
Lucrările hidrotehnice aflate în administrarea A.B.A Prut – Bârlad se comportă în condiţii de siguranță, respectându-se prevederile Regulamentelor de exploatare ape mari. Personalul tehnic din cadrul Sistemelor de Gospodărire a Apelor supraveghează nivelurile și debitele pe cursurile de apă şi la construcțiile hidrotehnice cu rol de apărare din administrare. Ţinând cont de volumul viiturilor aflate în propagare, pentru atenuarea acestora în acumulările din administrarea A.B.A. Prut-Bârlad, s-au efectuat manevre de pregolire în conformitate cu prevederile regulamentului de exploatare coordonată. În situația recepționării unor avertizări hidrologice sau meteorologice imediate se va asigura diseminarea prioritară a acestora și vor fi solicitate date din teren de la personalul propriu sau de la autoritățile locale și IJSU.
 
Având în vedere codurile hidrologice emise de INHGA recomandăm ca în cazul acumulărilor piscicole - baraje mici să fie verificată funcţionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari. Persoanele fizice sau juridice, care au în proprietate sau în folosinţă astfel de obiective în zone ce pot fi afectate de acţiunile distructive ale apelor, de fenomenele meteorologice periculoase la construcţiile hidrotehnice, au obligaţia să asigure întreţinerea şi exploatarea corespunzătoare a lucrărilor de apărare existente.
 
Autorităţile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii şi să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor.
 
"Reprezentanţii A.B.A Prut-Bârlad recomandă cetăţenilor să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu), iar utilajele aflate în apropierea albiilor să fie retrase", informeaza Andreea Poenaru, purtător de cuvânt în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
181

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
267

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
400

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...