Centralismul este boala mortală a României

Centralismul este boala mortală a României
Domnul Andrei Caramitru, de la Partidul Uniunea Salvați România, a postat astăzi pe pagina sa de Facebook un lung material intitulat "Cum putem dezvolta zonele sărace?". 
 
Textul vine ca urmare a reacției Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei, din 22 februarie 2019, la afirmațiile pe care domnia sa le-a făcut acum două zile, la expunerea publică a unor idei din programul de guvernare al USR. 
 
În discuție era mai ales relocarea forței de muncă din zonele sărace, în principal fiind vizată Moldova, spre orașele mari din sud și vest. 
În prima parte a postării sale, dl Caramitru susține că un jurnalist aflat la dezbaterea respectivă a prezentat trunchiat discuția, mai precis a redus-o la chestiunea relocării. Și este de acord, în mod retoric, că MDM a avut dreptate să reacționeze.

Apoi sunt discutate diverse măsuri care ar trebui luate în infrastructura strategică („autostrada Moldovei este prioritate de grad 0 pentru USR”; în felul acesta avem concurență la promisiunile generoase ale PNL), în educație, atragerea de investiții în zonele defavorizate, lupta împotriva corupției și favoritismului din ANAF etc. 

La sfârșitul postării, însă, în penultimul paragraf, este reluată și susținută ideea față de care am reacționat noi: 

„Facilitam relocarea către orașele din Romania pentru cei care își găsesc un loc de muncă departe de locul unde s-au născut – prin taxe pe muncă reduse în primii 3 ani (pentru că e mai bine să rămână în țară, aproape de familiile lor – decât să plece în Diaspora).” 

Asta înseamnă că jurnalistul care a redat afirmațiile dlui Caramitru chiar a înțeles și transmis corect ceea ce auzise la menționata expunere publică.

Suntem în continuare dezamăgiți de insistența cu care dl Andrei Caramitru, membru al Uniunii Salvați România și o voce prezentă a acestui partid, susține relocarea forței de muncă dinspre regiunile defavorizate spre cele avantajate ca urmare a modului în care este imaginată funcționarea statului. Înțelegem că relocarea este o idee dragă dlui Andrei Caramitru, la fel cum a fost dragă și dlui Dragoș Pâslaru, ministru al Muncii în urmă trei ani. 
 
Însă este o idee inacceptabilă din perspectiva dezvoltării Moldovei. Pentru că nu reprezintă altceva decât o perspectivă centralistă. 
 
Structurile partinice din România nu au cu adevărat o politică de dezvoltare regională. Acesta este motivul pentru care pleacă oamenii: nu există oportunități în țară, mai ales în zonele marginalizate ca urmare a politicilor catastrofale luate la centru. Iar asta se întâmplă de decenii.

Centralismul este boala structurală a României.  Centralismul distruge pur și simplu România. După cum vedem, până și oamenii foarte educați nu reușesc să iasă din această perspectivă și nu văd țara decât prin ochii unui locuitor al Bucureștiului.
 
Ar fi de dorit ca dl Caramitru și susținătorii ideilor sale să vadă țara și din perspectiva celorlalți. Să treacă pur și simplu dincolo de Bariera Vergului, să se mute cu mintea la Bacău, Suceava, Vaslui sau Galați. Sau la Tulcea, Caraș-Severin, Satu Mare ori Brăila. 
 
Lumea se vede altfel dinspre aceste orașe sau zone subordonate, sacrificate mereu, fără înțelegere, unui „bine mai mare”, așa-zis național. 

De exemplu, pentru că nu a fost amintită în reacția publică a USR, readucem în atenție ideea MDM, mult mai eficientă în anularea decalajelor regionale – ce pot crea pe viitor efecte sociale necontrolate – după cum urmează:

„Agenții economici care își relochează sediul fiscal și centrele de producție din București, Cluj-Napoca sau din alte mari orașe sudice și vestice, în Moldova, vor beneficia, în primii cinci ani de activitate, de o reducere cu 50% a taxelor și impozitelor datorate statului.” 

Ieșiți din modul centralist de a vedea această țară. Paradigma conducerii absolute din Capitală a distrus regiunile, Moldova în primul rând, un Principat mai dezvoltat decât Muntenia la momentul Unirii. 

Abandonați viziunea unui centru atotputernic, far călăuzitor, și, înainte de a gândi legi prin care relocați oamenii, relocați-vă voi cu mintea în Galați, Iași sau Suceava, în Craiova, Teiuș sau Reghin. 

Veți vedea de acolo o altfel de țară și poate o veți înțelege mai bine.

Comunicat de presa
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Statistici: Oriunde e mai bine ca la Botoșani. La București pensia este cu 37% mai mare decât pensia medie din Botoşani

astăzi, 14:08
36

Cea mai mare medie a pensiilor din România pentru anul 2019 se găsește în București, iar valoarea acesteia este de 1.500 de lei, cu 37% mai mare decât pensia medie din Botoşani....

Ultimele 24 de ore: cele mai multe decese în urma epidemiei Covid-19 din ultimele două luni

astăzi, 13:43
241

Grupul de Comunicare Strategică din cadrul Guvernului României a prezentat, astăzi, noul bilanț al infectării cu coronavirus din România.Până astăzi, 7 iulie, pe teritoriu...

Sute de kilometri de drumuri, peste 30 de poduri și aproape 1000 de hectare de teren afectate de ploile de la finele lui Iunie

astăzi, 13:32
62

Prefectura Județului Botoșani a anunțat astăzi că în urma evaluării pagubelor din a doua parte a lunii iunie pentru care s-a transmis Guvernului României un proiect de HG pentru aloc...