Ce sunt contoarele inteligente si de ce am putea fi obligati sa le schimbam pe cele vechi

Ce sunt contoarele inteligente si de ce am putea fi obligati sa le schimbam pe cele vechi
Am putea fi nevoiti sa spunem "adio" contoarelor clasice pentru energie electrica si "bun-venit" celor inteligente. Insa ce beneficii vor aduce pentru noi, consumatorii?

Schimbarea ne e impusa de o decizie luata la nivel european.

Aceasta prevede ca pana in anul 2020, 80% din consumatorii de energie electrica din fiecare stat membru al UE sa aiba contoare inteligente instalate, dar doar in cazul in care o evaluare economica (analiza cost-beneficiu) dovedeste ca implementarea este fezabila.

Momentan, in Romania masura se afla in faza de testare. Insa Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC), o organizatie independenta, a facut de curand un avertisment pe aceasta tema.

"Cu preturi intre 100 si 700 euro si o ipotetica economie de maxim 650 de euro pe durata de viata de zece ani a contorului inteligent, toate investitiile distribuitorilor de contoare inteligente, in jur de 1.000 de lei per locuinta, se vor regasi esalonat in factura lunara a consumatorilor", se arata intr-o analiza postata pe site-ul APC.

Ce este un contor inteligent?

Contorul inteligent este "un contor de utilitati cu procesor electronic incorporat si capacitati de conectare la retea, care combina contorizarea electronica cu un terminal de comunicare programabil care poate interactiona cu mai multe retele si dispozitive", arata ANRE.

"Inteligenta" lor consta in tehnologia prin care pot comunica direct cu furnizorul de energie electrica, dar si cu tine, consumatorul, prin intermediul calculatorului sau dispozitivelor mobile.

Asta inseamna ca:
- indexul va fi transmis automat de contor catre furnizorul de energie;
- factura este emisa pe consumul real, nu pe cel estimat;
- informatiile despre consumul tau normal sau detaliat sunt afisate rapid si permanent si pot fi vizualizate pe calculator, tableta sau telefon;
- va permite o mai buna supraveghere si administrare a consumului de energie datorita afisajului in timp real;
- cele mai multe contoare analogice pot oferi doar doua tarife diferentiate pentru energie, de zi si de noapte, insa contorul inteligent permite stocarea a pana la 24 de tarife diferite.
- contoarele inteligente vor comunica distribuitorului de la distanta in ce locuri clientii sunt cel mai afectati de pene de curent, permitandu-i unui sistem de contorizare inteligenta pe deplin functional sa indice zonele unde necesitatea de investitii in retea este mai mare, astfel incat distribuitorul sa poata interveni rapid acolo unde este nevoie.

Companiile energetice sustin ca datele trimise sunt securizate si ca nu se monitorizeaza comportamentul de consum al clientilor. De ce trebuie schimbate contoarele aflaţi în materialul publicat de Ziare.com...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
168

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
72

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
245

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...