CCR a decis: Basescu este suspendat legal - Antonescu, presedinte interimar

CCR a decis: Basescu este suspendat legal - Antonescu, presedinte interimar
Curtea Constitutionala a dezbatut luni o parte dintre sesizarile aflate pe ordinea de zi, printre care inlocuirea presedintilor celor doua camere parlamentare, suspendarea si interimatul la presedintie.

CCR a declarat neconstitutionala restrangerea dreptului ei de a controla hotararile Parlamentului, scrie ziare.com.

In schimb, Curtea a dat dreptate in intregime USL. Crin Antonescu este presedinte al Senatului, Valeriu Zgonea este presedinte al Camerei Deputatilor, Traian Basescu este suspendat, iar Crin Antonescu este presedinte interimar.

Sedinta Curtii a inceput la ora 14.00 si s-a incheiat in jurul orei 21.45, CCR dezbatand doar 5 puncte din cele trecute pe ordinea de zi, informeaza B1TV.

Traian Basescu a fost prezent luni, timp de o jumatate de ora, la sedinta Curtii, spunand ca doreste sa isi expuna personal argumentele in privinta modului in care s-a derulat procedural suspendarea, in opinia sa acesta fiind un moment "istoric". La intrare, Traian Basescu le-a spus jurnalistilor ca isi doreste ca magistratii Curtii sa aiba o viziune de ansamblu asupra actiunilor intrprinse de Parlament si de Guvernul Ponta saptamana trecuta.

La iesire, Traian Basescu nu a mai facut declaratii.

Curtea Constitutionala a avut de judecat luni mai multe sesizari.

Conform ordinii de zi, s-a discutat mai intai despre Hotararea Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea din functia de presedinte al Senatului a lui Vasile Blaga, apoi sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea din functia de presedinte al Senatului a lui Vasile Blaga, formulata de 28 senatori apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Au urmat sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Camerei Deputatilor nr.25 din 3 iulie 2012 privind revocarea Robertei Anastase din functia de presedinte si de membru al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor si o sesizare similara referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Camerei Deputatilor nr.25 din 3 iulie 2012 privind revocarea Robertei Anastase din functia de presedinte si de membru al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, formulata de 58 deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Pe locul 5 pe ordinea de zi a figurat cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei, pe de o parte si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, iar pe locul 6 constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei.

Ultimele puncte s-au referit la sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea Referendumului, formulata de un numar de 71 deputati apartinand Parlamentar al Partidului Democrat Liberal, sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea Legii privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, formulata de un numar de 26 senatori apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal, iar ultimul subiect s-a refereit la sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Parlamentului nr.32 din 3 iulie 2012 privind revocarea lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului, formulata de un numar de 58 deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1172

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
324

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
302

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...