Cand stim ca e mai mult decat o simpla raceala si ce e bine sa nu luam

E anotimpul in care auzim cel mai des in jurul nostru "hapciu". E anotimpul in care facem, probabil, cele mai dese drumuri la farmacie, pentru ca racim. Dar cand nu mai e vorba despre o simpla raceala? Cand apare gripa sau poate altceva? Care sunt simptomele care ar trebui sa ne dea de gandit?
 

Cand stim ca e mai mult decat o simpla raceala si ce e bine sa nu luam


La toate aceste intrebari a raspuns pentru Ziare.com dr. Florentina Florea, medic specialist ORL.

Potrivit acesteia, nu racim daca ne este frig, in niciun caz din cauza curentului, iar singurele medicamente care sunt indicate pentru raceala sunt paracetamolul sau ibuprofenul, in niciun caz antibioticele.

Potrivit medicului, suntem predispusi la raceala daca suntem extrem de obositi, stresati sau avem "teren alergic", mai ales in sezonul toamna-iarna. Din cauza umiditatii scazute, virusurile supravietuiesc mai bine. Temperatura joasa produce uscarea mucoasei nazale si faringiene, aceasta devenind vulnerabila la infectii.

In plus, petrecand mai mult timp in spatii inchise, creste si contactul cu persoanele bolnave.

"Nu racim daca 'ne trage' curentul sau daca ne e frig, acestea sunt mituri", explica medicul.

Cei mici racesc cam de 5-7 ori pe an din cauza faptului ca intra in contact cu multi copii pe parcursul unei zile, dar si pentru ca sistemul lor imunitar nu este inca suficient de dezvoltat.

Potrivit medicului, raceala este cauzata de virusuri, microorganisme vii. Exista 200 de tipuri, dintre care cele mai frecvente sunt Rhinovirusurile, Coronavirusurile, Virusul Sincitial Respirator si virusul Parainfluenzae.

Racim pentru ca o persoana deja infectata tuseste sau stranuta in vecinatatea noastra sau dupa ce atingem diverse suprafete, obiecte incarcate de germeni (tastatura, clanta usii, buretele de vase etc.), dupa care ne atingem la nas sau la gura. De aici virusul se ataseaza de mucoasa nazala sau faringiana (mucoasele se inflameaza si produc mucus) si incep simptomele racelii in contextul incercarii sistemului imunitar de a lupta cu virusul: prurit faringian, dureri in gat, stranut, nas infundat, secretii nazale apoase sau mucoase ce se scurg in gat.

Simptomele racelii dureaza, in medie, 7-11 zile - la un numar mic de oameni pot persista pana la 2 saptamani.

Nu exista tratament pentru raceala, dar exista remedii care ne ajuta sa trecem mai usor peste ea:

- Mentineti-va hidratati consumand apa, suc, ceai, supe. Evitati sa beti alcool, cafea si sucuri cu cafeina, care inrautatesc starea de deshidratare;

- Odihniti-va cat mai mult, pentru ca organismul sa se poata vindeca;
- Luati medicatie antiinflamatorie de tipul paracetamolului sau ibuprofenului;

- Umidificati aerul din casa;

- Puteti folosi unguente mentolate in jurul narilor, atat pentru tratarea iritatiei nazale, cat si cu scop decongestionant;

- Folositi picaturile nazale saline;

- Mai pot fi folosite antihistaminicele, decongestionantele nazale, vitamina C si Echinacea.

"Remediile medicale care nu functioneaza sunt antibioticele. Nu va veti insanatosi mai repede", explica Florentina Florea.

Potrivit acesteia, nu ar trebui administrate (mai ales copiilor) alte medicamente decat cele mentionate mai sus (nici macar siropurile de tuse) fara acordul medicului, deoarece pot aparea numeroase efecte adverse.

Diferenta dintre raceala si gripa

Daca apar si alte simptome (durerile musculare si febra), aceasta nu mai este considerata o simpla raceala. E posibil sa fie vorba despre gripa (virusul Influenzae - tipul A, B sau C).

Din cauza inflamatiei mucoasei tractului respirator, se poate obstrua trompa lui Eustachio (comunicarea urechii medii cu nasul), ce poate duce la suprainfectie bacteriana secundara, determinand otita medie. Atunci apare durere in urechea afectata si hipoacuzie sau chiar scurgeri purulente.

Infectia virala a mucoasei sinusurilor altereaza functiile acesteia, iar prin blocarea bacteriilor in sinusuri poate aparea sinuzita acuta (sinusurile maxilare sunt cel mai frecvent afectate), cu secretie purulenta nazala si durere intensa la nivelul ariei de proiectie a sinusurilor de la nivelul fetei.

Cand simptomele se agraveaza si apar durerea toracica, febra, frisoanele, tusea productiva sau iritativa, respiratie ingreunata, ar putea fi vorba despre o infectie a tractului respirator inferior (bronsita sau pneumonie). Aceasta apare mai frecvent la pacientii in varsta, la cei in cazul carora sistemul imunitar nu reactioneaza adecvat sau la copiii cu fibroza chistica.

Sursa: Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
50

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
221

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
2309

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...