Botoşani: Finanţări pentru instalarea de panouri fotovoltaice

Administraţia Fondului de Mediu finanţează în acest an instalarea de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, iar Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului îi aşteaptă pe botoşăneni cu dosare pentru obţinerea acestor finanţări.

Botoşani: Finanţări pentru instalarea de panouri fotovoltaice

Potrivit directorului Agenţiei de Protecţie a Mediului, Eugen Mateciuc, scopul programului este de producere a energiei electrice necesare consumului propriu, urmând ca surplusul să fie debitat în reţeaua naţională.

"Ghidul de finanţare a apărut în luna decembrie iar scopul programului este creşterea eficienţei energetice şi îmbunătăţirea calităţii aerului prin reducerea gazelor cu efect de seră şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional. Finanţarea se face pe o putere instalată de 3 kilowaţi- putere. Programul are un caracter multianual şi se va derula pe regiuni, deci fondurile vor fi repartizate prin ordinul preşedintelui Administraţiei Fondului de Mediu pe ADR-uri. Banii provin din încasările Fondului pentru Mediu şi din Programul Operaţional Regional", susţine Eugen Mateciuc.

Potrivit oficialului, finanţarea acoperă 90% din totalul cheltuielilor care sunt eligibile, de 20.000 de lei, bugetul multianual alocat fiind de 100 de milioane de euro. Cheltuielile eligibile sunt achiziţia panourilor fotovoltaice, montarea lor şi TVA-ul aferent.

Etapele programului sunt mai multe, în prezent derulându-se cea referitoare la validarea instalatorilor care vor monta aceste panouri.

"Până pe 15 martie, ei trebuie să depună un dosar la Administraţia Fondului de Mediu, urmând să îndeplinească mai multe condiţii: să fie autorizaţi pentru lucrări de instalaţii electrice, să aibă personal angajat pentru sisteme de panouri fotovoltaice. După validarea instalatorilor, se va publica lista cu aceştia, urmând etapa referitoare la înscrierea solicitanţilor", a adăugat directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului.

Valoarea totală a instalaţiilor fotovoltaice pentru o gospodărie ajunge la 30.000 de lei, beneficiarul urmând să plătească 10% din sumă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

astăzi, 20:14
31

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

astăzi, 19:23
56

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

astăzi, 18:43
64

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...