Botoșăneanul care conduce "pieile roșii" din Forțele Navale Române. LA MULȚI ANI, Tiberiu Istrate!

Botoșăneanul care conduce "pieile roșii" din Forțele Navale Române. LA MULȚI ANI, Tiberiu Istrate!

 Tiberiu Istrate  

Sunt cunoscuți drept "pieile roşii" din Forţele Navale Române și au misiunea de a-i pregăti pe marinari pentru confruntările reale, din cadrul misiunilor NATO sau UE. Din anul 2009, la comanda Centrului de Instruire, Simulare şi Evaluare al Forţelor Navale Române se află un botoșănean. Este vorba despre comandor Tiberiu Istrate, care pe 18 iulie împlinește 56 de ani.

Centrul de Instruire, Simulare şi Evaluare, instituţie din subordinea Forţelor Navale, înfiinţată după aderarea ţării noastre la Alianţa Nord Atlantică, este responsabilă de pregătirea şi testarea marinarilor români pentru diverse scenarii de luptă. Pentru a face față misiunilor, marinarii sunt instruiți de către "pieile roşii", aşa cum sunt denumiţi instructorii din cadrul centrului, din cauza echipamentului roşu. Instructajul se desfășoară fie la bordul navelor, fie la sediul centrului, unde se recurge la simulări. "Aici poţi greşi, în viaţa reală greşeşti o singură dată", spune comandantul CISE, comandor. Tiberiu Istrate.

Poate părea o joacă, mai ales pentru tinerii familiarizați cu jocurile pe computer. Și totuși, de această joacă poate depinde, într-o zi, reușita unei misiuni. Scenariile de luptă sunt realizate, de pildă, cu ajutorul unui soft JCATS (Joint Conflict and Tactical Simulation) un program realizat de o firmă americană şi utilizat la nivelul NATO - în baza căruia sunt antrenaţi militarii români.

Comandorul Tiberiu Istrate s-a născut la data de 18 iulie 1962, în Botoşani. La 15 ani devine elev al Liceului Militar de Marină "Alexandru Ioan Cuza" din Constanţa, absolvind cursurile în 1981. În 1984 finalizează studiile Institutului de Marină, "Mircea cel Bătrân", Facultatea de Navigaţie, și este încadrat pe funcţia de comandant Unitate de Luptă Observare Transmisiuni şi Radioelectronică.

În anul 1989 devine comandant al unei vedete torpiloare pe aripi portante, din Divizionul de Vedete Torpiloare. În perioada 1990- 1998 îndeplinește diferite funcţii de ofiţer de stat major - specialist în cadrul aceluiaşi divizion din garnizoana Mangalia.

Din anul 1998 până în anul 2000 a activat ca specialist radioelectronică în statul major al Brigăzii de Vedete Torpiloare din Mangalia. Timp de un an îndeplinește funcţia de ofiţer 2, în Serviciul comunicaţii şi informatică din Comandamentul Flotilei II Maritime din Flota Maritimă.

Începând cu anul 2001, a ocupat diferite funcţii în Statul Major al Forţelor Navale, Serviciul Instrucţie. În anul 2005 este numit şeful Colectivului Simulare Modelare din cadrul Secţiei Simulare Modelare şi Evaluare de la Centrul de Informatică, Simulare şi Evaluare Constanţa.

Odată cu înfiinţarea Centrului de Instruire, Simulare şi Evaluare, pe 1 iunie 2007, este numit şef al Secţiei Instruire prin Simulare şi şef al structurii de securitate.

Doi ani mai târziu, pe 31 iulie 2009, prin Ordin al Ministrului Apărării Naţionale, este numit Şeful Centrului de Instruire Simulare şi Evaluare al Forţelor Navale.

Este certificat ca evaluator NATO. A participat ca reprezentant al Forţelor Navale în echipa NATO de evaluare a interoperabilităţii Fregatei 221 "Regele Ferdinand", în Croaţia. A participat la cursuri de instructor evaluator şi stagii de pregătire pe mare, în anii 2006 şi 2007, la Centrul de Instruire şi Evaluare al Navelor de Suprafaţă al Forţelor Navale din Turcia. În anul 2009 a participat ca instructor NATO la exerciţiul tactic de comandament pe hartă asistat de calculator, la Centrul de Pregătire de Luptă AWCC, Istanbul, Turcia.

Drumul profesional nu a fost unul facil, însă pasiunea și perseverența i-au fost sprijin și motivație. Pașii au fost urmați cu răbdare și seriozitate, începând de la cursul de perfecționare Specialişti observare transmisiuni pentru divizioane de nave, în 1989. A urmat cursuri de evaluator NATO în Marea Britanie, dar și un curs de planificare strategică la Academia de conducere a Bundeswehr-ului, în anul 2004, în Germania. Material integral...
 

 

 

Spune-ne opinia ta