Boli care se pot observa în aspectul ochilor!

Boli care se pot observa în aspectul ochilor!
Pupilele mărite sau micşorate pot fi semnul unor intoxicaţii, dar pot indica şi tumori cerebrale. Tot ochii pot trăda hipertensiunea sau diabetul.

"Culoarea ochilor poate să semnaleze posibilitatea existenţei unor boli oculare, dar şi a altor afecţiuni generale", afirmă Mircea Filip, medic oftalmolog.

Printre afecţiunile care pot fi diagnosticate şi în urma unor schimbări intervenite la nivelul ochilor se numără tumorile cerebrale, bolile neurologice şi chiar cele neuromusculare.

Inflamaţiile ochilor pot anunţa o infecţie în organism

În cazul intoxicaţiilor, e important aspectul pupilei. Astfel, intoxicaţiile cu alcool, medicamente sau droguri pot fi semnalate de o pupilă mărită. La polul opus, o pupilă micşorată poate sugera intoxicaţia cu ciuperci sau pesticide. La examinări mai profunde pot fi vizibile afecţiuni mai grave decât intoxicaţiile.

"Un examen al fundului de ochi care arată un nerv optic umflat, cu vase de sânge sparte, ne duce cu gândul la diabet sau la hipertensiune arterială", explică Mircea Cristian Moraru, oftalmolog. În plus, inflamaţiile ochilor, denumite iridociclite, pot anunţa o infecţie în organism sub forma unui abces dentar sau sinuzită.

Şi bolile neurologice pot fi "anunţate" de ochi. În cazul persoanelor cu scleroză multiplă apar paralizii ale muşchilor oculari, iar pacienţii nu îşi mai pot mişca nici măcar pleoapele.

"Ochii ieşiţi din orbite ne duc cu gândul la boala Basedow (o afecţiune autoimună a glandei tiroide)", adaugă oftalmologul Cristian Moraru. În acest caz, e posibil ca pleoapa superioară să se retragă în interior, ceea ce face ca privirea să fie mai strălucitoare. Roşeaţa sau edemul sunt semnele inflamatorii ale bolii.

Pleope căzute. Poate fi vorba de paralizie, iar dacă simptomele apar brusc, pot trăda un accident vascular cerebral, un anevrism sau o tumoră.

INDICII

Pupila albă = cataractă, ochii verzui = glaucom

Aspectul ochilor poate ajuta la diagnosticarea bolilor oculare. "În cazul unui glaucom avansat, culoarea ochilor poate avea o tentă verzuie. Nuanţa cenuşie poate sugera o inflamaţie oculară gravă", explică oftalmologul Mircea Filip.

O nuanţă albicioasă poate sugera o problemă la nivelul corneei, iar o culoare neuniformă a irisului poate sugera atrofia esenţială de iris, deseori complicată cu glaucom. O pupilă albă la adult semnalează cataractă, iar la copil o tumoare oculară. În plus, o pupilă mică poate semnala o inflamaţie severă a ochiului. doctorulzilei.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doliu în mediul academic, s-a stins un profesor care a pregătit studenți și la Botoșani!

astăzi, 07:10
317

Din rândul universitarilor de la departamentul de Căi de Comunicații și Fundații de la Facultatea de Construcții și Instalații, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Ia...

Calendar ortodox: Îi cinstim pe Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria, Claudiu şi Ilaria; Sfântul Mucenic Marian diaconul (Zi aliturgică. Canonul Mare)

astăzi, 07:00
18

Sfântul Hrisant († 283) era din Egipt, dar s-a mutat la Roma împreună cu tatăl său, Polemon, care era păgân. După ce a învăţat toată filosofia păgână, Hr...

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
373

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...