Atenţie, angajaţi! Riscaţi să fiţi înlocuiţi cu alţii mai ieftini!

Atenţie, angajaţi! Riscaţi să fiţi înlocuiţi cu alţii mai ieftini!
Modificările aduse Codului Muncii, care vor intra în vigoare din 30 aprilie, prevăd introducerea în contractele individuale de muncă a unor criterii de evaluare a performanţei formulate unilateral de angajatori.

Practic, după 1 mai toţi angajaţii vor fi chemaţi la HR să semneze din nou contractul individual de muncă, moment în care angajatorii ar putea pune presiune pe o parte din personal să renegocieze şi pachetul salarial.

Unii specialişti se tem că salariaţii care nu vor fi de acord cu noile condiţiile propuse de angajatori ar putea fi înlocuiţi în scurt timp.

"Mă aştept la un val de concedieri după intrarea în vigoare a Codului Muncii care îi va viza în special pe cei care au ajuns la salarii mai mari de-a lungul ultimilor ani", spune Vasile  Gogescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Comerţ (FSLC).

Potrivit acestuia, peste 10% dintre salariaţii din comerţ se vor afla în această situaţie, iar cei mai expuşi riscului sunt lucrătorii comerciali şi casierii.

"Criteriile de performanţă vor fi atât de bine împănate cu sarcini şi obligaţii încât angajatorii vor găsi uşor ceva atunci când vor să scape de un salariat", spune liderul FSLC.

"Temerea de abuz legată de criteriile de performanţă mi se pare una firească, însă lipsită de temei, pentru că precedentele juridice în dreptul muncii ne spun că angajatorul este penalizat pentru orice neclaritate sau inadvertenţă cu pierderea procesului intentat de un angajat nemulţumit", precizează şi Florin Petean, directorul executiv al CDM România.

Potrivit avocatului Georgiana Singurel, Associate Partner în cadrul Reff şi Asociaţii, firmă afiliată Deloitte România, noul Cod al Muncii nu aduce modificări majore în ceea ce priveşte simplificarea procedurilor de concediere şi este dificil de precizat dacă angajatul devine într-adevăr mai vulnerabil în faţa abuzurilor angajatorului.

"În cazul neperformanţei, concedierea poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului, aşa cum era prevăzut şi în legislaţia anterioară, doar că in prezent angajatul este informat cu privire la obiectivele de performanţă şi la criteriile de evaluare a activităţii sale încă de la momentul semnării contractului, arată partenerul de la Reff şi Asociaţii. (Realitatea.net)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A sfidat legea: Botoșăneancă arestată pentru 30 de zile!

astăzi, 10:29
97

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Compartimentul Supravegheri Judiciare au sesizat instanța de judecată cu privire la nerespectarea obligațiilor impuse prin control jud...

Preotul care slujește de peste un sfert de secol în Biserica-simbol a Botoșanilor: ”Din Cenușăreasa orașului a ajuns o frumoasă mireasă a lui Hristos!” (Foto, Video)

astăzi, 10:08
343

Pr. Dumitru-Florentin Mateciuc, născut pe 9 octombrie 1964, este licenţiat al Facultăţii de Teologie Bucureşti. De 26 de ani slujește în biserica-simbol a orașului Botoșani, care astăzi...

Deficitul de judecători la Botoșani s-a mai redus, dar suntem încă în topul național!

astăzi, 09:42
62

Dacă în luna februarie județul Botoșani se afla pe primul loc în România, cu cel mai mare deficit de judecători, situația s-a mai îmbunătățit: am coborât pe locul...