Apelul asociației pentru protecția animalelor: "Vă rugăm, acești câini au nevoie de ajutorul și de bunătatea dumneavoastră, nu de ură!"

"Nici o asemenea masura barbara impotriva cainilor comunitari nu s-a luat  de la debutul epidemiei de pesta porcina din 2017, in sudul Romaniei. Este evident ca in sudul Romaniei, spre deosebire de zonele din jurul Botosaniului, s-a inteles ca nu cainii comunitari sunt responsabili cu raspandirea sau contaminarea cu aceasta boala".

Apelul asociației pentru protecția animalelor: "Vă rugăm, acești câini au nevoie de ajutorul și de bunătatea dumneavoastră, nu de ură!"
 
Pfötchenhoffnung e.V. este o asociatie pentru protectia animalelor din Germania, care a activat in adaposturile publice din Botosani si Dorohoi inca din 2013. 

"Cu ajutorul donatorilor nostri am sustinut hranirea si ingrijirea cainilor comunitari din aceste adaposturi. In stransa colaborare cu autoritatile municipale din Botosani, asociatia noastra a oferit castrari gratuite pentru cainii cu stapan si acest proiect a redus in mod verificabil si masiv numarul cainilor comunitari. In plus, oferim programe de informare publicului larg, referitor la castrari si alte activitati umane care pot reduce problema cainilor fara stapan. Eforturile noastre au fost in mod semnificativ intarite si sustinute de autoritatile din Botosani si au fost recunoscute in 2017 cu acordarea titlului de cetatean de onoare presedintei noastre", transmit reprezentatii asociației Pfötchenhoffnung e.V. 
 
Informatiile din presa din judetul Botosani, in mod deosebit din Dorohoi si din preajma acestuia, "care spun ca din cauza raspandirii pestei porcine africane s-a decis impuscarea cainilor comunitari, ne ingrijoreaza foarte mult", mai spun reprezentantii asociatiei. 
 
Pesta porcina africana este o boala virala care afecteaza exclusiv porcii (atat domestici, cat si salbatici). Contaminarea se face fie direct de la porc la porc, fie prin obiecte contaminate. In mod deosebit vasele de hrana sau produsele din carne de porc cruda (salam, sunca) sunt surse de contaminare.
 
Potrivit celor transmise de Pfötchenhoffnung e.V. , "contaminarea altor specii, de exemplu a cainilor, nu se intampla. Virusul pestei porcine africane nu este pericolos pentru oameni si nu ameninta sanatatea omului sau a altor animale domestice! Chiar si consumul de carne gatita contaminata nu reprezinta o amenintare pentru sanatatea umana! Uciderea fara discriminare a cainilor comunitari nu previne raspandirea sau contaminarea cu virusul pestei porcine si este interzisa conform legilor din Romania. Rugam pe toti cei care au autorizat uciderea cainilor comunitari sa opreasca aceste actiuni permanent si imediat. Raspandirea pestei porcine se face doar prin porcii domestici si salbateci".
 
Pfötchenhoffnung e.V. enumerează și o serie de Masuri de protectie, astfel:
 
Pentru a evita contaminarea si raspandirea pestei porcine trebuiesc aplicate masuri de igiena stricta in gospodarii/ferme de porci:
 
Resturile de la  bucatarie sau de la mese nu trebuiesc date porcilor (domestici sau salbatici)
Trebuie mentinuta curatenia generala in grajduri si in curti
Igiena stricta a personalului care lucreaza cu porcii si curatarea uneltelor, accesul redus/controlat la grajduri, purtarea de haine de protectie, toate reduc riscul de a raspandi bola
Contactul direct sau indirect intre porcii domestici si cei salbatici trebuie in mod expres  evitat. In mod deosebit sunt expusi porcii care sunt liberi in perimetru, in cadrul acestor gospodarii trebuiesc luate masuri de protectie (trebuiesc construite garduri )
Vanatorii care au ei insisi porci acasa trebuie sa ia masuri de precautie
 
"Nici o asemenea masura barbara impotriva cainilor comunitari nu s-a luat  de la debutul epidemiei de pesta porcina din 2017, in sudul Romaniei. Este evident ca in sudul Romaniei, spre deosebire de zonele din jurul Botosaniului, s-a inteles ca nu cainii comunitari sunt responsabili cu raspandirea sau contaminarea cu aceasta boala.
 
Impuscarea cainilor este doar o scuza pentru a se ucide cainii comunitari in mod nejustificat. Problema cainilor comunitari poate fi rezolvata doar cu castrari, asa cum orasul Botosani poate dovedi. Vanatorii vor sa ucida, nu conteaza ca e vorba de animale salbatice sau de caini. Ei sunt cei care raspandesc virusul prin actiuni nepotrivite, lipsa igienei si a masurilor de precautie.
 
In final repetam in mod urgent ca acesti caini comunitari nu au nimic de a face cu raspandirea pestei porcine. Va rugam, acesti caini au nevoie de ajutorul si de bunatatea dumneavoastra, nu de ura!", se arata in finalul comunicatului de presa asumat de Heike Lindlohr - Chairman Pfötchenhoffnung e.V.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cătălin Flutur: M-am rugat pentru sănătatea tuturor botoșănenilor la racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Duminică, 5 Aprilie 2020
1391

Primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, s-a rugat astăzi la racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva care a ajuns la Botoșani.“Procesiune atipică, astăzi, în muni...

Cât valorează astăzi un român? Italienii sunt disperați după plecarea muncitorilor români și vor un acord pentru muncitorii sezonieri

Duminică, 5 Aprilie 2020
1655

După Germania, și Italia caută un acord cu țările din estul Europei pentru ca muncitorii sezonieri să poată ajunge la muncă. Ministerul Agriculturii din Italia cere insistent un acord cu Rom&a...

Autoritățile încep să se predea în fața metodelor tradiționale. Raed Arafat: Purtați măști! Dacă nu găsiți să cumpărați, improvizați ceva

Duminică, 5 Aprilie 2020
1128

După spirtul Mona, se pare că și bandanele pe față, eșarfele mai groase, baticurile folosite de bunicile noastre, sau orice altă improvizație, încep să fie acceptate de autori...