Acuzaţii grave la adresa unui profesor botoşănean: "Profesoarei de geografie îi este scârbă de Andrei"!

Acuzaţii grave la adresa unui profesor botoşănean: "Profesoarei de geografie îi este scârbă de Andrei"!
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a depus pe 8 februarie plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în cazul unui băiat de 14 ani, elev în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială nr. 13 "Ion Creangă" din Botoşani, pe fondul tratamentului umilitor şi degradant la care copilul şi părinţii săi sunt supuşi în mod constant, se arată pe site-ul oficial al cedcd.ro.

Redăm comunicatul de presă integral:


Andrei are 14 ani, este elev în clasa a V a şi are Sindrom Down. Conform normelor legale în vigoare, el are orientare şcolară către învăţământul de masă. Deşi copilul a absolvit cu succes învăţământul primar, odată înscris în clasa a V a, viaţa sa şi a părinţilor a devenit un calvar. Încă din luna septembrie 2015, doamna profesor de geografie, care deţine şi calitatea de inspector şcolar şi mamă a unui elev din aceeaşi clasă cu Andrei, a început să pună presiune asupra părinţilor şi a copilului pentru ca acesta să fie eliminat din şcoală sau mutat la o şcoală specială.

Doamna profesor/inspector a coalizat părinţii celoralţi elevi împotriva lui Andrei, promovând strângerea de semnături pentru eliminarea sa din şcoală, a intimidat profesorii pentru a-l lăsa corigent pe Andrei, ameninţând cu inspecţia la anumite materii, a convins-o pe doamna profesor de Limba Română să facă demersuri pentru a-l lăsa corigent şi a promovat în permanenţă un discurs instigator la ură faţă de Andrei în clasă, la şedinţe şi în public.

In egală măsură doamna profesor/inspector de Geografie a refuzat colaborarea cu profesorul de sprijin desemnat de Comisia de specialitate (CJRAE) a ISJ Botoşani şi a refuzat categoric să aplice curriculum-ul adaptat realizat de profesorul de sprijin.
Mai mult decât atât, doamna profesor/inspector de Geografie a ameninţat părinţii şi a avut un comportament ostil şi degradant după ce aceştia au depus o sesizare la Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani cu privire la abuzurile şi discriminările existente în Şcoala Gimnazială Nr. 13 faţă de copilul lor. Acest fapt este deosebit de grav, constituind o formă agravată de discriminare, respectiv, victimizare.

Una dintre expresiile predilecte ale doamnei profesor/inspector de Geografie cu privire la Andrei este aceea că "îi este scârbă de el". De asemenea, domnia sa înţelege să facă afirmaţii denaturate şi să propage stereotipuri în rândul părinţilor şi al profesorilor arătând faptul că Andrei "trebuie dus la şcoala specială, că ceilalţi copii au depierdut, că este incapabil etc".
Dirigintele clasei şi directorul şcolii s-au manifestat printr-o atitudine pasivă, fiindu-le teamă de influenţa doamnei profesor /inspector de Geografie.

Andrei este profund traumatizat de abuzurile psihologice, mediul intimidant şi ostil, fiind din ce în ce mai retras.
În acest context, CEDCD a formulat plângere împotriva doamnei profesor/inspector de Geografie, a cadrelor didactice coalizate şi/sau pasive, precum şi a părinţilor care au înţeles să jignească, umilească, instige şi solicite eliminarea lui Andrei din şcoală.

"Este profund revoltător faptul că acest tip de atitudine discriminatorie, abuzivă şi lipsită de deontologie profesională se manifestă încă în şcolile din România. Dincolo de faptul că doamna profesor/inspector instigă la discriminare, hărţuieşte şi umileşte un copil, comportamentul domniei sale intră în spera legii penale, atât din perspectiva instigării la discriminare, cât şi a abuzului de funcţie. Vom face toate demersurile necesare pentru ca toţi cei care înţeleg să încalce drepturile lui Andrei să suporte consecinţele legii, inclusiv acei părinţi care refuză să accepte şi să respecte dreptul la educaţie şi demnitate al copiilor cu dizabilităţi", declară Mădălina Turza, preşedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD)".



Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean susțin că o comisie din cadrul instituției a verificat cele sesizate în cazul elevului cu Sindrom Down.

“O comisie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean a discutat cu părinții elevilor de la clasa a V-a B și cu profesorii care predau la clasa respectivă. Cadrele didactice care predau la clasa a V-a B, la Școala gimnazială nr. 13 Botoșani și părinții acestor elevi nu au instigat la discriminare și nu au solicitat eliminarea respectivului elev din învățământul de masă. Toți elevii școlii se bucură de toate drepturile constituționale, precum și de egalitate în toate drepturile conferite de calitatea de beneficiar primar al educației", a declarat pentru Stiri.Botosani.ro Ciprian Manolache, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A sfidat legea: Botoșăneancă arestată pentru 30 de zile!

astăzi, 10:29
48

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Compartimentul Supravegheri Judiciare au sesizat instanța de judecată cu privire la nerespectarea obligațiilor impuse prin control jud...

Preotul care slujește de peste un sfert de secol în Biserica-simbol a Botoșanilor: ”Din Cenușăreasa orașului a ajuns o frumoasă mireasă a lui Hristos!” (Foto, Video)

astăzi, 10:08
206

Pr. Dumitru-Florentin Mateciuc, născut pe 9 octombrie 1964, este licenţiat al Facultăţii de Teologie Bucureşti. De 26 de ani slujește în biserica-simbol a orașului Botoșani, care astăzi...

Deficitul de judecători la Botoșani s-a mai redus, dar suntem încă în topul național!

astăzi, 09:42
52

Dacă în luna februarie județul Botoșani se afla pe primul loc în România, cu cel mai mare deficit de judecători, situația s-a mai îmbunătățit: am coborât pe locul...