Actele „de mână” vor putea fi titluri executorii, chiar dacă nu sunt înregistrate în registrele publice

Actele „de mână” vor putea fi titluri executorii, chiar dacă nu sunt înregistrate în registrele publice

Pe viitor, înscrisurile sub semnătură privată vor putea fi folosite ca titluri executorii chiar și fără să fie înscrise în registrele publice corespunzătoare, așa cum stabilește legislația din domeniu în prezent. Măsura apare într-o propunere legislativă înregistrată recent la Senat pentru dezbatere și care ar putea ușura munca celor ce folosesc anumite categorii de astfel de înscrisuri, scrie Avocatnet.ro.

Concret, potrivit propunerii legislative de la Senat, ar urma să dispară din legislația momentului obligația de a înregistra înscrisurile sub semnătură privată pentru ca acestea să poată fi considerate titluri executorii. Pentru a se putea aplica, propunerea ce conține măsura trebuie să parcurgă tot traseul legislativ, respectiv să fie adoptată de Parlament, să primească acordul președintelui țării și să fie publicată în Monitorul Oficial.

În momentul de față, după cum a fost stabilit cu trei ani în urmă prin Legea nr. 17/2017, înscrisurile sub semnătură privată pot fi considerate titluri executorii doar dacă sunt înregistrate în registrele publice. Exemple de registre publice sunt Registrul Comerțului, Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare, Cartea funciară și altele.

Înscrisurile sub semnătură privată, fie că sunt scrise de mână sau redactate la calculator, sunt cele pe care le facem fără să ne complicăm cu anumite formalități, precum autentificarea la notar. Acestea ne permit să închiriem lucruri, să vindem, să dăm cu împrumut bani sau alte bunuri sau să punem pe cineva să ne reprezinte interesele.

Notă: Nu toate actele "de mână" pot fi titluri executorii. Mai exact, pot fi titluri executorii doar actele cărora legea le recunoaște această posibilitate.

Eliminarea condiției legate de înregistrarea actelor “de mână” pentru ca acestea să devină tituri executorii ar aduce, potrivit inițiatorilor propunerii, o serie de beneficii celor care utilizează în mod frecvent astfel de documente.

De exemplu, aplicarea acestei măsuri va ușura activitatea comercială, care, în mare parte, se bazează pe circuitul financiar al cecurilor și biletelor la ordin în relația cu furnizorii și clienții, iar eliminarea obligației de înregistrare ar reduce efortul pe care trebuie să-l facă cei ce folosesc astfel de documente.

Potrivit Avocatnet.ro, după cum este subliniat în expunerea de motive ce însoțește propunerea legislativă, titlurile executorii sunt instrumente fundamentale în asigurarea funcționării mecanismelor din diferite domenii. “Ca urmare, în condițiile în care registrele publice nu sunt clar identificate în sistemul de drept românesc, condiționarea executorialității unor instrumente juridice de un aspect fără o geometrie clar stabilită, care să permită o conduită adecvată din partea beneficiarilor normei, determină o evidentă imposibilitate de adecvare, fenomen ce va genera o varietate de soluții”, scrie în document.

De altfel, atunci când a apărut obligația de a înregistra înscrisurile sub semnătură privată, redacția noastră a scris un material amplu despre problemele pe care le implica noua procedură. Suplimentar, inițiatorii propunerii legislative spun că, pe lângă o identificare clară a registrelor în care trebuie înscrise acum actele pentru a putea deveni titluri executorii, o altă problemă o reprezintă lipsa procedurilor de înscriere în aceste registre.

Propunerile vor intra în vigoare după ce proiectul e adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
307

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
522

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
155

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...