Circ în loc de slujbă de înmormântare! FOTO- VIDEO
BOTOSANI

Circ în loc de slujbă de înmormântare! FOTO- VIDEO
Lumea satului n-a mai văzut până luni ca un mort să fie dus la groapă cu poliţia, dar s-a întâmplat într-un sat botoşănean, atunci când un convoi funerar a fost urmat de poliţiştii chemaţi să facă ordine şi să impună respectarea legii.

Înmormântarea unei bătrâne din satul Iacobeni, comuna Dângeni, a dat naştere unui adevărat conflict între religii, între obiceiuri şi mentalităţi. Dar a arătat, în egală măsură, micimea unor suflete care, în loc să-şi plângă mama, s-au folosit de falsuri şi de minciuni pentru a-şi atinge scopurile.

Creştin- ortodoxă, bătrâna, ajunsă la vârsta de 90 de ani, s-a stins sâmbătă, în căsuţa ei, învecinată cu cea a unuia dintre fii. Preotul din sat, Gabriel Ioniţă, a pus să se tragă clopotele la biserică, dat fiind că femeia îi era enoriaşă, şi a ajuns la casa ei pentru a face slujbele cuvenite. Numai că datoria preotului s-a izbit de încăpăţânarea a doi dintre fiii bătrânei, care au decis să o înmormânteze după o slujbă pe rit adventist, în cimitirul satului- în care majoritatea este creştin- ortodoxă. Asta în condiţiile în care unul dintre fii este protestant, iar celălalt- fost adventist.

Luni, atunci când era programată înmormântarea, preotul a venit din nou la casa bătrânei, ca să-i convingă pe fiii ei că bătrâna trebuie să fie înmormântată potrivit religiei creştin- ortodoxe, aşa cum a fost o viaţă întreagă. Dacă acest lucru nu ar fi fost permis, atunci, spunea părintele, singura variantă ar fi fost îngropăciunea în cimitirul din Dângeni, acolo unde oamenii din alte religii au locurile lor de îngropăciune.

Varianta fiilor bătrânei decedate

Atunci a început scandalul. Micael Nersidan, unul dintre fiii bătrânei, susţinea că preotul i-a ameninţat că va bloca drumul public.

"Mama a fost ortodoxă, a plătit taxele la zi, chiar şi pentru anul viitor, chitanţele sunt la mine, dar părintele mă trimite la cimitirul din Dângeni, la pocăiţi. M-am dus acolo şi am vorbit cu pastorul care mi-a zis că nu o poate primi pentru că era ortodoxă. În urmă cu două luni, a murit şi tatăl meu, tot creştin- ortodox, şi l-am îngropat în cimitirul nostru, lângă mormintele părinţilor. Părinţii mei au fost ortodocşi, dar tata când a murit, l-am îngropat cu fraţii noştri pocăiţi, că noi suntem pocăiţi şi am decis să-l îngropăm cu adventiştii şi nu a fost nicio problemă. Acum, când a murit mama de 90 de ani, părintele nu ne dă voie să o îngropăm lângă tata, susţine Micael Nersidan. Mai mult, bărbatul susţinea că preotul Ioniţă incită lumea să facă scandal şi să nu permită înmormântarea bătrânei. Afirmaţiile lui Micael Nersidan au fost întărite de cele ale fratelui, Vanea.

"Noi, dacă suntem de altă confesiune, am decis ca să ducem cu pocăiţii înmormântarea. Mama nostră nu a fost împotriva credinţei noastre, nici ea nu făcea cruce, ea făcea numai când venea preotul la diferite zile. Era ortodoxă, dar era o formalitate", spunea şi Vanea Nersidan.

Varianta preotului ortodox

De partea cealaltă, preotul Gabriel Ioniţă are o altă variantă: că în momentul în care a murit bătrânul Nersidan, Pavel, fiii lui i-au spus că el nu mai era ortodox, ci era de la Martorii lui Iehova, şi le-a permis îngroparea în cimitirul satului la rugăminţile fiilor, pentru a fi aproape de părinţi.

Acum, însă, deşi exista în comună cimitir pentru culte, fraţii Nersidan au cerut să fie săpată groapa în cimitirul ortodox. "Eu sunt obligat să-i fac doamnei înmormântarea, fără nicio obligaţie, fără niciun leu, dar nu sunt lăsat. Nu mi s-a dat voie să fac nicio slujbă pentru că fiii bătrânei nu mi-au permis, iar eu nu pot intra în casă pentru că este proprietate privată. Bineînţeles că este o problemă din moment ce nu se respectă legea, dacă există cimitir pentru culte la Dângeni, de ce nu s-a înmormântat acolo? Şi dacă bătrâna este creştin- ortodoxă, de ce nu sunt lăsat să-i fac înmormântarea? Nu putem să amestecăm merele cu ceapa", spunea părintele Ioniţă.

Mai mult, chitanţele prezentate de fraţii Nersidan conţineau şi unele "inexactităţi", pe una dintre ele, suma de 140 de lei în cifre era dublată de suma de 40 de lei în litere, şi nu de 140, aşa cum ar fi trebuit. (vezi foto) În faţa descoperirii preotului, fraţii Nersidan au dat vina pe acesta că a greşit.

Pastorul Dorin Cristea de la Biserica Adventistă "Speranţa", din Botoşani, a pledat pentru dialog şi pentru rezolvarea problemei pe cale amiabilă, spunând că el doar a fost invitat să susţină slujba. "Nu am interesul şi dorinţa de a face din asta o problemă mai mare decât este. Din punctul nostru de vedere, viaţa unei persoane contează mai mult decât ce se întâmplă după ce moare. Biblia ne spune că după ce un om a murit nu mai poate face nimic, nici măcar slujba pe care o faci pentru el nu mai poate conta aşa de mult", spunea pastorul Cristea.
 

Compromisul nerespectat

La un moment dat, între cei doi reprezentanţi ai cultelor a intervenit un compromis: pastorul să facă o slujbă adventistă în curtea casei, iar la ieşirea pe uliţă, convoiul funerar să fie preluat de preotul ortodox care să facă sluba de înmormântare ca pentru ortodocşi.

Preotul Ioniţă a chemat purtătorii de podoabe, dascălul, şi au aşteptat în drum mai bine de o oră, timp în care din curtea bătrânei au răsunat cântări adventiste. În tot acest timp, vecinii o căinau pe bătrâna decedată că a ajuns de râsul lumii. "Ea a fost creştină de-a noastră, la fel şi omul ei, nu s-au ţinut cu pocăiţii, au primit preotul de sărbători şi să ajungă acum să o facă de râs feciorii? Aşa ceva nu s-a mai pomenit la noi", spunea o vecină. O alta povestea că la înmormântarea bătrânului Nersidan, feciorii lui au venit cu adventiştii, l-au luat din casă şi l-au dus la groapă fără preot, timp în care bătrâna văduvă plângea în casă că nu i se făcuseră cele creştineşti. "Ei aveau pregătite şi prosoapele pentru înmormântare, cum să-i ducă la groapă ca pe câini?", se revoltau oamenii.

Surpriza a apărut în momentul în care convoiul funerar a ieşit din curte iar pe uliţă, în locul slujbei ortodoxe promise, fiii bătrânei au strigat la căruţaş să continue drumul şi să nu se oprească decât la cimitir. Preotul Ioniţă l-a întrebat pe pastorul Cristea ce se întâmplă, iar acesta i-a indicat să urmeze, alături de purtătorii de podoabe şi de dascăl, convoiul care se grăbea la deal, căte cimitir, deşi cutuma creştină spune că preotul merge înaintea convoiului şi nu invers.  

Apare poliţia şi preotul protopop

Atunci preotul Ioniţă a sunat la 112. În sat au apărut şeful Poliţiei Săveni, subcomisarul Cătălin Ilaşcu, şi preotul protopop Constantin Macuc de la Protopopiatul Săveni. După ce s-au lămurit cum stau lucrurile, au pornit către cimitir, acolo unde participanţii la convoiul funerar abia mai răsuflau după alergătură, iar fraţii Nersidan clamau că preotul Ioniţă şi oamenii din sat au blocat drumul către cimitir.

 
Părintele Constantin Macuc a făcut apel la înţelegere şi le-a cerut fraţilor Nersidan să-l lase pe preotul ortodocşi să facă cele cuvenite înmormântării măcar în ultimul ceas, invitându-i pe cei doi fraţi să asiste la slujbă. Teatral, unul dintre ei, Micael, a acceptat, însă fratele său, Vanea, a refuzat şi a pornit înapoi spre sat.

Coşciucul cu trupul bătrânei a fost ridicat de oameni pe braţe şi dus la mormânt, urmat fiind de cei doi preoţi care urmau să se roage pentru liniştea sufletului ei.

 

Spune-ne opinia ta