Înmormântarea unei bătrâne din satul Iacobeni, comuna Dângeni, a dat naÅŸtere unui adevărat conflict între religii, între obiceiuri ÅŸi mentalităţi. Dar a arătat, în egală măsură, micimea unor suflete care, în loc să-ÅŸi plângă mama, s-au folosit de falsuri ÅŸi de minciuni pentru a-ÅŸi atinge scopurile.
CreÅŸtin- ortodoxă, bătrâna, ajunsă la vârsta de 90 de ani, s-a stins sâmbătă, în căsuÅ£a ei, învecinată cu cea a unuia dintre fii. Preotul din sat, Gabriel Ioniţă, a pus să se tragă clopotele la biserică, dat fiind că femeia îi era enoriaşă, ÅŸi a ajuns la casa ei pentru a face slujbele cuvenite. Numai că datoria preotului s-a izbit de încăpăţânarea a doi dintre fiii bătrânei, care au decis să o înmormânteze după o slujbă pe rit adventist, în cimitirul satului- în care majoritatea este creÅŸtin- ortodoxă. Asta în condiÅ£iile în care unul dintre fii este protestant, iar celălalt- fost adventist.
Luni, atunci când era programată înmormântarea, preotul a venit din nou la casa bătrânei, ca să-i convingă pe fiii ei că bătrâna trebuie să fie înmormântată potrivit religiei creÅŸtin- ortodoxe, aÅŸa cum a fost o viaţă întreagă. Dacă acest lucru nu ar fi fost permis, atunci, spunea părintele, singura variantă ar fi fost îngropăciunea în cimitirul din Dângeni, acolo unde oamenii din alte religii au locurile lor de îngropăciune.
Varianta fiilor bătrânei decedate
Atunci a început scandalul. Micael Nersidan, unul dintre fiii bătrânei, susÅ£inea că preotul i-a ameninÅ£at că va bloca drumul public.

"Noi, dacă suntem de altă confesiune, am decis ca să ducem cu pocăiÅ£ii înmormântarea. Mama nostră nu a fost împotriva credinÅ£ei noastre, nici ea nu făcea cruce, ea făcea numai când venea preotul la diferite zile. Era ortodoxă, dar era o formalitate", spunea ÅŸi Vanea Nersidan.
Varianta preotului ortodox
De partea cealaltă, preotul Gabriel Ioniţă are o altă variantă: că în momentul în care a murit bătrânul Nersidan, Pavel, fiii lui i-au spus că el nu mai era ortodox, ci era de la Martorii lui Iehova, ÅŸi le-a permis îngroparea în cimitirul satului la rugăminÅ£ile fiilor, pentru a fi aproape de părinÅ£i.

Mai mult, chitanÅ£ele prezentate de fraÅ£ii Nersidan conÅ£ineau ÅŸi unele "inexactităţi", pe una dintre ele, suma de 140 de lei în cifre era dublată de suma de 40 de lei în litere, ÅŸi nu de 140, aÅŸa cum ar fi trebuit. (vezi foto) În faÅ£a descoperirii preotului, fraÅ£ii Nersidan au dat vina pe acesta că a greÅŸit.

Compromisul nerespectat
La un moment dat, între cei doi reprezentanÅ£i ai cultelor a intervenit un compromis: pastorul să facă o slujbă adventistă în curtea casei, iar la ieÅŸirea pe uliţă, convoiul funerar să fie preluat de preotul ortodox care să facă sluba de înmormântare ca pentru ortodocÅŸi.

Surpriza a apărut în momentul în care convoiul funerar a ieÅŸit din curte iar pe uliţă, în locul slujbei ortodoxe promise, fiii bătrânei au strigat la căruÅ£aÅŸ să continue drumul ÅŸi să nu se oprească decât la cimitir. Preotul Ioniţă l-a întrebat pe pastorul Cristea ce se întâmplă, iar acesta i-a indicat să urmeze, alături de purtătorii de podoabe ÅŸi de dascăl, convoiul care se grăbea la deal, căte cimitir, deÅŸi cutuma creÅŸtină spune că preotul merge înaintea convoiului ÅŸi nu invers.
Apare poliţia şi preotul protopop

Părintele Constantin Macuc a făcut apel la înÅ£elegere ÅŸi le-a cerut fraÅ£ilor Nersidan să-l lase pe preotul ortodocÅŸi să facă cele cuvenite înmormântării măcar în ultimul ceas, invitându-i pe cei doi fraÅ£i să asiste la slujbă. Teatral, unul dintre ei, Micael, a acceptat, însă fratele său, Vanea, a refuzat ÅŸi a pornit înapoi spre sat.
CoÅŸciucul cu trupul bătrânei a fost ridicat de oameni pe braÅ£e ÅŸi dus la mormânt, urmat fiind de cei doi preoÅ£i care urmau să se roage pentru liniÅŸtea sufletului ei.