Prejudiciu URIAŞ adus statului de o firmă botoşăneană, depistat de Antifrauda Fiscală!

Prejudiciu URIAŞ adus statului de o firmă botoşăneană, depistat de Antifrauda Fiscală!
12,6 milioane de lei (echivalentul a aproape 2,8 milioane de euro) reprezintă valoarea taxei pe valoarea adăugată pe care o firmă botoşăneană nu a achitat-o statului român timp de doi ani- 2012 şi 2013.

Specializată în comerțul cu produse electronice, firma a fost angrenată în circuite tranzacționale fictive, fiind întocmite facturi și deconturi de TVA care conțineau date false privind livrări intracomunitare de bunuri către firme din Spania. Concomitent, din conturile bancare ale societății, persoanele implicate au efectuat retrageri de sume în numerar. Poate schema ar fi continuat şi astăzi, însă a fost devoalată de inspectorii Antifraudă fiscală care au documentat şi întrerupt lanţul infracţional.

"Pentru asigurarea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat au fost instituite măsuri asigurătorii asupra sumelor disponibile în conturile bancare și asupra activelor identificate ale societății", a declarat, pentru Ştiri.Botoşani.Ro, Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Potrivit oficialului DGAF, în 2015, inspectorii Antifraudă au efectuat controale la 311 operatori economici din județul Botoșani.

Altfel spus, aproape în fiecare zi a anului trecut, inspectorii antifraudă au "călcat" câte o societate botoşăneană. Ceea ce botoşănenii au reclamat de fiecare dată a fost faptul că au fost "luaţi în vizor" micii afacerişti care abia supravieţuiesc de pe o zi pe alta şi nu marii evazionişti. 

"Eu nu am văzut niciodată să fie luaţi la întrebări cei care vând fructe exotice prin pieţe, dau doar un exemplu. De unde le aduc, ce plătesc şi cui. Nimic! în schimb, au stat prin depozite şi au numărat kilele de zahăr şi pungile de pufuleţi", critica recent reprezentantul unui agent economic.


 
Prejudiciile identificate bugetului de stat în urma acestor verificări se ridică la aproape 18,7 milioane de lei, astfel că au fost înaintate organelor de urmărire penală două acte de sesizare și au fost instituite cinci măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale identificate în valoare de 17,3 milioane de lei.

"Pe lângă activitatea de investigare a fraudelor și destructurare a lanțurilor tranzacționale constituite pentru prejudicierea bugetului statului, în timpul verificărilor desfășurate în județul Botoșani, inspectorii antifraudă au constatat abateri pentru sancționarea cărora au dispus 317 amenzi contravenționale, în valoare totală de 883.023 de lei, dintre care cea mai mare în valoare de 40.000 de lei, confiscări de sume, bunuri și venituri ilicite în valoare de 15.264 de lei, precum și suspendarea activității a zece contribuabili, pentru încălcarea obligației de a fiscaliza încasările prin intermediul casei de marcat", adaugă Alexandru Cristea.

Câteva dintre amenzile aplicate au fost contestate în instanţă, afaceriştii sperând ca prin clemenţa judecătorilor să scape cu avertismente. Lucru care de altfel s-a şi întâmplat.

Transportarea, deținerea și comercializarea bunurilor fără acte justificative și încălcarea obligației de a întocmi și utiliza documente contabile pentru toate operațiunile economice efectuate reprezintă cele mai frecvente încălcări ale prevederilor legale și financiar-contabile constatate de către inspectorii din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Suceava.


(FOTO: ANAF- DGAF)

 

Spune-ne opinia ta