POETUL SI POEZIA SA, LA 55 DE ANI!

Gellu Dorian face parte din categoria oamenilor care, de nu s-ar fi nascut, ar fi fost creati. Si pentru ca tot el se cunoaste cel mai bine, Gellu Dorian s-a nascut pentru a se crea pe sine, pentru a se construi - din cuvinte - in carti.

Poemele sale, de o frumusete induiosatoare, coboara dintr-un sublim al metaforelor, fara sa oboseasca, intr-un lirism cotidian, firesc, trist.

Despre poezia lui Gellu Dorian scrie foarte frumos criticul Nicolae Manolescu.

Asa cum, la 55 de ani, despre sufletul poetului, cel mai frumos vorbeste Poezia.

Redactia www.stiri.botosani.ro, impreuna cu toti botosanenii care ni se vor alatura, ii ureaza LA MULTI ANI!

Luxurianta, concreta, cotidiana, prozastica, folosind limba vie, vorbita, plina de ecourile si detaliile zilei de astazi, dar totodata cultivata si ingrijita stilistic, poezia lui Gellu Dorian este a unui remarcabil si, din pacate, nu indeajuns de bine cunoscut poet. (Nicolae Manolescu)

 

Gellu Dorian - MASA

 

Stiu ca nici gloria, nici amaraciunea

nu-mi vor fi fructe mancate de viermi -

 

de luni pana sambata treceam printre oameni,

duminica stateam la masa si imbatraneam usor,

pana cand vedeam moartea ca pe o ultima speranta


la fereastra inchisa la intrarea in cer.

 

Doamne Dumnezeule, ma certa sangele,

nici trupul nu era fericit,

numai sufletul ca o smochina salta in cerul gurii

ca un fluture prin cerul senin!

 

Doamne Dumnezeule, ce sa faci in clipa cand omul te vede


si crede ca este el, trist de cate bube are pe trup?

 

Nici gloria, nici amaraciunea nu mai au sunetul acela

galagios

pe care-l simti cand crezi ca toate ale lumii

ti se pun la picioare -

prin tipat te strecori ca intr-o femeie

care te inmormanteaza si te invie de o mie de ori!

 

Apoi pamantul nu mai are nevoie de tine!

Poate cerul, iti zici!

Gellu Dorian s-a nascut in ziua 13 octombrie, anul 1953, localitatea Botosani. Profesia: bibliotecar; in prezent referent de specialitate la sectorul literatura-teatru al Centrului judetean de conservare si valorificare a traditiei si creatiei populare Botosani; redactor sef al revistei de cultura Hyperion - Caiete botosanene“, redactor sef si consilier editorial al Editurii Axa“ Botosani; presedintele Fundatiei Culturale Hyperion - Caiete botosanene“ Botosani; membru in colegiile de redactie ale revistelor: Covorbiri literare, Poezia, Caietele de la Durau. Initiatorul colectiei de poezie La steaua - Poeti optzecisti, Editura Axa Botosani. Initiatorul Premiului National de Poezie Mihai Eminescu, acordat in fiecare 15 ianuarie la Botosani.

Volume publicate: Esopia, Editura Albatros (1981), Poeme introductive, Editura Junimea (1986), Premiul Colocviilor de poezie de la Targu Neamt (1986), Premiul SLAST - Singuratatea in fata lupei (1986), Pasii Poetului (reportaj-eseu, in colaborare cu Emil Iordache), Editura Sport-Turism (1989), Elegiile dupa Rilke, Editura Moldova (1993), Premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi (1993), Premiul Nichita Stanescu al Serilor de Poezie de la Desesti, Sighetu Marmatiei (1994), Premiul Colocviilor de Poezie de la Piatra Neamt (1993), Premiul Societatilor Scriitorilor bucovineni (1993), Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1993), Premiul Agora (1994), In cautarea poemului pierdut, Editura Axa (1995), In absenta iubirii (antologie de autor), Editura Helicon (1996), Scriitorul (roman), Editura Helicon (1996), Premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi (1996); Poeme golanesti, Editura Cartea Romaneasca (1997), Premiul Ion Iuga la Colocviile de poezie de la Sighetu Marmatiei (1997), Premiul Salonului international de carte de la Oradea (1997), Infernul migrator (in seria La Steaua - poeti in cautarea poemului pierdutptzecisti), Editura Axa (1997), Neimansinsel (Insula Nimanui), editie bilingva, romano-germana, Editura Dionysos, Kastellaun“, Germania (1998); Tineri poeti romani de dincolo de Styx (antologie cu note si articole despre cei inclusi, cuprinzand 31 de poeti romani nascuti dupa 1940 si morti pana in 44 de ani), Editura Timpul (1998), Poesia mirabilis, Editura Junimea (1999), Poezia mirabilis (II), Editura Timpul (2000), Premiul pentru cea mai buna carte a anului la colocviile de poezie de la Deva (2000), Premiul revistei Poesis, la Galele APLER, Cimpina (2000), Singur in fata lui Dumnezeu, Editura Augusta (2001), Premiul Frontiera Poesis Satu Mare (2001), Pasii Poetului (editia a II-a), Editura Timpul, (2000) Catavencii (piese de teatru), Editura Timpul, Iasi (2001), Un poet la New York, Editura Dacia, Cluj Napoca (2002), Cafeneaua Kafka, Editura Cartea Romaneasca (2003), Eranos (antologie de autori), Editura Junimea, Iasi (2003), Cartea fabuloasa (roman), Editura Cartea Romaneasca (2003), Sfarsitul sau momente din viata unui om falsificat (roman), Editura Eikon, Cluj Napoca (2003), Cartea tacuta (antologie, in Colectia Hyperion), Editura Cartea Romaneasca (2004), Insula Matriochka (roman), Editura Paralela 45, Pitesti (2005), Impotriva noastra (roman), Editura Cartea Romaneasca (2005)



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transportator de lemne sucevean, prins la Botoșani cu actele în neregulă, s-a ales cu marfa confiscată!

astăzi, 19:10

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că datele înscrise în documentele de însoțire a materialului lemnos nu corespundeau cu cele faptice, cantitatea îns...

Expoziție de pictură și grafică la Galerile de Artă din Botoșani, cu un invitat special!

astăzi, 18:30

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 17-29 noiembrie 2024, în spațiul Colecției de Artă (Piața Revoluției, nr. 12), expoziția „Salonul de toamnă”. Vor...

Florin Gavril: „PSD e singurul partid cu măsuri de stimulare a tinerilor care se angajează pentru prima dată și a companiilor care le oferă joburi stabile”

astăzi, 17:55

„Soluțiile noastre sunt: prime de stabilitate pentru 2 ani pentru fiecare nou angajat, subvenție pentru companiile care îi angajează pe tinerii fără experiență pe piața muncii și ...