ElectoRATA lui Ponta. Cui plăteşte Guvernul ratele la bancă

ElectoRATA lui Ponta. Cui plăteşte Guvernul ratele la bancă
Persoanele cu venituri sub media naţională, de 1.600 de lei, care au dificultăţi în plata ratelor la bancă, însă nu au depăşit scadenţa cu mai mult de 90 de zile, vor avea posibilitatea să beneficieze de o înjumătăţire a ratei pe o perioadă de doi ani, reducere ce nu poate depăşi 500 de lei, a precizat premierul Victor Ponta în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială (BM).

Aproape un milion de români ar putea să beneficieze de această facilitate care ar urma să "deblocheze" patru miliarde de lei, a adăugat premierul.

"Avem acordul pentru două măsuri care vor avea un impact important în economie. Este vorba despre o măsură care va fi adoptată printr-o OG, măsură de sprijin de sprijin a persoanelor fizice care au credite la bănci. Se aplică tuturor creditelor luate de persoane fizice, condiţia este ca acestea să aibă un venit lunar mai mic sau egal cu salariul mediu de 1.600 şi să nu aibă restanţe de mai mult de 90 de zile la plata ratei. E o măsură care sprijină 907.000 de debitori persoane fizice. Este vorba despre înjumătăţirea ratei pentru o perioadă de 2 ani, dar nu mai mult de 500 de lei. În baza calculelor făcute de Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a României (BNR) în 2014, o sumă de aproape 4 miliarde de lei noi să fie disponibilizată din partea băncilor către persoanele fizice. Jumătatea din rata pe care o vor plăti va fi amânată, iar statul va suporta pe baza unui credit fiscal din impozitul pe venit diferenţa, după ce se termină cei doi ani", a explicat premierul, conform gandul.info.

Reprezentanţii Băncii Naţionale nu au dorit să comenteze, precizând doar că au participat în calitate de consultant la discuţii.

"BNR a participat la discuţii doar în calitate de consultant tehnic. Deocamdată nu avem comentarii pe acest subiect", a spus pentru gândul.info Adrian Vasilescu.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, a refuzat la rândul său să comenteze măsura anunţată de Guvern.

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, a precizat că măsura este de natură să stimuleze consumul, impactul fiind de patru miliarde de lei.

"Dacă toţi ar opta pentru această facilitate şi banca nu are de ce să nu accepte, ar fi practic 4 miliarde de lei în economia României, adică o creştere a PIB cu 1% pe doi ani pe zile, 900 de milioane de lei din TVA în plus la buget şi indirect din creşterea economică se întoarce la buget aproximativ o treime", a arătat Voinea.

După perioada de doi ani în care debitorul este scutit de plata a jumătate din rata la bancă, statul îi va acorda un aşa-numit credit fiscal.

"Nu veţi plăti mai mult pentru că statul vă dă înapoi aceşti bani. Dacă aveţi impozit pe venit 300 de lei, în următorii doi ani nu veţi mai plăti 300 de lei, ci doar 100, şi atunci din 200 plătiţi rata amânată. Câştigă acum că nu-şi plăteşte rata şi peste doi ani când îşi plăteşte rata din impozit", a explicat ministrul pentru Buget care a ţinut să sublinieze că măsura este neutră din punct de vedere bugetar.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
728

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
337

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
99

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...