Atentie la banii falsi! Cum pot fi descoperite bancnotele trase la imprimanta

Atentie la banii falsi! Cum pot fi descoperite bancnotele trase la imprimanta
Mergeti la cumparaturi si platiti cu cash? Atunci uitati-va de doua ori la banii care ii primiti. Nu de alta dar este posibil sa primiti bancnote false de 10, 50 sau 100 de lei! Potrivit politistilor si expertilor BNR, numarul cazurilor de falsificare de moneda a explodat in ultimii ani.

Potrivit experilor Bancii Nationale, cele mai "falsificate" bancnote sunt cele de 10 lei. Anul trecut au fost descoperite peste 2.672 de exemplare, insa se estimeaza ca numarul celor aflate in circulatie este mult mai mare, informeaza dailybusiness.ro.

Pe locul al doilea se afla bancnota de 100 de lei, din care specialistii BNR au identificat peste 1.600 de falsuri.

In total, statisticile BNR indica peste 5.000 de bancnote false descoperite in 2012.

O alta statistica, a Directiei Investigarea Fraudelor din cadrul Ministerului de Interne, arata ca  numarul cazurilor de falsificare a banilor s-a dublat comparativ cu 2011, fiind inregistrate 1.156 si, respectiv, 682 de cazuri.

Potrivit expertilor, bancnotele false au devenit tot mai greu de despistat din doua motive. In primul rand, escrocii le tiparesc mult mai bine.

Daca in trecut falsurile erau usor de depistat, bancnotele fiind realizate rudimentar, in ultimii 2-3 ani,  infractorii au ajuns sa foloseasca material plastic, iar imprimarile sunt mult mai bine realizate. Un neavizat ar fi fost usor de pacalit.

Cea mai noua metoda de falsificare o reprezinta spalarea chimica a bancnotelor de 10 si retiparirea cu insemnele celor de 50, 100, 200 si 500 lei. Chiar daca dimensiunile difera, unui vanzator/cumparator grabit ii este greu sa faca diferenta pe loc.

"La piata, in spatiile aglomerate, intr-un mini-market de cartier nu ai timp sa verifici banii si astfel te poti trezi ca primesti bani falsi. Simti plasticul ca este ok, vezi filigranul insa nu te gandesti la dimensiune decat daca ai altele similare in mana", explica un politist de la Directia de Investigare a Fraudelor.

In plus, si modul de operare a escrocilor s-a schimbat. Daca pana nu demult, oamenii primeau bancnote contrafacute la schimbul valutare, acum cele mai multe sunt distribuite prin piete si magazinele de cartier, care nu au masini de depistare a falsurilor.

A ramas in vigoare si metoda clasica, cu ascunsul banilor falsi in randul celor buni. Astfel ca, daca nu sunteti atenti si nu le verificati pe fiecare in parte, va puteti trezi ca primiti bancnote facute la imprimanta.

Veste buna este ca numarul de falsuri raportat la un milion de bancnote a scazut fa?a de 2011 cu 30% si a ajuns la 2,75 de bucati. Si in cazul euro, numarul bancnotelor falsificate a scazut cu 34%.

Potrivit specialistilor, in piata continua sa circule si valuta falsa. Anul trecut, angajatii Ministerului de Interne au scos din circulatie 500.000 de lei, 50.000 de dolari, 20.000 de euro si 60.000 de ruble rusesti false.

Retele tot mai bine puse la punct

Politistii spun ca retelele de falsificatori sunt tot mai bine puse la punct. Dovada ultimul caz spectaculos, descoperit in martie in Mures si Harghita.

10 persoane au fost trimise in judecata dupa ce au pus in circulatie pe raza judetelor Mures si Harghita suma totala de 13.000 de euro in bancnote contrafacute.

Ancheta a inceput pe 15 martie, in localitatea Sangeorgiu de Mures,  cand mai multi dintre membrii gruparii au fost prinsi in flagrant in timp ce aveau asupra lor 9.800 euro in bancnote contrafacute, din cupiurile de 50 si 100 de euro.

Cazul de la Mures vine dupa ce, anul trecut, politistii au descoperit o alta retea, de 19 escroci, care falsificau in special bancnote de 100 lei, de 50 de euro, dar si lei moldovenesti.

Falsificatorii foloseau calculatoare si imprimante performante, capabile sa tipareasca pe suport de plastic. Infractorii foloseau matrice digitale pe care le aplicau pe folii de plastic folosind vopseluri si tusuri speciale.

Bancnotele de 100 de lei erau plasate in pietele aglomerate la vanzatorii care nu erau atenti, in special la cei in varsta. Pretexul clasic era cel al schimbului in bancnote mai mici.

“Spuneau ca au nevoie sa plateasca ceva cumparat, un taxi sau un bilet de autobuz si ca nu aveau marunt, a explicat politistul.

Bancnotele romanesti au mai multe elemente de securitate ce pot fi verificate cu usurinta, de oricine. De la gravura in relief la fanta transparenta de securitate.

Filigranul

Filigranul este constituit din doua componente pozitionate in stanga aversului, pe zona neimprimata: portretul personalitatii de pe bancnota si emblema BNR.Filigranul este vizibil cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului.

Firul de siguranta

Toate bancnotele romanesti aflate in circulatie au, in zona centrala, un fir ce devine vizibil cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului.Elementul de suprapunere

Toate bancnotele romanesti in circulatie au anumite fragmente ale unui element de design de mici dimensiuni imprimate in acelasi loc pe ambele fete, astfel ca atunci cand sunt privite prin transparenta si luminate din partea opusa privitorului, elementul sa fie vazut in intregime.

Acesta se afla plasat, pe avers, sub denumirea bancii centrale de emisiune.

Banda iridescenta

Toate bancnotele romanesti in circulatie au imprimata pe revers, in partea dreapta, o banda verticala de culoare transparent aurie care are inscrisa, pe verticala, de sapte ori, valoarea nominala.

Microtextul

Toate bancnotele romanesti in circulatie au, pe avers si pe revers, zone imprimate cu caractere foarte mici, sub 1 mm inaltime, ce se pot vedea cu ajutorul unei lupe.

Imprimare vizibila in lumina ultravioleta

Toate bancnotele romanesti in circulatie au, pe revers, imprimat cu cerneala vizibila numai in lumina ultravioleta, un patrulater ce contine valoarea nominala: "1", "5", "10", "50", "100", "200", "500".

Seria bancnotelor romanesti in circulatie este formata din trei cifre si o litera, iar numarul din sapte cifre. Numarul fiecarei bancnote este unic. Seria si numarul tiparite cu cerneala neagra, pe verticala, in stanga, se vad de culoare verde, iar seria si numarul imprimate cu cerneala rosie, cu caractere de inaltime crescatoare, pe orizontala in dreapta, se vad de culoare portocalie in lumina ultravioleta.

Imprimarea aurie

Bancnotele de 10 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei si 500 lei au un element de design de pe aversul bancnotei imprimat cu cerneala de culoare aurie.

Imprimarea in relief

Bancnotele de 10 lei emisiunea 2005, 50 lei, 100 lei, 200 lei si 500 lei au imprimate in relief principalele elemente de design, pe ambele fete.

Imaginea latenta

Imaginea latenta nu este perceputa la examinarea directa, dar devine vizibila cand bancnota este privita razant.
Pe bancnotele de 10 lei emisiunea 2005, 50 lei, 100 lei, 200 lei si 500 lei, imaginea latenta este constituita din initialele "BNR".

Microperforatiile

Bancnotele de 50 lei, 100 lei, 200 lei si 500 lei au, in zona elementului floral pe avers, inscrisa valoarea nominala prin perforatii foarte fine. Acestea devin vizibile numai cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului.

Cerneala care isi schimba culoarea

Bancnotele de 50 lei, 100 lei, 200 lei si 500 lei au, pe avers, in partea stanga jos, elemente imprimate cu cerneala care isi schimba culoarea din auriu in verde, in functie de unghiul din care este privita.

Mai multe detalii aflati de pe site-ul Bancii Nationale

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
7

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
11

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
24

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...