Tusea poate fi calmata si tratata cu leacuri din farmacia naturii, intr-un mod foarte eficient.
Tratamente naturiste pentru tuse
1. Sirop de ridiche neagra
Siropul de ridiche neagra vindeca orice fel de tuse (seaca sau productiva), avand si proprietati imunostimulatoare. Este excelent si pentru copii.
Se spala o ridiche neagra si se pune intr-un bol ca sa nu se rastoarne. La capatul cu frunze se face o scobitura, care se umple cu o lingurita de miere naturala (de preferat de tei).
Se poate aseza ridichea langa o sursa de caldura (soba, calorifer). In 6-12 ore, ridichea va lasa un sirop, din care se ia cate o lingurita de 3-4 ori pe zi. Pe masura ce se consuma siropul, se umple din nou scobitura cu miere, pana ce coaja ridichii incepe sa se stafideasca.
O alta metoda pentru a obtine sirop de ridiche neagra: se spala bine 1-2 ridichii negre, se taie in felii subtiri, cu tot cu coaja si se aseaza intr-un castron de ceramica, in straturi alternative: un rand felii, un rand zahar/miere. Vasul se poate tine 6-12 ore langa o sursa de caldura, pana cand apare siropul.
2. Vinul de ceapa
Ceapa amelioreaza tusea, dar si durerile de gat si durerile de cap datorate sinuzitei.
Intr-o sticla sau un vas (care sa nu fie de plastic) se pun:
■200 g ceapa tocata marunt
■100g miere poliflora
■500-600 ml vin natural de tara (rosu/alb)
Acest amestec se lasa la macerat, la loc caldut, zece zile, dupa care se filtreaza si se iau cate trei- patru linguri/zi. Si copiii pot lua cate o lingurita de trei ori pe zi.
3. Sirop de ceapa
Aveti nevoie de trei cepe, care se curata si se taie marunt . Se adauga 150 ml apa si 100g miere/zahar. Acest amestec se fierbe timp de 5 minute si apoi se lasa la racit. Se filtreaza si se iau 3-4 linguri pe zi din siropul format.
O alta metoda pentru a obtine sirop de ceapa: se da pe razatoare o ceapa, se stoarce sucul, caruia i se adauga 2 linguri de miere. Se consuma o lingura de 3 ori/zi.
4. Ceai din ceapa
O ceapa medie, cu tot cu coaja, se spala si se zdrobeste cu pumnul de masa. Se pune apoi la fiert, 10 minute, in 300 ml apa. Cand se raceste, se adauga 2-3 lingurite de miere. Se pot consuma 2-3 cani de ceai/zi.
O alta reteta propune realizarea unui decoct cu urmatoarele ingrediente:
■doua cepe cu coaja, taiate marunt
■trei nuci zdrobite
Ceapa si nucile se fierb impreuna intr-un litru de apa, timp de 10-15 minute; Cand se raceste decoctul, se indulceste cu miere de albine si se bea pe parcursul unei zile.
5. Ceai de nuci
Ceaiul de nuci este deosebit de eficient pentru orice fel de tuse. Se fierb 3 cani de apa, pana ce dau in clocot. Cand apa clocoteste, se adauga 5 nuci spalate si crapate in prealabil. Se lasa inca 10 minute la fiert. Ceaiul de nuci se bea caldut si neindulcit.
6. Sirop de hrean
Se razuieste o radacina de hrean si se adauga un sfert de cana de miere. Se amesteca si se lasa cateva ore, apoi se consuma 3 lingurite/zi. Hreanul potoleste tusea si febra.
Tot in casa, se poate prepara tinctura de hrean, dintr-o radacina de hrean rasa, in care se adauga putin alcool si se lasa opt zile la macerat. Apoi se strecoara si se consuma de trei ori pe zi, o lingurita diluata in putina apa.
7. Miere, hrean, ceapa
Se obtine un amestec dintr-o radacina de hrean data pe razatoare fina, o ceapa tocata marunt, 5 lingurite de miere, 5 linguri de apa. Amestecul se da in clocot si se raceste. Se consuma cate o lingurita de 3-4ori/zi.
8. Sirop de ulm
Ulmul are efecte benefice in caz de tuse si febra. Se gaseste la magazinele naturiste, sub forma de sirop de ulm, comprimate sau pudra.
9. Migdale
Migdalele trateaza tusea seaca. Se iau 100g migdale si se lasa 12 ore intr-un pahar cu apa plata, pana ce se decojeste cu usurinta, pielita maronie . Se faramiteaza si se adauga 20g miere si putin unt, astfel incat sa se obtina o pasta. Se consuma 2 linguri/zi.
10. Lamaie
Un mijloc eficient de calmare a tusei si revigorare este mierea cu lamaie. Se amesteca zeama de la o lamaie cu 2-3 lingurite de miere si se ia o lingurita din acest amestec, la fiecare acces de tuse. Se recomanda, 20 minute dupa ingestie, sa nu se consume niciun alt aliment sau bautura.
11. Usturoi
Se dau pe razatoare cateii de la o capatana de usturoi si 10 cepe. Acest amestec se fierbe 5 minute intr-un litru de lapte. Se poate indulci cu miere si se ia o lingura la 2-3 ore.
Usturoiul, fiind un antibiotic natural, se recomanda a se consuma, cate 3 catei de usturoi la o masa, cel putin de doua ori pe saptamana.
12. Sirop de patlagina
Siropul de patlagina se poate prepara si in casa, intr-un borcan de sticla se pun straturi alternative de planta si miere/zahar. Dupa 6-12 ore se asaza borcanul pe un prosop, intr-un vas cu apa si se fierbe pana ce apa da in clocot. Din acest sirop se consuma 3 lingurite/zi.
La fel de eficient este si ceaiul de patlagina, 2-3 cani/zi.
13. Ceai de tei
Teiul are un efect antispastic si antiinflamator, fiind un bun remediu pentru calmarea tusei. Se recomanda 2-3 cani pe zi cu infuzie din flori de tei, indulcita cu miere.
14. Lemnul dulce
Lemnul dulce se recomanda sub forma radacinii uscate, care se mesteca de mai multe ori pe zi, pana isi pierde gustul.
Lemnul dulce se poate administra si sub forma de tinctura, de trei ori pe zi, cate patru mililitri sau ceai din radacina uscata.
15. Piper alb
Se amesteca un varf de cutit de piper alb cu o lingurita de miere si se consuma de 3 ori/zi, pana la disparitia tusei.
16. Sirop din muguri de brad
Siropul din muguri de brad se prepara din 200 g muguri de brad proaspeti, care se lasa 24 de ore in 1/2 l apa, apoi se dau scurt in clocot. Se strecoara si se fierbe un sirop cu 500 g zahar. Se iau 2-3 lingurite/ zi.
Garbo.ro
16 leacuri populare de efect in tratarea tusei!
Stiri Botosani Friday, 14 December 2012 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Femeie, nu mi-ai ascultat sfatul?! (Foto, Video)
astăzi, 07:15
O femeie cu o puzderie de copii acasa merge la medic sa ii faca ceva sa nu mai ramana gravida iar. Refuza metodele indicate, iar medicul exasperat ii spune sa-si cumpere un borcan de 10 l si atunci ca...
Calendar ortodox, 14 noiembrie: Sf. Ap. Filip, unul dintre cei 12 Apostoli; Sf. Ier. Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului
astăzi, 07:00
Sfântul Apostol Filip era din Betsaida Galileei, împreună cetăţean cu Apostolii Andrei şi Petru. Mântuitorul Iisus Hristos aflându-l pe Filip i-a zis: Urmează-Mi Mie (Ioan...
PNL Botoșani, Valeriu Iftime; „Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi!”
Wednesday, 13 November 2024
„Faptul că nu au la cine apela pentru a le rezolva problema mi se pare strigător la cer. Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi. Altfel nu pot să în...