DE SEZON: Sfaturi pentru conservarea legumelor si fructelor
Stiri Botosani Thursday, 25 October 2012 ActualitatePregatirea fructelor si legumelor
Una dintre conditiile de baza este ca fructele, legumele si zarzavaturile alese pentru congelare sa fie proaspete si sanatoase. Spalati-le bine sub jet de apa rece si, pentru a scapa de musculite ori daunatori ramasi printre frunze, adaugati doua lingurite de sare in apa, la clatit.
In general, pentru ca legumele sa isi pastreze mai bine culoarea si gustul, trebuie oparite pentru cateva minute in apa sare, apoi racite imediat cu apa foarte rece, altfel vor continua sa fiarba in interior si nu vor mai avea gustul dorit. Legumele pot fi oparite si la abur, caz in care timpul de prelucrare va fi putin mai mare.
Se oparesc pentru un minut-doua spanacul, pentru trei minute ciupercile, morcovii, fasolea si mazarea verde, pentru 4-5 minute broccoli si conopida, pentru 8-10 minute porumbul. Dupa ce le-ati scos din apa fierbinte, puneti legumele in apa foarte rece pentru o durata de timp egala cu oparirea, apoi lasati-le la scurs. In momentul ambalarii, legumele trebuie sa contina cat mai putina apa, altfel vor acumula gheata care le va inmuia excesiv, la decongelare.Unele legume pot fi congelate fara a fi oparite inainte, in timp ce altele trebuie gatite aproape total.
- Rosiile pot fi puse intregi, dupa ce au fost spalate si uscate. La momentul consumului, rosiile se scufunda un minut-doua in apa fierbinte pentru a se curata usor de pielite. Cele mai potrivite pentru congelare sunt rosiile din soiul Roma (lunguiete si carnoase).
- Ardeii grasi si cei iuti pot fi pusi intregi ori taiati felii, curatati de seminte si bine uscati. Ardeii copti pot fi congelati si ei, dupa ce au fost curatati si bine scursi.
- Vinetele trebuie coapte, curatate de coji si scurse bine inainte de congelare.
- Verdeata (marar, patrunjel, leustean etc) se spala bine, ultima apa fiind cu sare, pentru a alunga musculitele, se usuca prin tamponare cu servetele ori prosoape de bucatarie si se taie marunt. Se vantura pentru a elimina umezeala si se pune in pungulite, in congelator.
- Zarzavatul pentru ciorba poate fi astfel pregatit pentru a fi pus direct in mancare: morcovul, telina, pastarnacul si ardeiul gras se spala, se usuca si se taie cubulete, se adauga patrunjel verde tocat, apoi se amesteca toate intr-un castron mare, vanturand amestecul pentru a elimina umezeala. Se ambaleaza in pahare de plastic ori in folie de aluminiu, cate o portie pentru fiecare mancare.
Cat priveste fructele, acestea pot fi puse la congelat fie amestecate cu zahar, fie simple, taiate bucati ori facute piure. Daca se pun fara zahar ori sirop, fructele trebuie sa fie foarte bine uscate, ca sa nu se lipeasca intre ele. In cazul congelarii indulcite, fructele pot fi amestecate cu zahar sau miere si puse apoi la congelator in caserole, acoperite de siropul pe care l-au lasat. Pentru ca fructele sa isi pastreze culoarea si gustul, este bine sa fie stropite cu o solutie de aspirina si apa (3 aspirine dizolvate in trei lingurite de apa).
- Merele se curata de coaja si seminte si se taie felii. Se oparesc in apa cu sare, ca sa nu se innegreasca si se pun la congelat cu tot cu sirop sau fara. Merele pentru placinta se curata si se dau pe razatoare, apoi se calesc cu putin zahar si un pic de unt si se pun la congelat cu tot cu sucul pe care il lasa. Dupa decongelare, se pun iar pe foc putin si se adauga praf de scortisoara, zahar si rom.
- Caisele, piersicile, nectarinele si prunele pot fi curatate de coji si samburi, apoi congelate cu zahar sau fara. Se innegresc daca nu sunt stropite cu solutia de apa cu aspirina.
- Pepenele se curata de seminte si se taie bucati, apoi se pune zahar peste el si se congeleaza cu tot cu sirop, dupa ce zaharul s-a topit.
- Ciresele, visinele si afinele se congeleaza spalate si bine uscate, cu sirop sau fara.
- Capsunile, zmeura si murele se congeleaza spalate si bine uscate ori in siropul pe care l-au lasat dupa ce au fost presarate cu zahar.
- Perele, curatate de coaja si samburi, se congeleaza in sirop, dupa ce au fost stropite cu apa si aspirina.
Ambalarea fructelor si legumelor congelate
Din acest punct de vedere, trebuie tinut cont de doua lucruri: totul trebuie impachetat bine si trebuie sa stiti exact ce si de cand aveti in congelator.
Pentru ambalarea fructelor si legumelor congelate pot fi utilizate pungi din plastic ceva mai groase, recipiente din plastic (pahare, caserole, borcanele) ori folie din aluminiu. Toate aceste ambalaje trebuie sa fie foarte curate si sa permita ambalarea etansa, altfel ceea ce puneti la congelat poate prinde mirosuri urate si se poate degrada, in contact cu aerul.
Portionati fructele si legumele ca sa aveti intr-un ambalaj atat cat folositi la o singura mancare. Contactul cu aerul nu face bine fructelor si legumelor congelate, pentru ca le oxideaza si astfel isi pierd o parte din proprietati.
Etichetati pungile si ambalajele, mentionand si data congelarii, iar cand incepeti sa folositi din pachete, luati-le intai pe cele puse primele la congelat.
Nu umpleti pana la refuz congelatorul, ci lasati putin spatiu intre pachete, astfel incat aerul sa poata circula. Mai mult, tineti cont de faptul ca fructele si legumele au nevoie de spatiu pentru ca isi maresc volumul, prin inghetarea apei pe care o contin.
Legumele pot fi pastrate la temperaturi nu mai mari de -18 grade Celsius fara sa isi piarda din proprietati timp de 12-18 luni, iar fructele 8-12 luni (fructele neindulcite isi pierd calitatile mai repede decat cele conservate cu zahar ori in sirop). Ele pot fi consumate si dupa aceasta perioada, insa nu vor fi la fel de bune. Ca principiu, este de preferat sa consumati toate legumele, fructele si zarzavaturile congelate inainte de aparitia urmatoarei recolte.
Sfaturi despre conservarea legumelor si fructelor oferite de bucatareli.
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Se caută medici care să profeseze într-o unitate sanitară din Botoșani: Oferta de locuri de muncă transmisă de AJOFM!
3 posturi de medic rezident și 5 de medic specialist sunt scoase la concurs de către Spitalul de Urgență „Mavromati” din Botoșani. Candidații trebuie să fie absolvenți de studii un...
Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” organizează concurs pentru ocuparea unui post de maestru lumini, sunet!
Cei interesați trebuie să îndeplinească anumite condiții. Așadar, sunt necesare: - studii medii absolvite cu diploma de bacalaureat; - vechime în muncă/specialitate: minim 6 lu...
Dezorientat și înfrigurat, un botoșănean a ajuns la spital. Polițiștii locali l-au găsit într-un parc!
În acest weekend, efectuând serviciul de patrulare, polițiștii locali, au identificat în parcul de joacă pentru copii situat pe Aleea Curcubeului, o persoană de sex masculin &ici...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.54 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici