11 lucruri înspăimântătoare despre alimente

Când vine vorba despre alimente sau băuturi, cu toţii suntem mai atenţi la ceea ce consumăm. Dar oare tot ce scrie pe etichetă este adevărat? Iată câteva lucruri înspăimântătoare despre alimente, menţionate în cartea "1.001 Facts that Will Scare the S#*t Out of You" (1.001 lucruri care m-au speriat de moarte), aparţinând americanului Cary McNeal.

1. Vinul
Tuturor ne place vinul. Însă s-ar putea să ne gândim de două ori înainte de a mai lua un vin ieftin de pe raft. Când strugurii sunt culeşi cu ajutorul maşinilor, acestea “curăţă tot, inclusiv insecte, pasări sau orice altceva se află prin  preajmă. Nu toţi producătorii aleg bob cu bob înainte de a presa strugurii, aşa că tot ce este "în plus" merge laolaltă. Producătorii de vin care se respectă îndepărtează 99% dintre elementele “externe.

2. Fructe
Potrivit unui studiu, 90% dintre piersicile, merele, nectarinele şi căpşunile testate conţineau pesticide, chiar şi după spălarea temeinică sau îndepărtarea cojii.

3. Pui
70% dintre puii crescuţi pentru consumul uman din Statele Unite conţin un aditiv alimentar aprobat de FDA – (Food and Drug Administration, Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor) pe bază de arsenic. Acesta este adăugat ca un antibiotic în alimentaţia păsărilor. În plus, găinaţul acestora (care conţine, de asemenea, arsenic) este folosit ca îngrăşământ pe terenurile pe care se cultivă hrana pentru respectivele păsări.

4. Pâine
Cui nu-i place pâinea moale şi pufoasă? Ştiai însă că este aşa pentru că unii producători folosesc sulfat de amoniu (E517) care face drojdia să crească? Ca o curiozitate, sulfatul de amoniu mai este folosit la îngrăşăminte, la stingerea incendiilor şi la fabricarea bombelor.

5. Produse organice
Numai 16% din produsele organice aparţin micilor producători. Restul aparţine marilor companii care produc şi celelalte alimente. Dacă vrei mâncare organică, ia-o de la ţară, nu de la supermarket.

6. Junk food
În 2008, un poliţist a dat în judecată KFC/Taco Bell şi a câştigat 40.000 de dolari, după ce s-a dovedit că un angajat al firmei a scuipat şi urinat în ingrediente. Fiul poliţistului a început să vomite la câteva ore după ce a consumat produsele, iar starea lui s-a înrăutăţit. Surprinzător, angajatul nu a fost concediat din cauza incidentului. El a fost dat, totuşi, afară, după ce a lipsit nemotivat de la serviciu.

7. Fără grăsimi
De multe ori cădem în capcana alimentelor fără grăsimi. Însă când este îndepărtată grăsimea dintr-un produs, aceasta este înlocuită cu ingrediente mult mai nesănătoase pentru a reconstrui savoarea. În plus, produsele fără găsimi conţin mult mai multe calorii.

8. Spermă de peşte
În Rusia, lapţii (sperma de peşte) se consumă muraţi, în Sicilia sperma de ton este folosită ca topping pentru pizza. În Japonia se consumă sperma de cod, peşte balon şi peşte undiţar.

9. Zahăr alb
Ti-ai pune o lingură de pudră de oase de vită în cafea? Cu siguranţă nu. Dar zahăr? Probabil da. Nu uita însă că pentru albirea zahărului atât de popular se folosesc cărbuni din oase de vită. Procesul a fost patentat pentru prima dată în 1812.

10. Coloranţi
Roşu Citrus (E 121) este un colorant interzis în Statele Unite. Producătorii de portocale însă au voie să-l folosească pentru a colora fructele şi a le face mai apetisante.

11. Supa de câine
Bosingtang este numele unei supe coreene din câine. Animalele folosite aparţin unei anumite rase (Nureongi) care nu este întâlnit ca animal de companie. Câinii sunt crescuţi în ferme speciale, precum cele de vite sau ovine. Oficial, guvernul Coreean a interzis folosirea câinilor în alimentaţie, în urma nenumăratelor plângeri internaţionale, însă multe restaurante au acest fel de mâncare.

 
sfatulparintilor.ro
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Platformă de raportare a agresiunilor în trafic, lansată de Ministerului Afacerilor Interne!

Tuesday, 19 November 2024

Șoferii au acum la dispoziție o nouă modalitate de a sesiza comportamente agresive în trafic. La finalul lunii octombrie a acestui an, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat o nouă pla...

Doliu în educația botoșăneană, un profesor s-a stins la doar 31 de ani. ”Un model de sacrificiu pe altarul profesiei” (Foto)

Tuesday, 19 November 2024

S-a pregătit ani și ani pentru a-și îndeplini visul: acela de a le preda copiilor istoria, de a le fi îndrumător și protector. S-a dedicat cu onestitate muncii la catedră. Preda &ici...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Un județ întreg resimte din plin povara eșecurilor, a incompetenței și a nepăsării cu care a condus PSD acest județ.”

Tuesday, 19 November 2024

„Să suni timp de o lună să sesizezi o problemă, să ți se promită că se va rezolva, ca, la final, să fii lăsat cu ochii în soare? Atâta lipsă de seriozitate? Chiar așa am ...