Tragedia din Norvegia: "O să vă ucid pe toţi!", striga criminalul

Tragedia din Norvegia: "O să vă ucid pe toţi!", striga criminalul

Anders Behring Breivik

Adrian Pracon, un tânăr care a supravieţuit atacului de vineri după-amiază din insula Utoya pentru că s-a prefăcut a fi mort, a povestit pentru CNN că atacatorul urla în timp ce împuşca în stânga şi-n dreapta: "O să vă ucid pe toţi !"

"Vom muri cu toţii", striga Anders Behring Breivik, presupusul atacator din Insula Utoya, în timp ce-şi descărca mitraliera în tinerii participanţi la şcoala de vară a Partidului Laburist.
Unul dintre supravieţuitorii masacrului, Adrian Pracon, a povestit pentru postul CNN cum a scăpat cu viaţă şi cum s-a comportat criminalul în cele două ore de teroare pe care le-a trăit.

"O să vă ucid pe toţi !", urla într-una ucigaşul de 32 de ani. Martorul spune că Breivik a intrat în sala în care erau adunaţi cei 700 de participanţi ai taberei cărora organizatorii le ofereau informaţii despre atacul cu bombă din Oslo. Criminalul, îmbrăcat în ofiţer de poliţie, a intrat în încăpere şi a cerut voie să se adreseze tinerilor.

"Evident că i-am dat voie să intre. Purta uniformă de poliţist", explică Pracon. Acela a fost momentul în care a început să tragă.



Panică şi haos, asta a urmat. Cei mai mulţi au încercat să fugă, iar câţiva se îndreptau către falsul ofiţer, crezând că este un test.

Cei care au reuşit să iasă din sală au alergat către ţărm şi au sărit în apă în speranţa că se vor salva. Şi Pracon a încercat să înoate, dar s-a întros pentru că se simţea mult prea obosit ca să parcurgă distanţa de 1,6 kilometri până la celălalt mal.

"Simţeam că nu pot să respir. Înghiţisem deja prea multă apă, şi simţeam că bocancii şi hainele grele mă trag în jos. Nu am avut timp să scap de ele. Cred oricum că am fost ultima persoană care a fugit către apă", mai spune Adrian Pracon.

"...nu eram sigur că o să reuşesc pentru că eram deja prea obosit". Aşa că Pracon a decis să se întoarcă pe mal. Atacatorul i-a urmărit pe cei au încercat să fugă şi a continuat să tragă chiar dacă mulţi erau în apă deja.

"A împuşcat aproape pe toată lumea. A plecat şi s-a întors după o oră. Eu şi încă două persoane am supravieţuit pentru că ne-am întins lângă cadavre şi ne-am prefăcut a fi morţi", îşi aminteşte martorul.

Coşmarul norvegienilor a început vineri la ora locală 15.30. O bombă a explodat în apropierea unor clădiri guvernamentale din centrul capitalei norvegiene. Şapte oameni au murit. Imediat după deflagraţie, pe străzi s-a instalat panica.

În timp ce televiziunile norvegiene prezentau imagini groaznice din centrul capitalei, un alt act de teroare se desfăşura în apropiere de capitală, pe insula Utoya, unde avea loc o întrunire a tinerilor laburişti. Un bărbat îmbrăcat într-un hanorac albastru cu emblema poliţiei a intrat în tabără, sub pretextul că efectuează un control de rutină în urma exploziei din Oslo. Suspectul a strâns mai mulţi adolescenţi în jurul său ca să le povestească ce s-a întâmplat, moment în care a deschis focul asupra lor. La auzul împuşcăturilor, pe insulă s-a creat panică. Oamenii au căutat un loc unde să se adăpostească. Unii au sărit în apă, alţii s-au ascuns pe unde au putut. Bărbatul a continuat să tragă, până la intervenţia poliţiei, care l-a arestat.

Atacul de la Oslo şi masacrul de pe insula Utoya au fost comise de aceeaşi persoană. Presa norvegiană a dezvăluit că numele agresorului este Anders Behring Breivik, poliţia nu a confirmat însă. VEZI PORTRETUL ATACATORULUI

Potrivit declaraţiilor poliţiştilor, suspectul are "convingeri ostile islamului", declarate pe internet, însă nu se cunosc motivele pentru care a comis masacrul de pe insula Utoya.

Realitatea.net

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
56

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
78

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
376

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...