Atenţie, angajaţi! Riscaţi să fiţi înlocuiţi cu alţii mai ieftini!

Modificările aduse Codului Muncii, care vor intra în vigoare din 30 aprilie, prevăd introducerea în contractele individuale de muncă a unor criterii de evaluare a performanţei formulate unilateral de angajatori.

Practic, după 1 mai toţi angajaţii vor fi chemaţi la HR să semneze din nou contractul individual de muncă, moment în care angajatorii ar putea pune presiune pe o parte din personal să renegocieze şi pachetul salarial.

Unii specialişti se tem că salariaţii care nu vor fi de acord cu noile condiţiile propuse de angajatori ar putea fi înlocuiţi în scurt timp.

"Mă aştept la un val de concedieri după intrarea în vigoare a Codului Muncii care îi va viza în special pe cei care au ajuns la salarii mai mari de-a lungul ultimilor ani", spune Vasile  Gogescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Comerţ (FSLC).

Potrivit acestuia, peste 10% dintre salariaţii din comerţ se vor afla în această situaţie, iar cei mai expuşi riscului sunt lucrătorii comerciali şi casierii.

"Criteriile de performanţă vor fi atât de bine împănate cu sarcini şi obligaţii încât angajatorii vor găsi uşor ceva atunci când vor să scape de un salariat", spune liderul FSLC.

"Temerea de abuz legată de criteriile de performanţă mi se pare una firească, însă lipsită de temei, pentru că precedentele juridice în dreptul muncii ne spun că angajatorul este penalizat pentru orice neclaritate sau inadvertenţă cu pierderea procesului intentat de un angajat nemulţumit", precizează şi Florin Petean, directorul executiv al CDM România.

Potrivit avocatului Georgiana Singurel, Associate Partner în cadrul Reff şi Asociaţii, firmă afiliată Deloitte România, noul Cod al Muncii nu aduce modificări majore în ceea ce priveşte simplificarea procedurilor de concediere şi este dificil de precizat dacă angajatul devine într-adevăr mai vulnerabil în faţa abuzurilor angajatorului.

"În cazul neperformanţei, concedierea poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului, aşa cum era prevăzut şi în legislaţia anterioară, doar că in prezent angajatul este informat cu privire la obiectivele de performanţă şi la criteriile de evaluare a activităţii sale încă de la momentul semnării contractului, arată partenerul de la Reff şi Asociaţii. (Realitatea.net)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Anunț de la APIA Botoșani: Sute de fermieri vor primi banii pentru motorină!

astăzi, 21:00

Ajutorul a fost acordat în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru cererile aferente trimestrului II 2024. Suma plătită de...

Ziua mondială a alimentației, sărbătorită de elevii unui liceu din Botoșani! (foto)

astăzi, 20:28

Omul este o ființă care a dat alimentației statut de artă și pasiune. De aceea tema de anul acesta a Zilei mondiale a alimentației a fost Dreptul la hrană pentru o viață mai bună și un viit...

Sute de botoșăneni certați cu legea, sancționați de polițiști în week-end!

astăzi, 19:30

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel l...