Actorii botosaneni solicita sprijinul ministrului Kelemen Hunor!

Actorii botosaneni solicita sprijinul ministrului Kelemen Hunor!
Un actor tanar din Romania castiga astazi de trei ori mai putin decat o asistenta siliconata de la TV! Asta pentru ca, in hartiile oficiale ale Guvernului, actorii sunt simpli "prestatori de servicii", fara sa se tina cont de performantele artistice. Asta nu inseamna ca actorii cu 30 de ani vechime sunt mai bine recompensati.

Situatia este cu atat mai grava cu cat, din cauza acestor salarii foarte mici, sub limita decentei, profesionistii sunt nevoiti sa paraseasca institutiile de cultura. In aceste conditii, tot Guvernul roman a avut grija sa impune limite care vor avea, in cativa ani, consecinte dezastruoase: posturile ramase libere nu pot fi ocupate de oameni noi, astfel ca echipele artistice din institutiile de cultura se imputineaza tot mai mult, se degradeaza profesional, iar cei ramasi sunt nevoiti sa supravietuiasca cu salarii jenante, chiar daca salile sunt pline de spectatori si aplauzele furtunoase.  

Teatrul pentru copii si Tineret Vasilache Botosani, impreuna cu mai multe institutii de spectacole si concerte din tara, solicita ministrului Culturii, Kelemen Hunor, sprijin pentru elaborarea unei hotarari de Guvern pentru redactarea regulamentului de promovare in grade si trepte profesionale a actorilor.

"Acest regulament il asteptam de foarte multa vreme si n-a venit, el a creat foarte multe disfunctionalitati si diferente foarte mari la salarizare in cadrul institutiei, intre angajati cu aceeasi pregatire, cu aceeasi vechime si acelasi palmares", a precizat Florin Aionitoaei, director al Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache Botosani.
 
Totodata, conducerea institutiei botosanene solicita de urgenta elaborarea regulamentului-cadru pentru acordarea sporului pentru conditii de munca.

Aceasta solicitare este sprijinita de mai multe institutii de spectacole si concerte din tara, inclusiv de UNITER, prin actorul Ion Caramitru.

"Am constatat ca un actor are un salariu brut de 18 milioane, iar altul, coleg de aceeasi vechime, are numai 9. Aurica Dobrescu, de exemplu, are 7 milioane si 30 de ani vechime", a completat directorul Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache Botosani. 
 
La Teatrul Vasilache, ultima angajare a fost facuta la sfarsitul anului 2010, cand in urma concursului a fost admisa pe postul de actor Anamaria Chelaru, proaspata absolventa a scolii de teatru iesene. Organizarea concursului a fost posibila doar in urma eliberarii a 7 posturi din institutia de cultura. Anamaria Chelaru are un salariu tarifar care depaseste cu putin 600 lei, la care se va opera reducerea de 25% impusa de Guvern.



 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

astăzi, 18:56
12

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...

Acțiune comună a polițiștilor din județ pentru menținerea ordinii, au fost aplicate zeci de sancțiuni!

astăzi, 18:14
30

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au organizat astăzi, 23 aprilie 2024, o acțiune cu efective mărite  împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală arondate, a ...

952 persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în primele trei luni ale anului 2024

astăzi, 17:14
63

În primele trei luni ale anului 2024, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea For...