A luat amenda 200 lei pentru ca a spus bancuri cu politisti!

A luat amenda 200 lei pentru ca a spus bancuri cu politisti!

 Stefan Aneculaesei  

"A adresat expresii jignitoare la adresa acestora (bancuri la adresa politistilor) de natura sa lezeze demnitatea si onoarea acestora si a institutiei pe care o reprezinta", scrie in procesul-verbal.

Cine ar putea crede asa ceva: un student din Iasi a fost sanctionat contraventional de un agent de politie comunitara, pentru ca a spus bancuri cu politisti pe strada. Tanarul spunea glume unor prieteni de-ai sai si, in momentul in care a ajuns sa spuna un banc cu politisti, a fost intrerupt de un agent care era in zona.

Agentul de politie s-a simtit extrem de lezat de faptul ca, in jurul sau, se spun bancuri cu politisti si a decis ca este foarte utila o corectie. Studentul s-a ales cu o sanctiune de 200 lei, pentru ca ar fi incalcat legea privind ordinea si linistea publica.

Pe langa faptul ca este stupid, pentru ca tanarul nu vorbea tare, nu era in stare de ebrietate si nu s-a adresat direct politistilor, procesul-verbal contine si o serie de greseli gramaticale, demne de a fi transformate in veritabile bancuri cu politisti.

"Stiu de existenta unui astfel de proces-verbal. Este prima amenda de acest gen, de care am auzit, insa, din cate am inteles eu, au fost aduse jigniri la adresa agentilor. Este un caz unicat, insa inca nu am avut timp sa vorbesc cu agentii respectivi, sa vad ce s-a intamplat cu adevarat. Daca tanarul amendat a adus jigniri agentilor, era normal sa fie amendat. Oricum, are dreptul sa faca contestatie, iar instanta de judecata poate sa aprecieze asupra legalitatii procesului verbal. Altceva nu pot sa comentez in momentul de fata", a declarat ieri Nicoleta Deciu, purtatorul de cuvant al Politiei Comunitare Iasi.

Evenimentul s-a petrecut chiar pe data de 23 august, data extrem de importanta pe vremea regimului comunist. "Eram impreuna cu alti doi prieteni si le spuneam glume. La un moment dat, am spus un banc cu politisti. Era ceva de genul: de cati politisti este nevoie ca sa schimbi un bec? In momentul respectiv, din spatele meu s-a auzit foarte tare: stai! Am stat si am asteptat sa vina domnul politist. Acesta mi-a spus ca trebuie sa merg la sectie, pentru ca spun bancuri cu politisti. In prima faza, am crezut ca este o gluma, mai ales ca cel de-al doilea politist radea. Agentul care parea deranjat de bancul meu mi-a cerut sa ma legitimez si m-am legitimat. Nu eram beat, nu vorbeam tare, nu tipam. Pur si simplu, spuneam bancuri prietenilor mei", a povestit Stefan.

Pentru ca amenzile pentru astfel de abateri extrem de grave nu se pot da asa oricui, in strada, tanarul a fost condus la sectie, alaturi de prietenii sai. Organul a vrut sa-si faca datoria pana la capat.

"M-a dus la Sectia Politiei Comunitare si mi-a aratat tot felul de articole, prin care eu as fi subminat, lezat, autoritatea lor cu astfel de bancuri. In drum catre sectie, m-au rugat sa termin bancul pentru ca erau curiosi de poanta. Astfel, eu le-am spus tot bancul: pentru a schimba becul este nevoie de trei politisti. Unul sa tina de bec si doi sa roteasca masa. Am crezut, in continuare, ca nu-mi vor face nimic, pentru ca s-au distrat de minune pe seama bancului meu. In cele din urma, mi-au aratat procesul-verbal si m-au pus sa-l semnez. Am formulat obiectiuni si am semnat. Am fost amendat cu 200 lei", a completat tanarul.

A lezat onoarea institutiei

Pentru ca acest proces-verbal trebuia sa fie o dovada incontestabila a prostiei politistilor, agentul care a completat si-a dat singur cu stangul in dreptul si a scris acolo care este motivul sanctiunii: a spus bancuri cu politisti. Acest banc, nostim si nevinovat, a lezat, in punctul de vedere al politistului, nu doar onoarea sa, ci si reputatia institutiei. In procesul-verbal scrie: "contravenientul a fost depistat impreuna cu numitii B.R. si D.C. in galeriile de pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant si care la vederea patrulei de politie comunitara a adresat expresii jignitoare la adresa acestora (bancuri la adresa politistilor) de natura sa lezeze demnitatea si onoarea acestora si a institutiei pe care o reprezinta". (Buna Ziua)

Vezi aici procesul-verbal intocmit

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Se întâmplă lângă noi: Tânăr din Suceava, victimă a înșelătoriei online, ce recomandă oamenii legii!

astăzi, 10:43
11

Sâmbătă,18.05.2024, ora 10:15, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată de către un tânăr despre faptul că a fost înșelat cu suma de 900 lei de către o persoan...

Cine e profesorul Daniel Botezatu?

astăzi, 09:15
85

Începând din 1884, când piesa „O scrisoare pierdută”, a lui Caragiale, a fost pusă în scenă, celebra întrebare a cetățeanului turmentat, „Eu pentru...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (302)

astăzi, 08:42
28

După ce am citit câteva cărţi valoroase  de epigrame scrise de George Eftimie, am în faţă, de data aceasta, un volum de poezii: „Reverberaţii din Ţara Luanei” (Edit...